2017.02.11. 15:25
Orruknál fogva vezetik az éheseket az utcán
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egyre több különlegességgel táplálják a hazai „utcakaja”-választékot. Több mint száz food truck cirkál már hazánkban, és néhány kocsi igazi ínyencségeket kínál az utca népének.
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egyre több különlegességgel táplálják a hazai „utcakaja”-választékot. Több mint száz food truck cirkál már hazánkban, és néhány kocsi igazi ínyencségeket kínál az utca népének.
Nem csoda, hogy mesterszakácsokat ejt rabul a műfaj, hiszen az újhullámos street food minőségi, ízletes, gyors, és olyannyira változatos, hogy már kategorizálni is lehet – olvasható a Positive Communications Kft. közleményében. A legfőbb irányzatokról Vad-Horváth Zoltán, a hazai Street Food Egyesület vezetője számolt be.
Klasszikus: hamburger, hot-dog
A street food őrület hajnalán ezek az ételek merítették ki a gyorskaja fogalmát. A vízparti büfé műfaj nem tűnt el, viszont átalakult: a fogások minőségi alapanyagokból, válogatott (legtöbbször magyar) termelőktől érkeznek. A legtöbb városban már nemcsak egy burgerező, hot-dogos van, de választani sem csak a sima és a sajtos, vagy a majonézes és a ketchupos közül lehet.
Utcára került nemzeti ételek
Olasz gnocchit, szerb pljeskavicat és mexikói burritot is kínálnak már street food gyanánt a magyar furgonok, sőt a Babuska nevű kocsinál orosz nemzeti ételek közül válogathatunk. Ha egy nap alatt szeretnénk végig enni Európát, a sort érdemes a belga wafel mestereinél zárni.
Az elcsábult mesterek
Egyre több az olyan autó, amit a kínálata alapján egyetlen kategóriába sem sorolhatunk. Nincs fő termékük, mégis imádja őket a közönség – ők az úgynevezett guruló séfek, akik szinte ugyanazt művelik egy apró büfékocsiban, mint az éttermek csúcstechnológiás konyháiban. Az ételekre mégsem kell órákig várni, és az utcán elfogyasztva is ugyanolyan finomak, mint a fehér abrosz mellett ülve.
Gyorsan és édesen!
Egyedi street food irányzatot képviselnek a desszertes, édességes truck-ok, a mozgó fagylaltozók, palacsintázók, vattacukros kocsik. Ezt a műfajt a gyerekek, családok kedvelik a leginkább, ezért évről-évre többen alakítanak ki erre a célra is furgonokat.
Medvekarom és füstölt hús
A street food műfajában külön kategóriát alkotnak a smokeresek, akik minimum 12, de van aki 20 (!) órán át is füstöli a különböző húsokat. Majd egy medvekaromként emlegetett kesztyűvel tépik cafatokra a húsokat, hogy szendvicsekben, salátákban tálalják saját maguk főzte BBQ-szószokkal.
Ázsia varázsa
Külföldön már hódít, várhatóan hamarosan nálunk is megjelennek az ázsiai ételeket kínáló büfékocsik. Erre ösztönzi a szakmát az ország első Food Truck Rally-ja is, ahol a résztvevőknek öt meghatározott ázsiai fűszerből kell választaniuk, és ebből alkalmi fogást kreálniuk.
HBN