Kenyeret nem csak a pékségben vehetünk. Ha a mindmegette.hu tanácsait követi, pillanatok alatt elkészítheti magának a ropogós, finom házikenyeret.
A tökéletes kenyérhez ezt kell tennie:
Egy tálba szitáljuk a lisztet és hozzákeverjük a sót. Belemorzsoljuk az élesztőt, és ráöntjük a langyos vizet, jól elkeverjük, majd egy konyharuhával letakarva, meleg helyen (pl. a radiátoron) 12 órát pihentetjük.
Lisztes kézzel, még a tálban átgyúrjuk, majd az edény falát is megszórjuk liszttel, ismét letakarjuk, és további 30 percig kelesztjük.
A hideg sütőbe tesszük azt a hőálló, fedeles edényt, amiben a kenyerünket sütni szeretnénk, a sütőt 250 fokra állítjuk. 30 perc elteltével a forró jénait kivesszük, kiolajozzuk, kiliszezzük, majd beleborítjuk a tésztát. A sütő aljába egy vízzel teli, szintén hőálló tálkát helyezünk, a kenyeret pedig a középső rácsra.
10 percig sütjük, majd 200 fokra csökkentjük a hőfokot, és további 35 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk az edényünk fedelét és a kenyeret további 15 percig sütjük.
Végül kifordítjuk a kenyeret a tálból, és egy sütőrácson hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.