2020.09.05. 09:20
Készüljön az őszre immunerősítő italokkal
Forrás: Shutterstock
Az egészség, a vitalitás megőrzése, valamint az immunrendszer erősítése érdekében ajánlott minél több értékes vitamint, ásványi anyagot tartalmazó italt fogyasztani – írja a Diéta és fitnesz.
Bodzatea
A bodza virága gazdag értékes anyagokban (glikozoidok, szaponinok, tanninok, pektinek), természetes olajokban, ásványi sókban, de magas a C-vitamin-tartalma is. A bodzatea kiváló immunerősítő ital, meghűléses, influenzás betegségek esetén jól használható, csillapítja a lázat, felszabadítja a légutakat, de az ízületi gyulladás, a reuma kellemetlen tüneteit is enyhíti.
Hozzávalók: 1-2 evőkanál szárított bodzavirág, 1 csésze forrásban lévő víz, méz ízlés szerint, 1 vékony szelet citrom
Elkészítése: A bodzavirágot forrázza le a vízzel, hagyja állni 5-10 percig, majd szűrje le. Ízesítse citrommal és mézzel.
Tormás-hagymás-almaecetes ital
Egy immunerősítő ital, pontosabban egyfajta sűrítmény, aminek minden hozzávalója segíti az immunrendszer működését. Értékes összetevőinek köszönhetően felveszi a harcot a baktériumokkal és vírusokkal, segít leküzdeni a gyulladásos folyamatokat. Érdemes az őszi-téli időszakban rendszeresen fogyasztani a megadott mennyiségben!
Hozzávalók: ½ csésze apróra vágott fokhagyma, ½ csésze apróra vágott torma, ½ csésze apróra vágott hagyma, ¼ csésze reszelt gyömbér, 2 evőkanál Cayenne-bors, 3 csésze almaecet
Elkészítése: Keverje össze a fokhagymát, a tormát, a hagymát, a gyömbért és a Cayenne-borsot egy literes befőttesüvegben. Töltse fel az almaecettel. Hagyja állni, aztán szűrje le, és fogyasszon el belőle naponta 1 evőkanálnyit!
Gyömbér-ginzeng ital
A gyömbér rendkívül széles körben kedvelt és használt, de ginzeng talán kevésbé ismert. Hatóanyagai serkentik a vírusok és baktériumok elpusztítására hivatott speciális immunsejtek termelődését. Csökkenti a stressz által okozott tüneteket, növeli mind a szellemi, mind a fizikai teljesítőképességet. Fáradtság, kimerültség esetén is segíthet ez az immunerősítő ital.
Hozzávalók: 8 vékony szelet ginzenggyökér (vagy kb. ¼ csésze szárított), 2 evőkanál gyömbér, 2 rúd fahéj, 5 csésze víz, mandulaital, méz
Elkészítése: Tegye a vízbe a ginzenget, a gyömbért és a fahéjat. Főzze körülbelül 20 percig, majd szűrje le, ízesítse mandulaitallal és mézzel. Fogyassza forrón vagy hidegen.
Borítókép: illusztráció