2021.05.25. 12:16
Érdemes betekinteni az ásványi anyagok és nyomelemek kalauzába
Ahhoz, hogy az emberi szervezet megfelelően működjön, nemcsak táplálékra, hanem kiegészítő anyagokra is szüksége van. Mint a motoroknak az olajra, az élő szervezetnek úgy van szüksége vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre.
Forrás: Illusztráció / Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Ezek nélkül az alkotóelemek nélkül nem tudnánk feldolgozni a tápanyagokat: a szénhidrátot, fehérjét, zsírt – írja a Mindmegette.hu.
Az ásványi anyagokat a táplálékkal együtt kell felvenni, mert az emberi szervezet saját maga nem tudja előállítani. Íme a legfontosabb ásványi anyagok, szerepük és forrásaik.
Kalcium
A csontok és a fogak építőköve, hiánya csonttöréshez vezet. De szükséges a véralvadáshoz, a sejthártyák épségéhez, az idegrendszer működéséhez. Javasolt napi szükséglet: 800 mg.
Parmezán: 850 mg/100 g
Cheddar: 800 mg/100 g
Paraj: 600 mg/100 g
Aszalt füge: 280 mg/100 g
Mandula: 250 mg/100 g
Kálium
Szabályozza a vízháztartást, karbantartja az idegpályákat, szükséges az izomsejteknek és a vértesteknek. Javasolt napi szükséglet: 3000 mg.
Aszalt sárgabarack: 1880 mg/100 g
Szójaliszt: 1660 mg/100 g
Aszalt őszibarack: 1100 mg/100 g
Búzakorpa: 1160 mg/100 g
Mazsola: 860 mg/100 g
Nátrium
A vízháztartás szabályozásában játszik szerepet, aktivizálja a különbözõ enzimeket, hozzájárul a szénhidrát és a fehérje beépüléséhez. A napi szükségletet a sós ételek fedezik.
Foszfor
A csontok és a fogak építőköve, emellett az anyagcsere folyamatában és a táplálék feldolgozásában játszik szerepet. Javasolt napi szükséglet: 620 mg.
Ömlesztett sajtok: 950-1000 mg/100 g
Tojássárgája: 570 mg/100 g
Bab, borsó, lencse: 400 mg/100 g
Máj (marha, sertés): 350-380 mg/100 g
A teljes cikk, benne a vas, jód, cink és réz ásványi anyag- és nyomelemtartalmával ITT érhető el.
Borítókép: Illusztrációfotó