szélsőséges időjárás

2019.06.03. 10:22

Az átlagos mennyiség sokszorosa esett májusban

Az elmúlt hónapban Magyarországon szinte mindennaposak voltak a záporok és a zivatarok. A meteorológusok szerint az utóbbi 100 év egyik legcsapadékosabb májusa volt a mostani. A nagy mennyiségű eső miatt több folyó is áradásnak indult.

Borítókép: Gyalogosok gázolnak a vízben a hirtelen jött felhőszakadás miatt vízzel borított utcán Budapesten

Forrás: MTI

Fotó: Mihádák Zoltán

Az év utolsó tavaszi hónapját emellett rendkívül csapadékos időjárás jellemezte. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes becslései szerint

körülbelül 135–136 milliméter csapadék hullott le a hónapban.

Ez a szám nagyjából a két és félszerese az átlagos havi csapadékmennyiségnek – olvasható a hirado.hu oldalán.

Az is elmondható, hogy 13 hónap után

a májusi hónap bőven átlagon aluli hőmérsékletet hozott.

Az idei május körülbelül öt és fél fokkal volt hidegebb, mint a tavalyi – mondta el Tóth Tamás, az M1 meteorológusa.

A meteorológus arról is beszélt, hogy voltak olyan helyek, ahol az áprilisi és a májusi középhőmérséklet nagyon közel volt egymáshoz, ilyen adatokat mértek például Győr közelében. Hozzátette, májusban többnyire felhős volt az égbolt, napsütés ritkább esetekben fordult elő. A napfényben szegény hónap során több helyi rekord is megdőlt.

Borítókép: Gyalogosok gázolnak a vízben a hirtelen jött felhőszakadás miatt vízzel borított utcán Budapesten
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Nógrád megyében esett a legtöbb csapadék

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján megyékre lebontva a májusi csapadékösszeg Nógrád megyében volt a legtöbb, ahol 222 milliméter eső hullott le átlagosan a hónapban. A második helyen pedig Pest megye végzett, Pestszentlőrincen 200 milliméter volt a legnagyobb csapadékösszeg májusban. Ilyen nagy mennyiségű esőt a XVIII. kerületben még soha nem mértek.

A hónap első felében Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még nem hullott nagy mennyiségű csapadék, ám május második felében szintén elérte a térséget az eső, előbbiben 93, utóbbi megyében pedig 99 milliméter csapadék hullott. Itt is átlagon felüli adatokról van szó, körülbelül 30–40 milliméterrel volt több a csapadék idén májusban, mint tavaly.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!