Életstílus

2016.07.10. 19:29

Étkezéstechnika, vagyis így csináljuk!

Debrecen - A zsíros, nehéz ételek könnyen elronthatják az ünnepi hangulatot.

Debrecen - A zsíros, nehéz ételek könnyen elronthatják az ünnepi hangulatot.

Kissé tudományosan hangzik a kifejezés, de egyszerűen csak az evés körülményeire és technikájára gondolunk, amiket rohanó, stresszel teli világunkban újra és újra kell tanulnunk. Már, ha nem szeretnénk emésztési problémákkal, kellemetlen gyomor- és bélrendszeri tünetekkel szembesülni. Érdemes tudatosan készülni a finomságok „befogadására” – persze a mennyiségi korlátokat is figyelembe véve (de ez már egy másik történet), hogy valóban örömteliek, és boldogok legyenek a családi összejövetelek.

Soha ne együnk állva, járkálva, vezetés közben, TV-t nézve. Elterelik a figyelmet az étkezésről, emiatt egyrészt túl sokat eszünk, másrészt túl gyorsan terheljük meg a gyomrunkat. Minden étkezésnek adjuk meg a módját: szánjunk rá elegendő időt. Teremtsünk nyugodt körülményeket. Ha eljön az evés ideje – rendszeresen azonos időpontokban – terítsünk meg, tálaljuk ínycsiklandozóan az ételt (még ha csak egy szendvicsről van is szó), és zárjunk ki minden zavaró tényezőt.

Tudatosan figyeljünk oda, alaposan rágjunk meg minden egyes falatot. Élvezzük az ízeket, hogy minden étkezés élvezetes legyen. Soha ne beszéljünk tele szájjal – illetlen, és ráadásul még sok levegőt is nyelünk vele, ami puffadáshoz vezet. Ne vegyük fel mások kapkodó ritmusát.

Bármennyire is óriási a kísértés, próbáljuk meg mérsékelni azon ételek fogyasztását, amelyek emésztési problémát okoznak számunkra: a túlságosan fűszeres, zsíros, nehéz ételeket.

- Faar Ida -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!