visszafordíthatatlan károk

2019.09.26. 20:10

Kétmilliónál is több állat pusztult el a bolíviai erdőtüzekben

Az aktivisták a La Paz-i kormányt okolják, szerintük azonban a száraz időjárás és az erős szelek felelősek a tüzekért.

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Gaston Brito

A bolíviai erdő- és bozóttüzekben a becslések szerint már több mint kétmillió vadállat pusztult el, közöttük jaguárok, pumák, lámák és ocelotok is – mondta el Sandra Quiroga, a Santa Cruz-i Egyetem professzora.

Kisebb állatok, például sörényes hangyászok, borzok, gyíkok, tapírok és rágcsálók is elpusztultak az ország keleti részén lévő Chiquitania szavannarégióban.

Halott kígyót tart a kezében egy férfi az erődtűz után Bolíviában Fotó: AFP/Aizar Raldes

„Beszéltünk chiquitaniai biológusokkal és elbeszéléseik alapján úgy becsüljük, hogy több mint 2,3 millió állat pusztult el a különböző természetvédelmi területeken” – mondta Quiroga.

A helyi sajtóban megjelent felvételeken elszenesedett állati tetemek láthatóak a parázsló erdőkben és a lángok elől menekülő madarak.

A lángok teljesen elpusztították a keleti Santa Cruz régióban lévő Tucabaca rezervátum több mint száz hektáros őserdejét. „Az erdő teljesen elszenesedett, a károk visszafordíthatatlanok” – mondta Quiroga.

A bozót- és erdőtüzek miatt Bolíviában augusztus óta már több mint négymillió hektárnyi erdős és füves terület égett le a természetvédők szerint. Az aktivisták a La Paz-i kormányt okolják a tüzek miatt.

A kormány törvényekkel támogatja a mezőgazdasági célú erdő- és mezőégetést. Nemrég engedélyezte a földművelőknek, hogy a szokásos öt hektár helyett 20 hektárnyi területet égessenek fel. Megfigyelők abból indulnak ki, hogy ez több ezernyi tűzhöz vezetett. A kormány szerint ellenben a száraz időjárás és az erős szelek felelősek a tüzekért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!