Konfliktuskezelés messziről

2020.03.25. 20:00

Az otthonlét árnyoldala: fékezheti a home office a gördülékeny csapatmunkát

Nehézségeket okozhat az összeszokott munkatársi közösségeknek a home office világa.

Fotó: illusztráció, Shutterstock

A koronavírus okozta járvány miatt kialakult helyzet számos munkaközösség mindennapi életére hatással lehet.

Azok a munkavállalók, akik mindennapjaikat egy légtérben töltik, és fizikai kontaktushoz, illetve személyen interakciókhoz vannak szokva, számos akadályba ütközhetnek az otthoni munkavégzés kapcsán.

A témával kapcsolatban Berényi András, a Debreceni Egyetem mentálhigiénés szakembere nyilatkozott a Naplónak.

Nehéz megfelelni az elvárásoknak

– Alapjában véve a home office egy kellemes, nyugodt, csendes környezetben történő munkavégzést jelent, azonban most nem ez a helyzet áll fenn. Fontos kiemelni azt a tényezőt, hogy a legtöbb otthonról dolgozó ember mellett jelenleg ott van a családja is, miközben távmunkát végez. A jelenlegi helyzet miatt több ember osztja meg egyszerre az internetet és a lakás helyiségeit, emellett a környezetből érkező zavaró tényezők is erősebbek – hangsúlyozta a szakértő, aki arra is kitért, a munkavállalónak ebben az esetben több szerepben is helyt kell állniuk: meg kell felelniük a családtagoknak, munkáltatónak, valamint a kollégáknak. Ez az új helyzet többirányú megosztott figyelmet igényel. Megtudhattuk azt is, sokaknak problémát jelent a munkához szükséges személyes, elkülönített tér megteremtése, hiszen vannak, akiknek alapvetően nehézséget okoz az otthonról végzett munka, mert nincs saját íróasztaluk sem. Ilyenkor a nappali kínálkozik a legjobb megoldásnak, azonban ebben a jelenlegi esetben óriási a valószínűsége, hogy a családtagok közül többen is igénybe szeretnék venni a teret.

Ha fizikailag nem megoldható a munkavégzés, tanulás időtartamára való elkülönülés, akkor nem marad más megoldás: le kell ülni a családtagoknak, és egyeztetni kell a helyiség használatáról.

Legyen meg a napi rutin

Az egyik legjobb tanács karantén idejére, hogy alakítsunk ki egy saját életritmust, egy általános napirendet. Próbáljunk meg időben felkelni, és lehetőség szerint minden nap legyen meg a reggeli, ebéd, valamint vacsora megadott időpontja. Ez sokat segíthet abban, hogy szervezetten teljenek a bezártsággal töltött mindennapok.

„Fel kell arra készülni, hogy ezt a rendet felboríthatja például egy váratlanul beérkező munka, amit azonnal el kell végezni. Viszont így is mindenképp meg kell próbálnunk tartani magunkat az eredeti tervhez, még akkor is, ha nem úgy alakul minden, ahogy tervezzük”

– tette hozzá Berényi András, aki azt is hangsúlyozta, kifejezetten fontos az a szempont is, hogy meg tudjuk húzni a határt minden nap, és időben le tudjuk tenni a munkát, amint erre lehetőségünk van. Persze ez nagy mértékben függ a munka típusától, de törekedjünk arra, hogy lehetőleg állandó időben legyen kezdete és vége a munkavégzésnek.

Túl távol, elég közel

A világtól való elszigetelődés során a munkatársak közötti kapcsolat is megváltozik. Bizonyos szempontból (fizikai kontaktus) korlátozódik, másrészről pedig megnövekszik az online felületeken történő kapcsolattartás. – Előfordulhat az is, hogy ebben a helyzetben szinte többet kommunikálunk mobilon, cseten vagy esetleg e-mailen keresztül, mint amennyit egyébként a való életben tennénk – emelte ki a szakember, aki arra is kitért, most nagy kihívás mindenki számára szétválasztani a magánéletet és a munkát. Ebből természetesen feszültség is keletkezhet otthon és a virtuális munkahelyen is.

„Sokaknak egy időben kell családanyának, családapának, valamint munkatársnak lenniük, ez egészen biztosan befolyásolja valamilyen irányba a kapcsolattartást. Mint ahogy a közös légtérben, az éteren keresztül is előfordulhatnak tehát nézeteltérések a kollégák között.”

Konfliktus kezelés otthonról

Könnyen megeshet, hogy az írott szónak mindenki fejében más hangsúlya van. Ezért a szakértő azt tanácsolja, ha van rá lehetőség, mindig éljünk a videóhívás vagy a telefonálás lehetőségével. Hiszen ha halljuk a másik hanglejtését, vagy látjuk az arcmimikáját, gesztusait, máris könnyebben tudunk dűlőre jutni egy-egy esetleges összezörrenés kapcsán. Nagyon lényeges az is, hogy ha ilyen összetűzés alakul ki, azok beszéljék meg egymás közt, akik között a konfliktus létrejött. Persze, jelen helyzetben korlátozottak a lehetőségek.

„Előfordulhat az is, hogy olyan szintre ér a konfliktus, amikor mediációra van szükség, azaz egy harmadik, független fél beavatkozására, közvetítésére”

– figyelmeztette a Napló olvasóit Berényi András, és arra is kitért, ilyen esetekben egy szakember azt tanácsolná, hogy személyesen rendezzék a felek a problémát. Ez a jelenlegi körülmények között sajnos nem megoldható, azonban számos olyan szakembert találhatunk a világhálón, akik díjmentesen ajánlják fel segítségüket mindenkinek a bezártság idejére. Ha úgy érezzük, szükségünk van rá, bátran éljünk a lehetőséggel!

BD

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában