várják az indulást

2020.05.22. 22:06

Augusztusi rajtban bíznak

A debreceni kerékpárosoknál is újra indultak szervezett edzések.

Fotó: Kontent-DKSI-archív

Hosszú idő elteltével ismét tudnak csoportosan edzeni a Kontent-DKSI kerékpárosai. A koronavírus-járvány a kerékpársportra is nagy hatással volt, hiszen gyakorlatilag közvetlenül a versenyszezon kezdete előtt tört ki. Az idényre készülő debreceniek éppen túl voltak egy horvátországi edzőtáboron, amikor felfüggesztették a versenyeket. A helyzetre reagálva onnantól egyéni edzésterv alapján készültek tovább az egyesület versenyzői és a fiataljai.

Négy óra, 150 km

– Nekünk annyi előnyünk van más sportágakkal szemben, hogy a kerékpárban már jó pár éve alkalmazzuk a versenyzők edzésének nyomon követését, monitorozását – magyarázta a Hajdú-bihari Napló megkeresésére Nagy Zoltán, a DKSI elnöke. – Amint a klubtagok feltöltik az új edzésadatokat, az az én alkalmazásomban is megjelenik, így személyre szabottan tudom megnézni, hogy ki mikor és mit dolgozott. Mivel a karanténidőszak bevezetésénél már a formába hozó időszakban voltunk, ezért a korlátozások idejére az alap-állóképesség fejlesztésének irányába toltuk el a hangsúlyt. A serdülőknél ez heti 10-12 órányi edzést jelent, míg az ifiknél már 14-15 és a fölötti óraszámokkal lehet számolni. Egy négy óra tartamú edzés alatt 100-150 km-t tekernek a fiatalok, egyénre szabott pulzus­számmal és feladatokkal – ismertette a szakember.

Várják a fiatalokat

Nagy Zoltán elmondta, a nemzetközi kerékpáros szezon újraindítását augusztusra tervezik. Első körben a három nagy körverseny, a Tour de France, a Giro d’Italia és Vuelta a España kapott új időpontokat, ezekhez igazították a többi nagy nemzetközi klasszikust.

– Amennyiben a hazai járványhelyzet megengedi, remélhetőleg augusztus második felében nálunk is elkezdődhet a versenyzés. Abban bízom, hogy a magyar bajnokságok többségét meg lehet rendezni, de ez még a jövő zenéje – tette hozzá Nagy Zoltán, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a versenyszakosztály mellett szépen prosperál a gyerekeknek szóló DKSI Kids program is, amely az utánpótlás-nevelés mellett kiemelt feladatának tekinti, hogy a fiatalok megtanuljanak biztonságosan biciklizni és közlekedni. Elmondta, a korosztályos csoportokba továbbra is várják a gyerekek jelentkezését a dksi.hu-n, ahol minden szükséges információt megtalálnak az érdeklődők arról, miként tudnak csatlakozni az egyesülethez.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!