fontos szempontok

2020.08.19. 21:59

Az elegáns és kényelmes öltönynek is megvan a titka

A minőségi anyag, a megfelelő szabás és a méretre igazítás a kulcsa a sikernek.

Fotó: Don Fetibo-archív

Manapság minden férfinak szüksége van legalább egy olyan öltönyre, amiben meg tud jelenni akár egy állásinterjún, esküvőn vagy egyéb fontos eseményeken. – Rendkívül sok törzs­vásárlónk van: ügyvédek, orvosok, vállalkozók és üzletemberek is. Számukra az öltöny nemcsak szezonális, hanem mindennapos viselet – válaszolta a Napló kérdésére Mezei Adél öltöny- és divatház-tulajdonos.

– A hetvenes évektől csökkent azoknak a száma, akik hivatalosan is összekötötték az életüket, majd tíz éve fordulatot vett a statisztika, és egyre többen mondták ki a boldogító igent, ami miatt rengeteg megkeresést kaptunk – folytatta. – Esküvői szezonban több száz pár fordul hozzánk, köztük olyanok is, akiknek még a szalagtűzőöltönyét is mi készítettük, ez számunkra hatalmas referencia, és mérhetetlen nagy büszkeséggel tölt el minden alkalommal – tette hozzá.

Alkalom, hétköznap

Fontos szempont az, ha már öltönyt kell viselni: amellett, hogy magára vonzza a tekinteteket, kényelmes és könnyen viselhető is legyen. – A kényelem az anyagtól és a szabástól is függ – emelte ki Mezei Adél. – A lélegző anyagú gyapjú vagy poliészterkeverék nagyon népszerű, mert nem igazán gyűrődik. Nagy segítség egy hozzáértő szabó vagy eladó a választásban – mutatott rá. – Az alkalmi öltönyöknek finom szövésű, százszázalékos gyapjús anyagot javaslunk, a selyem és a kasmír nagyon szép, de a buktatója, hogy drága és kényes anyag – közölte.

– Számtalan olyan márkájú öltöny van, amely karcsúsított, és a kollekciójának a darabjai többrészesek, így mellény, csokornyakkendő, francia nyakkendő, díszzsebkendő is található benne – hangsúlyozta az öltöny- és divatház-tulajdonos. – Ha egy alkalom után szeretnénk hétköznapokra is viselni, kisebb átalakításokkal bármilyen probléma orvosolható. Egy vőlegény esetében, ha egyszerre viseli az egész öltözetet, akkor nagyon elegáns, ünnepi hatást eredményez, azonban a későbbiekben a mindennapokra maga az öltöny tökéletes viselet. Egy mellényszettel egyedivé és alkalomhoz illővé varázsolhatjuk – tudatta. – Néhány esetben a fényes gombokat lecserélhetjük, így elveszíti a ruházat az ünnepi jellegét – fűzte hozzá.

Mezítláb a homokban

A legnépszerűbb szín, amit keresnek a vásárlók, a kék és annak árnyalatai, bár a szürke is előtérbe került napjainkban, illetve a kockák hódítanak ebben az évben. – A leggyakoribb kérés, hogy különböző kiegészítőkkel, több alkalomra is viselhető és variálható legyen az öltöny – ismertette Adél. – Véleményem szerint a zöld és burgundi is jó választás, ha a színeknél maradunk. A fiatalok körében gyakori kérés a slim fit szabás, ami követi a viselője testformáját – hangsúlyozta. – Kedvtelésből nem jellemző a megkeresés, általában mindig valamilyen eseményhez kötik az öltöny vásárlását. A legextrémebb kérés eddig az volt, amikor egy tengerparti esküvőre alakítottunk át egy öltönyt, ezért teljesen le kellett szűkíteni a nadrágot és boka feletti hosszúságra vágni. „Mezítláb a homokban” szertartás volt – mondta.

A kettőre együtt van szükség

A férfiak számára nem elegendő az, hogy csak a kényelem vagy csak az elegancia valósuljon meg, a kettőre együtt van szükségük. – Azt gondolom, hogy e kettő párosulhat. Az elegancia jelképezi a kifinomultságot, a méltóságot és az előkelőséget, ekkor kell az öltözködést művészi szintre emelni. Az anyagot mindig az alkalom szabja meg, egy jó alapból kiválasztott öltöny, a megfelelő méretben mindig kényelmes, és a hozzá illő kiegészítőkkel megfelelő elegan­ciát biztosít – tudatta a tulajdonos.

Tévhitek a tökéletességről

Az öltöny egy azonos szövetből készült zakó és nadrág együttese. Mezei Adél öltönyház-tulajdonos elmondta, hogy szerinte milyen a tökéletes: a zakó hossza a klasszikus öltözködés szerint akkor jó, ha egyenesen állva, a karokat leengedve, a kézfejeket ökölbe szorítva, az ököl alsó pontjáig ér. – Ezektől a méretektől hosszabb nem lehet, rövidebb is maximum egy centiméterrel. A gombolást gyakran elrontják a férfiak. Ha a zakó kétgombos, akkor mindig csak a felsőt gomboljuk, az alsóhoz nem nyúlunk hozzá, és ha leülünk, akkor a felsőt is kigomboljuk – tájékoztatott. – Az ing mandzsettájából ki kell hogy látszódjon másfél centiméter – folytatta. – Az öltönynadrágnak annyira kell hosszúnak lennie, hogy picit törjön meg a cipőn, nem lehet e feletti, de túl hosszú sem, mivel ha ráborul a lábbelire, az sem engedhető meg – tette hozzá.

A nehézségek kezelése

– Ügyelni kell a kiegészítőkre, a nyakkendő hosszabb, látható része az övcsat tetejéig kell hogy érjen, és érdemes egy nyakkendőkötési technikát is tökéletesen elsajátítani – mutatott rá Mezei Adél. – Az üzleti cipő mindig fűzős legyen, lehetőleg bőrből készült, és fontos, hogy harmóniában legyen az öv színével. A zokninak hosszú szárral és a nadrággal azonos színnel kell rendelkeznie – közölte. – A nyugati országokban az emberek nagyon elegánsan öltözködnek, a magyar férfiak nagy része azonban – és ez elszomorító – nem mindig jelenik meg alkalomhoz illően, pedig egy üzleti tárgyaláson önmagunkat is tudni kell eladni. Így elég nehéz az aktuális trendek forgalmazása, valamint a mintás anyagok bevezetése – jelentette ki.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!