nehéz helyzetben

2020.06.05. 07:30

Az ezredforduló óta nem kapott ilyen sok gólt a Loki egy idény alatt

Vitelki Zoltán első mérkőzései jól sikerültek Debrecenben, de azóta megtorpant a csapat.

Fotó: Napló-archív

Az OTP Bank Liga 2019–2020-as szezonjából hét forduló van hátra, amikor a DVSC a kilencedik helyen áll egy ponttal megelőzve a tizedik Újpestet és a tizenegyedik Paksot. Létfontosságú mérkőzések várnak a cívisvárosi csapatra a következő hetekben a közvetlen riválisokkal szemben.

A mostani szezon rajtja óta eltelt időszakot nehéz egy egységként kezelni, hiszen Herczeg András december végén, az ősszel lejátszott tizenhat fordulót követően lemondott vezetőedzői tisztségéről, akinek a helyére Vitelki Zoltánt nevezte ki a Loki vezetősége. A tavaszi menetrend is alaposan felborult a több mint két hónapos kényszerszünet miatt. Mégis az egész idény kapcsán vizsgálta meg a Hajdú-bihari Napló, hogy miként jutott a Debrecen nehéz helyzetbe a sorozat hajrájának kezdetére.

Nincs kiugró teljesítmény

Az eddigi huszonhat mérkőzést összehasonlítva a korábbi harminchárom fordulós szezonok statisztikáival azt láthatjuk, hogy a szerzett gólokban nincs igazán különbség.

Eddig 1,4 és 1,6 között volt a meccsenkénti Loki-gólok száma, idén ez eddig 1,46. Amennyiben tartja a csapat ezt az átlagot, akkor a bajnokság végére várhatóan negyvennyolc találatot jegyez majd, ami a bronz­érmes 2018/2019-es kiírásban szerzettnél néggyel több.

Egyénileg a támadó játékosok hasonló szintet hoznak, nincs kiugró produkció. A házi góllövőlista élén jelenleg Adeniji és Szécsi áll hét találattal, Garba pedig hattal követi őket.

Sok a kapott gól

A kapott találatokat vizsgálva viszont nagy a differencia, hiszen idén eddig negyvenkilenc alkalommal zördült meg a cívisvárosiak hálója, az ezredforduló óta nem lőttek ennyit a Debrecennek egy idényben. Viszonyításképpen, az előző egész szezonban tízzel kevesebbet kapott a Loki, sőt 2017-ben, amikor az utolsó fordulóban kerülte el a csapat a kiesést, akkor is „csak” negyvenhatszor mattolták kapusaikat. Jelenlegi gól/meccs arány mellett idén hatvan fölé is mehet ez a mutató, ilyet jellemzően a kieső klubok neve mellett láthattunk eddig.

Az említett statisztika abban is megmutatkozik, hogy jelenleg már tizennégy vereséget szenvedett el a DVSC, ez már most néggyel több, mint tavaly. A gárdát legutóbb a teljes 2016/2017-es kiírásban győzték le ennyiszer, ami a kiesés elleni küzdelem jegyében telt.

Hanyatló forma

Vitelki Zoltán téli érkezése óta tizenegy találkozója volt a Lokinak a bajnokságban, az első négyen nyolc pontot szerzett a csapat, azóta viszont hét mérkőzésen csupán hármat.

Ez utóbbi időszakban egyedül a Kisvárdát sikerült legyőzni, még játszottak a piros-fehérek a Mezőkövesddel, a Honvéddal és a Ferencvárossal kétszer is, amik papírforma szerint elfogadható vereségeknek tekinthetőek. A kiesés elől menekülő ZTE elleni hazai 0–3 viszont már nehezebben magyarázható, főleg úgy, hogy ezen az összecsapáson a debreceniek mindössze egyetlen kaput eltaláló lövést tudtak felmutatni a kilencven perc alatt.

A tizenkét tagú NB I. 2015-ös bevezetése óta 2017-ben az MTK harminchét pontja volt a legtöbb, amit kieső csapat gyűjteni tudott. Ezt alapul véve a harmincpontos Debrecennek hét mérkőzés alatt nyolc egység begyűjtése elegendő lehet arra, hogy továbbra is első osztályú maradjon. A piros-fehéreken kívül a bent maradásért küzdő Zalaegerszeg–Újpest–Paks trióból két utóbbival még játszani fog a Loki, azokon a meccseken nagyon sok múlhat. A cívisvárosi alakulatra várnak még felsőházi klubok elleni összecsapások is, ezek közül a fehérvári és a mezőkövesdi tűnik a legnehezebbnek. A fentebb említett riválisok sorsolása amúgy hasonló, rájuk is vár az egymás és a tabella elején állók elleni találkozó is.

Kell a győzelem

A DVSC mindenekelőtt a péntek esti ellenfelére kell hogy koncentráljon. A Kaposvár 2020-ban egyetlen pontot szerzett, a legutóbbi hat bajnokiján pedig képtelen volt betalálni, de közben húsz gólt kapott, és gyakorlatilag már kiesett az első osztályból.

A Debrecennek létfontosságú lenne egy győzelem a pontok gyűjtése és az önbizalomnövelés miatt is.

Ehhez elvileg a legideálisabb ellenfél a zöld-fehér együttes, de nem szabad elfelejteni, hogy eddigi tíz pontjukból hatot a hajdúságiak ellen szereztek. A klub és a szurkolók nagyon bíznak a sikerben, ami kimozdíthatná a gödörből a Lokit.

Nincs szó edzőváltásról

Szima Gábor, a DVSC elnöke nyilatkozott a Nemzeti Sportnak a helyzetről. – Természetesen rossz érzés veszíteni, nem vagyunk hozzászokva, hogy ilyen közel álljunk a kiesést jelentő helyekhez, az elmúlt tizennyolc évben egyetlen olyan idényünk volt, amelyben a kiesés ellen küzdöttünk. Nyilvánvaló, hogy változtatni kell a játékunkon, de csak akkor gondolnék edzőváltásra, ha súlyosabb problémát látnék a csapat futballjában, ám ilyesmiről szó sincs. A legutóbbi, Honvéd elleni bajnokin a labdabirtoklásban, a passzpontosságban, a kapura lövésekben és a megnyert párharcokban is messze felülmúltuk az ellenfelet, igaz, a legfontosabb mutatóban, a gólok számában alulmaradtunk. Ahogyan mondtam, bizonyos részleteken változtatnunk kell, de amikor ilyen sűrűn következnek a bajnokik, nem az edzőváltás a megoldás.

Bakos Attila

A DVSC mérkőzései Vitelki Zoltánnal

  • 17. forduló, 2020. 01. 25. DVSC – Újpest FC 4–0
  • 18. forduló, 2020. 02. 01. Puskás Akadémia – DVSC 0–0
  • 19. forduló, 2020. 02. 05. DVSC – MOL Fehérvár FC 1–1
  • 20. forduló, 2020. 02. 08. Diósgyőr–DVSC 1–2
  • 21. forduló, 2020. 02. 15. DVSC – Mezőkövesd-Zsóry 1–3
  • 22. forduló, 2020. 02. 22. Paks–DVSC 4–2
  • 23. forduló, 2020. 02. 29. Ferencváros–DVSC 2–0
  • 24. forduló, 2020. 03. 07. DVSC–Kisvárda 1–0
  • 25. forduló, 2020. 03. 14. DVSC–ZTE 0–3
  • 1. forduló, 2020. 05. 23. Ferencváros–DVSC 2–1
  • 26. forduló, 2020. 05. 31. Budapest Honvéd – DVSC 3–1
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!