ásó, kapa, nagyharang

2021.06.08. 17:30

Beindult az esküvőszezon, megrohamozták a szervezőket a párok

Sokan mondják ki az igent idén nyáron, de most is figyelmet kap az elővigyázatosság.

20200425 Ják Polgári esküvő a koronavírus-járvány ideje alatt. Képen: Török Cecília, Sándor Renáta, Szabó Bence, Juhász Bence Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: MW-archív

Az enyhítésről szóló bejelentések hatására sokan keresték fel Bodnár Zsolt esküvőszervezőt. – A járványhelyzet előtti időszakot, az akkori megkereséseket egyenletesen felfelé ívelő görbével tudnám jellemezni. Az elmúlt egy-két hetet viszont egyből a csúcson kezdtük, hiszen rengeteg jegyespár keresett fel, és szerencsére alig győzöm a személyes találkozókat egyeztetni. Számítottam rá, hogy a párok nyikorgó gumikkal indulnak majd az enyhítések után, de ilyen szintű füstülő gumikkal nem számoltam.

„Azt gondolom, hogy nyugodtan mondhatom a többi kolléga nevében is, hogy bírjuk a rohamot, egyedül a szabad időpontok száma véges.”

– Ahhoz viszont, hogy ténylegesen visszakapjunk mindent, és gond nélkül szervezhessen bárki esküvőket, rendezvényeket, szükséges, hogy mindenki beoltassa magát. A környezetemben nincs olyan személy, aki nem vette fel a vakcinát vagy nincs tervében megtenni ezt a közeljövőben – részletezte.

Hozzátette: a pandémia alatt a párok minden megbeszélést úgy kezdtek: „ha lehet majd tartani”, de ez a hozzáállás teljesen eltűnt.

„Most ismét minden a régi szokás szerint történik. Egy dologra viszont most mindenki figyel, mégpedig az óvatosságra.”

– Tapasztalataim szerint nem nyomja rá a bélyegét az esküvőkre és a lakodalmakra az elővigyázatosság. Az esküvő előtt álló párok és a szolgáltatók végre megkaphatták a nagy vágyukat: a nyitást és a tervezhetőséget.

Így szép emlék marad az esküvőnk?

Bodnár Zsolt már csaknem öt éve kíséri a párokat a „Nagy Napon”. Az esküvőszervező, ceremónia­mester korábban vendéglátásban dolgozott.

Fotó: Bodnár Zsolt-archív

– Mivel ott esküvők tették ki a rendezvények 80 százalékát, mintegy tíz év alatt minden háttérmunkába beleláttam a hűtőkamrától egészen a párnára felhelyezett gyűrűkig. Lassan öt éve állok a jegyespárok rendelkezésére az ország keleti régiójában. Kapok távolabbról is felkérést, de a szívem Hajdú-Bihar megyébe, azon belül is a cívisvárosba húz leginkább, ugyanis itt születtem – mondta. Mint hallhattuk, hivatását egy véletlennek köszönheti.

„Egyszerűen csak belecsöppentem egy felkérés kapcsán, ugyanis egy kollégám az elfoglaltsága miatt az én telefonszámomat adta meg egy párnak.”

– Az ő nagy napjukra biztosan mindig emlékezni fogok. Ez a hivatás örömmel és boldogsággal tölt el, mindig figyelem az ifjú párok arcát és szemeit a legboldogabb pillanatukban, hiszen amit akkor látok, az leírhatatlanul gyönyörű – tette hozzá. Az esküvőszervezés az elmúlt egy évben nem a bevált és megszokott rutin szerint zajlott.

– A járványhelyzet előtt személyesen találkoztam a jegyespárokkal, és egy finom kávé mellett megbeszéltük, hogyan álmodták meg a nagy napjukat. Ezek a személyes beszélgetések az elmúlt időszakban átalakultak videóhívássá. Másabb volt így beszélgetni, bár nem volt teljesen új számomra ez a helyzet, hiszen korábban Németországból is kerestek már meg. Akkor a távolságot egyszerűen áthidaltuk a digitális térben.

„A személyes találkozás mellőzése mellett sokkal erőteljesebb változás volt, hogy nagyon sokan visszaléptek a lakodalom megtartásától, illetve akadtak olyan párok is, amelyek többször időpont-módosításra kényszerültek a korlátozások miatt.”

Jöhet a puszi?

Mint mondta, a tavaly nyárit csonka szezonként írná le, mert bár akadtak olyanok, akik a lakodalmakat megtartották, de ott jellemzően feszültek voltak a vendégek.

– Állandó kérdés volt, hogy a gratulációkor szabad-e puszit adni, vagy sem, és minden esetben hasonló interakciókat váltott ki egy koccintás is. Azt tapasztaltam: idő kellett ahhoz, hogy kellemes hangulat alakuljon ki, de rendszerint oldódott a vendégek szorongása. Volt olyan menyasszony, aki attól félt, hogy az ő esküvőjére a násznép ha visszagondol majd, akkor a kézfertőtlenítő fog beugrani a jó hangulat és finom ételek helyett – mondta. Ceremónia­mesterként gondoskodott róla, hogy ez ne történjen meg, és az óvintézkedések betartása helyett idővel a játékokra és az ínycsiklandó falatokra fókuszált a násznép.

BBI

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ujra-lehet-lakodalmat-tartani-megrohamoztak-a-parok-a-debreceni-anyakonyvi-hivatalt-5320102/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!