amatőrök, de lelkesek

2021.07.19. 17:00

Díjak ismerik el és hanganyag őrzi a Sárándi Férfi Dalárda munkáját

Elsősorban a Hajdúság népdalkincséből válogatnak, illetve bihari népdalokat tanulnak meg.

Kerékpárút átadó Sáránd

Fotó: Naplo-archív

– A faluban régen, az 1920-as, ’30-as években működött egy dalárda. Gyönyörű Zsigmond nagyvőfély – a dalárda vezetője – 2010-ben vetette fel az ötletet: milyen jó lenne, ha ismét alakulna együttes a településen – emlékezett vissza a Sárándi Férfi Dalárda művészeti vezetője, Kálmán Péter népzenetanár. Mint említette, jelenleg 13 tag dalol együtt. – A dalárda alapítása után nem sokkal megalakult a Sárándi Hagyományőrző Egyesület is, amelynek a mi csapatunk szintén oszlopos tagja! – tette hozzá büszkén.

Sosem pihennek

Kálmán Péter arról is beszélt a Naplónak, hogyan és miként dolgozik egy-egy színes összeállításon. – A magyar népzenében nincsenek többszólamos énekek, ezért mindenki ugyanazt énekli. Mint művészeti vezető, mindig igyekszem olyan hangmagasságú, illetve hangnemű dalokat választani a dalcsokrokhoz, amelyeket mindenki könnyedén el tud énekelni, hiszen a csoport tagjai – egy-két kivétellel – hobbiénekesek – részletezte.

Szavai szerint elsősorban a Hajdúság népdalkincséből válogatnak, illetve bihari népdalokat tanulnak meg, de nagyon szívesen énekelnek más tájegységről származó dallamokat is. A csoport vezetője arra is kitért, tulajdonképpen amatőr dalárdáról van szó, a tagok közül sokan már nyugdíjasok. – Épp a múltkor számolgattuk: az átlagéletkor 60 év. A legidősebb tagunk egyébként már kis híján 80 éves – tette hozzá. Megtudhattuk, a csoport hetente összejár, minden kedden tartanak egy próbát. Persze a pandémia időszaka alatt nem tudták tartani ezt a rendszert, hiszen kerülték az összejöveteleket: mindenkinek az egészség volt a legfontosabb.

Szép eredmények

A dalárda első lemezét a megalakulása után öt évvel jelentette meg, melynek címe Ha kimegyek a sárándi dűlőbe. Fél évtizeddel később, 2020-ban „megszületett” a második CD-jük is, A sárándi bíró kapujába címmel. Az első lemezen hét népdalcsokor van, a másodikon már kilenc, ugyanis két „extra” felvételt is rátettek, amelyekkel megemlékeznek Trianon 100. évfordulójáról. Kálmán Péter kiemelte, bár a koronavírus-járvány miatt keveset tudtak találkozni, még épp idejében, a legszigorúbb korlátozások előtt sikerült felvenniük a második lemezhez a dalokat. – 2020 januárjában kezdtük el a munkát, és március végére már készen is volt a CD, akkor még épp lehetett „gyülekezni”, mielőtt a vírus ideiglenesen lefagyasztotta a világot – taglalta Kálmán Péter. Hozzátette, rendszeresen kapnak felkéréseket, évente hozzávetőlegesen 15-20 fellépésük van, legutóbb a sárándi kerékpárút átadóján énekeltek. A csoport művészeti vezetője végezetül kiemelte, mióta megalakult a dalárda, a Vass Lajos-versenyen különdíjat nyertek, valamint kétszeres KÓTA Aranypáva nagydíjjal büszkélkedhetnek.

Berecz Dorina

Borítólép: A dalárda tagjai legutóbb a sárándi kerékpárút átadóján, június 16-án énekeltek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!