legfontosabb a korai eltávolítás

2020.06.12. 09:50

Egy apró folt, amely bárkinél előfordulhat

Magyarországon évente átlagosan körülbelül húsz új melanomát diagnosztizálnak, 100 ezer főre számolva.

Bármely testrészen kialakulhat anyajegy és melanoma is; ha 40 éves kor felett jelentkezik új, sötét színű vagy előemelkedő anyajegy, nagyobb a valószínűsége, hogy az rosszindulatú elváltozás.

– Az anyajegy a bőr festéksejtjeiből kiinduló jóindulatú daganat, általában egyszínű vagy szimmetrikus világos- vagy sötétbarna folt, vagy előemelkedő, sima felszínű vagy szederszerű növedék, és nem változtatja a kinézetét évek alatt sem. A festéksejtek rosszindulatú burjánzása a melanoma, ami a bőrön szabálytalan alakú vagy egyenetlen felszínű, többszínű (világos- és sötétbarna, fekete, vörös, fehér, kék, szürke kombinációi) foltként vagy növedékként jelenik meg, kinézetében különbözik a bőrünkön lévő többi anyajegytől. Ezeket az ismérveket érdemes megjegyezni – mutatott rá dr. Emri Gabriella, a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Tanszékének oktató orvosa.

Érdemes figyelni

A bőrben található, fekete-barna festékanyagot termelő sejteket melanocitáknak nevezzük, a melanoma ezeknek a sejteknek a rossz­indulatú daganatát jelenti. Az anyajegyekben nagyobb mennyiségben van jelen a melanociták által termelt festékanyag, ami azért fontos, mert a melanomák egy része a korábban már meglévő anyajegyből alakul ki.

Dr. Emri Gabirella | Fotó: unideb.hu

– Bármely testrészen kialakulhat anyajegy és melanoma is; ha 40 éves kor felett jelentkezik új, sötét színű vagy előemelkedő anyajegy, nagyobb a valószínűsége, hogy az rosszindulatú elváltozás. Ritkán a nyálkahártyán vagy a szemben is előfordulhat festéksejtes daganat, amelynek korai felismerése csak más okból történő szakvizsgálat alkalmával fordul elő; ha tünet miatt veszik észre, akkor általában már nagy méretű. Ugyanakkor, hiába leggyakrabban a bőrünkön alakul ki melanoma, tehát a szemünk előtt, azt kell mondanom, elég sok esetben így is későn válik ismertté, mert nem okoz panaszt, általában ruhával fedett testrészen van, gyakran nehezen látható helyen, például a háton, és odafigyelést, éberséget igényel a saját magunk, illetve hozzátartozóink részéről, hogy felismerjük a „gyanús anyajegyet” – beszélt a melanomák felismeréséről dr. Emri Gabriella, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara Bőrgyógyászati Tanszékének oktató orvosa.

A bőrgyógyász tanácsa, hogy időről időre nézzük át a bőrünket, nincs-e újonnan kialakult, szabálytalan formájú, többszínű, a meglévő anyajegyekhez képest másként kinéző bőrelváltozásunk, illetve változó, azaz növekvő, színét vagy formáját változtató anyajegyünk, ekkor érdemes bejelentkezni anyajegyvizsgálatra háziorvosunknál, illetve a lakóhelyünkhöz legközelebbi bőrgyógyásznál.

– Különösen érdemes odafigyelni azokra az anyajegyekre, melyek gyermekkor óta megvannak és hosszan mechanikai behatásnak (például ruhapánt, táska, munkaeszköz) vannak kitéve.

„Nőknél a combon, lábszáron előforduló melanoma gyakoribb, férfiaknál főként a törzsön észlelhető a daganat, de az arcon, fejbőrön, talpon, köröm alatt is kialakulhat.”

Segítséget jelent, ha az ember fotót készít egy-egy bőrrégióról, ahol nagyobb vagy több anyajegye van, mert legközelebb ehhez tud viszonyítani, van-e új vagy változó anyajegy – mutatott rá Emri Gabirella.

Az érintett korosztály

Melanoma bárkinél kialakulhat, de vannak olyan tényezők, amikor erre nagyobb az esély, ilyenkor a figyelem, illetve legalább egy alkalommal bőrgyógyászati vizsgálat javasolt.

– Ilyen tényezők a fehér, nap­égésre hajlamos, de barnulni alig képes bőr, a nagyszámú anyajegy (például nézzünk rá a karunkra, vajon több van-e, mint 11 anyajegy), a családban előforduló melanoma vagy többféle rosszindulatú daganat, a Parkinson-kór, az immunvédekezést gyengítő gyógyszerek szedése esetén. A leginkább érintett korosztály az 50-60 éveseké, de viszonylag sok betegünk 40 évnél fiatalabb, náluk a genetikai hajlam és ultraibolya (UV) fény okozta károsodás gyakran fellelhető a kórtörténetben, és egyre növekszik a melanoma előfordulása 60 év felettieknél. Magyarországon évente átlagosan körülbelül 20 új eset van 100 ezer főre számolva – hangsúlyozta az egyetemi docens.

Óvatosan a napon

A napfény természetes környezetünk része, kedvező élettani hatásokkal bír, viszont az egészségmegőrzés szempontjából ártalmas is lehet.

– Érdemes kerülni a napozást az intenzív UV-B-sugárzás óráiban, nyáron 11–15 óra között; hosszabb szabadtéri tartózkodás esetén javasolt a kalapviselés, UV-védelemmel ellátott napszemüveg, póló, és érzékenységtől függően 15, 30 vagy 50+ fényvédő faktorral bíró, UV-A-védelmet is biztosító fényvédő készítmény alkalmazása, amit nemcsak az anyajegyekre kell felvinni, hanem a teljes, napnak kitett bőrfelületre – fogalmazott a bőrgyógyász. Így folytatta: – A napozás hosszának növelésével csak a bőrkárosodás nő egyenes arányban, a D-vitamin termelődése nagyon hamar eléri a maximumát, és a barnulás mértéke sem fokozódik tovább egy biológiai limitnél, ami fehér bőrűeknél egészen halvány barna árnyalat lehet. Ehelyett pigmentfoltok keletkeznek, nő az anyajegyek száma, és a bőr korán öregszik. A szolárium UV-sugárzása (függetlenül a szolárium típusától) és a gyermekkori, fiatalkori intenzív napozás vagy napon végzett munka jelentős rizikótényezői a bármely életkorban megjelenő rosszindulatú bőrdaganatoknak – nyomatékosította Emri Gabriella.

Növeli a kockázatát

A melanoma kezelésében a legfontosabb a korai stádiumban történő műtéti eltávolítás, ami helyi érzéstelenítésben történik.

– Az eltávolított melanoma szövettani lelete határozza meg, milyen további vizsgálatokra van szükség. Áttétes melanoma esetén műtét, sugárkezelés, gyógyszeres terápia is történik, ennek ellenére hosszan tartó tünetmentesség meglehetősen kevés betegnél érhető el, tehát törekednünk kell a megelőzésre és a minél koraibb felismerésre – mondta el a bőrgyógyász. Hozzátette: – A megelőzés vonatkozásában, bár nem minden melanoma vezethető vissza a napozásra, a napfény mégis olyan oki tényező, ami a bőrdaganatok többségében tetten érhető. Minden, fiatalkorban elszenvedett napégés a későbbi életkorban megjelenő melanoma rizikóját növeli. A vállakon megjelenő szeplők az UV-sugárzás okozta bőrkárosodás jelzői – hangsúlyozta Emri Gabriella.

Kiss Dóra

Borítókép: időnként érdemes átnézni a bőrünket, nincs-e újonnan kialakult bőrelváltozásunk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!