Ne váljunk áldozattá!

2020.12.04. 17:35

Kényelmes, egyszerű, de az online vásárlásnak is vannak veszélyei

A csalók pontosan tudják, hogy mely terméktípusok népszerűek karácsonykor.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A karácsonyi időszak közeledtével az ország ünnepi fénybe öltözik, az embereken eluralkodik az ünnepi hangulat és ezzel együtt a vásárlási láz. A vírusveszély miatt többen látogatnak az online weboldalakra, hogy ott szerezzék be a családnak, barátoknak szánt ajándékokat; nem árt azonban óvatosnak lenni a vásárlás ezen módjával.

„Ne csábuljunk el, ha egy nem közismert webshop jelentősen alacsonyabb áron kínálja ugyanazt a terméket, mint egy általunk ismert áruház! Használjuk a bankunk által biztosított, könnyen letiltható és bankkártyák közötti utalással néhány gombnyomással feltölthető virtuális webkártyánkat a webshopos fizetéseknél!”

– javasolja Makay József, a Makay Kiberbiztonsági Kft. vezetője. A Naplónak beszélt arról is, hogy – ha mégis megtörténik a baj – az esetleges internetes csalóktól hogyan tudjuk visszaszerezni a már elutalt pénzt. – Ha az a bankon belül marad, tehát egy olyan számlára érkezik az ellopott pénzünk, ami szintén a mi bankunk kezelése alatt áll, akkor egy kis utánajárással jó eséllyel visszafordítható a folyamat – mondta Makay József.

– A csalók tipikusan a legnépszerűbb terméktípusokat kínálják a piaci árnál lényegesen alacsonyabb áron. Sajnos, ránézésre egy web­shopról nem lehet megmondani, hogy csaló-e, de az árkülönbségek már gyanúsak lehetnek. Egy kis, ismeretlen forgalmazó sokkal kevésbé engedheti meg magának, hogy a piaci árak alá menjen. Szerintem az ünnepek kapcsán legkeresettebb terméktípusokat (okostelefonok, háztartási kisgépek stb.) inkább népszerű, közismert forgalmazóktól szerezzük be, és csak a rétegtermékeknél hagyatkozzunk a Google első találataira! A Facebook-hirdetésekben reklámozott online üzletekben pedig ne bízzunk meg vakon csak azért, mert a közismert közösségi oldal hirdeti, ugyanis ilyen hirdetést bárki, akár egy csaló is elindíthat – hívta fel a figyelmet a szakember.

Előreutalásos fizetés

Sokszor felmerül a kérdés: hogyan azonosíthatjuk az adathalász webshopokat, a válasz azonban nem egyszerű. Makay József szerint az utóbbi időben annyira profivá vált ez a szakma, hogy sokszor még a szakértők sem tudják egyértelműen megmondani, egy adathalász webshopról van-e szó, vagy csak egy újabb online áruház indult.

– A helyzetet tovább nehezíti, hogy a csalók sokszor valódinak tűnő termékkínálattal is feltöltik a webshopokat. Ebből kifolyólag ajánlott a bankszámlánkat megfelelő védelemmel ellátni a bankunk online felületén. Kezdve a kétfaktoros (SMS-kódos, mobilappos) fizetési megerősítéstől egészen a számlánkhoz tartozó virtuális webkártya használatáig, amin egyszerre csak kevés pénzt tartunk és amit egy esetleges adathalászat esetében könnyedén, következmények nélkül letilthatunk. Sok webshop lehetőséget ad előreutalásos fizetésre is, ami ugyan nem gátolja meg a pénzünk ellopását, de legalább a kártyaadataink biztonságban maradnak – mondta végezetül a szakember.

Körültekintéssel megelőzhető a baj

Makay József összefoglalta, miket tartsunk leginkább szem előtt, ha online kívánunk a következő hetekben vásárolni. – Keressük fel az adott webshop Facebook-oldalát és nézzük meg a vásárlói véleményeket. Használjuk a bankunk által biztosított, könnyen letiltható és bankkártyák közötti utalással néhány gombnyomással feltölthető virtuális webkártyánkat a webshopos fizetéseknél! Ha van rá lehetőség, éljünk az előre utalásos fizetéssel, illetve minden webshopos regisztráció során külön generált, erős jelszót használjunk, a jelszavainkat pedig egy mesterjelszóval védett jelszószéfben tároljuk (például: KeePassX)! Az e-mailben, kéretlenül érkezett ajánlatokat kerüljük el és még csak véletlenül se nyissuk meg. Használjunk professzionális antivírust és ne elégedjünk meg az ingyenes, korlátozott vagy aktív védelem nélküli megoldásokkal. Gyanús fizetési értesítések esetén azonnal jelezzük a problémát a bankunk felé és tiltassuk le a számlánkhoz rendelt bankkártyát vagy virtuális kártyát – sorolta.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!