az odafigyelés lehet a megoldás

2020.08.15. 17:03

Nincs bevált módszer a vadbalesetek elkerülésére

Bár nem éri el az évi százat a vadbalesetek száma a megyében, nem árt jobban figyelni.

2020.07.21. Sajószentpéter Vadveszélyt jelző tábla a 26-os főúton. Az őzek nász időszakában különösen figyeljünk vezetés közben az utakon, ahol tábla is figyelmeztet minket. Fotó: Ádám János ÁJ Észak Magyarország

Fotó: Ádám János / Észak Magyarország

– A megyében augusztus első felére tehető a párzási időszak, ekkor az őzek megváltoztatják a szokásaikat. Az őz alapvetően rejtőzködő életmódú, de most előjönnek azok a bakok is, melyek nagyon óvatosak, és éveken át elbújnak a vadászok elől – osztotta meg a Naplóval Forgács Barna, a Hajdú-Bihar Megyei Vadászkamara elnöke.

„Az üzekedés idején bárhol, bármikor átszaladhat előttünk őz az utakon, s már-már törvényszerű: ha egy kiugrik, másik is követi.”

Az őzek nászának jellemző képe, hogy a bak a föld felett pár centivel lógatja az orrát, s keresi a szagot.

– A balesetveszély ilyenkor sokkal nagyobb, mert a bak ész nélkül megy a szag után, kergeti a sutát. A sofőröknek nagyon fontos szabály, hogyha őzet látnak az út szélén, szinte törvényszerű, hogy néhány pillanat múlva jön utána másik is. Éjszaka még veszélyesebb ez, hiszen nehezebb észrevenni őket az erdős részeken – mutatott rá Forgács Barna, a Hajdú-Bihar Megyei Vadászkamara elnöke.

Táblával jelzik

Vannak olyan útszakaszok, melyek kifejezetten veszélyesek az üzekedés időszakában, ilyen a 35-ös, a 47-es, a 33-as számú főút.

Három tényezőtől függ, mennyire veszélyes az adott szakasz: mennyi őz tartózkodik a környezetben, mennyi jármű közlekedik az adott útszakaszon, és mennyire erdősült az adott rész. A 33-as úton a hortobágyi sík legelőről kisebb valószínűséggel fog kiugrani őz, de a főút erdősült részén, ahol nagyobb a takarás, nagyobb valószínűséggel találkozni vaddal, és nehezebben is vehető észre.

– Vannak vadveszélyes útszakaszok, azonban ezeket tapasztalati számok alapján a vadásztársaságok kezdeményezésére vadveszélyre figyelmeztető közlekedési jelzőtáblával jelzik, ebben az esetben ha baleset történik, akkor a vadásztársaság felelőssége nem merül fel – mondta a megyei elnök.

– Vad­ütközéskor a vadásztársaság elveszíti a vadat, ez lehet egy másfél milliót érő értékes trófea, a gépjárművezető pedig jó esetben csak a járművét töri össze – tette hozzá. A rendőrség évek óta figyelmezteti az autósokat a megnövekedett veszélyre.

Nincs bevált recept

– Július közepétől egészen január közepéig a különböző állatfajoknak a párzási időszakaiban jelentenek nagyobb problémát az utakon a vadak, hiszen ilyenkor megváltozik a viselkedésük, sokkal több alkalommal keresztezik figyelmetlenül az úttestet – mutatott rá Suba István rend­őr százados, a Hajdú-Bihar Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára.

A vadveszélyre figyelmeztető táblákkal jelzett útszakaszokon kellő óvatossággal kell haladni. A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is lehet haladni.

Ha lakott területen kívül 90 km/h helyett csak 80 km/h sebességgel mennek az autósok, jóval több idejük lesz reagálni egy hirtelen felbukkanó vad esetén.

– Ezeken az útszakaszon a helyes vezetői magatartás, hogy mérsékelni kell a sebességet, figyelni kell az erdősávokat, illetve számolni kell a hirtelen felbukkanó vadállatokkal is – fogalmazott Suba István. Hozzátette: – Nincs bevált recept, figyelni kell, hogy az út széléről bármikor beugorhat elénk egy állat, s az a tapasztalat, ha egy jön, akkor jön több is. A sebességhatárok betartása, illetve a sebesség mérséklése lehet a megoldás – hangsúlyozta.

Elütni vagy kerülni?

Több megoldásról is hallhatunk, azonban nincs olyan örök érvényű igazság, amely minden helyzetben alkalmazható. – Ha előttünk van a vad, és már nem tudjuk elkerülni az ütközést, akkor vannak olyan szakértők, akik azt mondják, üssük el a vadat, mert az a jobb megoldás, de ez is veszélyeket hordozhat magában. Más azt mondja, inkább kerüljük ki, de ha a másik sávba megyünk, és szemben jönnek, akkor nagyobb ütközés is lehet. Ha lehaladunk az útról, fának ütközhetünk, vagy árokba hajthatunk, ekkor is nagyobb a sérülés esélye. Tehát igazából nincs bevált recept. Sajnos volt már olyan baleset, amikor valaki azt választotta, hogy átment a szembejövő sávba, frontálisan ütköztek, és többen meghaltak – mondta el a Hajdú-Bihar Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára.

Jelenteni kell a balesetet

A rendőrség a felhívásában azt tanácsolja a gépjárművezetőknek, hogy dudáljanak, ha vadállat van az úttesten.

A fényszóróba nézve ugyanis nem biztos, hogy látják a járművet, a hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély. Vigyázzanak azonban, ha az állat nem az úton áll, lehet, hogy a hangtól megriad, és pont a kocsi elé ugrik.

Ha valaki elüt egy vadállatot, az a rendőrség felé bejelentés kötelezettséget von maga után, valamint az illetékes vadásztársaságnak is jelezni kell. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy az elpusztult vagy haldokló állatot ne próbálják meg lehúzni az úttestről, mert lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával.

Az elpusztult állatot ne vigyék magukkal, mert az lopásnak számít!

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában