ingatlanpiac

2020.11.13. 18:57

Vidéken felpörgött az új lakások átadása

Az építési kedv csökkent, de százezer új lakás készülhet el a jövőben.

HBN

Megtört az elmúlt években fokozódó lakásépítési kedv, amire számítani lehetett egyrészt a kedvezményes lakásépítési áfa tavalyi kivezetése, másrészt a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai miatt. Közben az átadott lakások száma jelentősen nőtt – áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében, amely több mint 6 ezer ingatlanhirdetés alapján azt is bemutatja, hogy november elején mennyiért kínálták a piacon az új lakásokat.

Az év első kilenc hónapjában csaknem 13 ezer lakás épült meg, ami 25 százalékos növekedésnek felel meg éves összehasonlításban. – Az emelkedésben több tényező is szerepet kapott. Egyrészt az, hogy sok, a korábbi években megindított lakásépítés csak az idén fejeződött be. Másrészt az is hozzájárult a növekedéshez, hogy az idén átadott lakóingatlanokra még nem vonatkoznak a 2021-től érvényes szigorúbb energetikai követelmények, ezért is igyekezett számos építtető befejezni az építkezést, ugyanis a szigorúbb előírások költségesebbé teszik a beruházást. Igaz, az új energetikai követelmények miatt a jövő évtől környezetbarátabb, alacsonyabb kibocsátású lakások épülhetnek – értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Felhívta a figyelmet arra, hogy a friss adatokból az is látszik: a vidéki lakás­átadásoknak köszönhető a növekedés. Az országon belüli különbségeket jól mutatja, hogy Budapesten 4,1 százalékkal 2420-ra csökkent az átadott lakások száma.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!