Olvasói levél

2020.10.25. 20:52

Kipróbáltuk az új sámsoni kerékpárutat

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Aki nem sajnálja 7-8 atmoszférára felfújtatott versenybiciklijét a Sámsoni út melletti kerékpárúton a városhatárig, vagy strapabíró mountain bike-kal ered útnak, egészen Nyíradonyig élvezheti egy jó minőségű kerékpárút előnyeit. Remélhetőleg az út városhatárokon belüli része is hamarosan megújul, s akkor majd nem kell terepjáró tulajdonságokkal bírnia a drótszamárnak.

Ahogyan túljutottunk a föntebb jelzett megpróbáltatásokon, máris kiváló felületen gördülhetünk Hajdúsámson felé. A megfelelően széles útra a középvonal is fel van festve, kényelmesen elférnek a biciklisek. Aztán változik a kép. Az út melletti vállalkozások kiszolgálása érdekében itt valódi úttestet építettek ki, két oldalán jelezvén, hogy elsősorban a kerékpárosok kiszolgálása volt a cél. A többi járműre és a biztonságra gondolva a közlekedésszervezők 30 kilométer/órában szabták meg a maximális sebességet. Ezt ugyan nemigen tartják be – kiváló acélparipámon 30-cal haladva több motoros és autós is megelőzött –, de száguldozót nem láttam.

Aztán később ismét a szokásos szélességű kerékpárútra váltunk át, majd egy híres vendégfogadóval egy magasságban az országút délkeleti oldalára mennek át a biciklisek egy lámpás útkereszteződésben. Itt könnyű elkavarodni, első kísérletemre egy buszváróba érkeztem. Talán jobban jelezhetnék, hogy előbb jobbra, majd balra kanyarodik a kerékpárosoknak szolgáló út, megkerülve a népszerű csárdát. (Ez a szakasz is szélesebb, a helyi gépjárműforgalom érdekében.)

Így aztán már ott is vagyunk, ahol a felújított 471-es út elkerüli a várost, s nagyot hökkenünk a bevezető kerékpárútszakaszon: itt ugyanis minden maradt a régiben. A keskeny úton alig fér el a szembe haladó, öt-tíz méter után hosszanti repedés, mint egy mini fekvőrendőr. Úgy érzi magát az ember, mintha egy elegáns öltönyhöz felvenné egy madárijesztő kalapját. Nem csoda, ha egy-egy kerékpáros inkább a közút S kanyarját választja, noha éppen a veszélyes szakasz miatt is épült itt kerékpárút. Mihamarabb meg kéne építeni az elkerülőtől a belváros széléig tartó szakaszt is.

Aztán szépen begurulunk a belvárosba, ahol már viszonylag új a kerékpárosoknak és gyalogosoknak megosztott útszakasz, amely innentől kezdve egységesen halad Nyíradonyig.

Gőz József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!