Jegyzet

2019.07.03. 16:31

Bekamerázva az életünk

Az emberek örök vágya, hogy valamilyen sokáig megmaradó nyomot hagyjanak maguk után a következő generációk számára.

Orosz Csaba

Ezek a törekvések eleinte például barlangrajzokban, majd piramisokban, később különböző épületekben, műalkotásokban öltöttek testet. Aztán eljött a XXI. század, amikor már szinte mindenki rendelkezik legalább a mobiltelefonjához tartozó valamilyen kamerával. Készülnek is felvételek szép számmal, hasznos és haszontalan, érdekes és érdektelen dolgokról egyaránt. Az ilyen videók megosztására született közösségi portálok új iparággá fejlődtek.

Ugyanakkor életünk egyre több pillanatát figyelik meg kamerákkal (sokszor tudtunk és beleegyezésünk nélkül) például boltokban, hivatalokban, utcákon, pályaudvarokon.

A MÁV egyes ellenőrei után néhány hete a régiónkban közlekedő helyközi és távolsági autóbuszokon dolgozó ellenőrök is kis kamerákat kaptak, amelyeket a ruhájukra erősítve hordanak. Az­után született meg erről a döntés, miután a vasúti jegyvizsgálók jó tapasztalatokról számoltak be. Azt figyelték meg, hogy azon utasok, akik korábban rendszeresen jegy vagy bérlet nélkül utaztak, és az ellenőrt meglátva szájkaratéba kezdtek, a kamera jelenlétében többnyire megváltoztak. Farkasokból együttműködő kezes bárányok lesznek.

Lassan mindenkinek sikerül valamilyen maradandó nyomot hagynia maga után. Ki milyet érdemel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!