HAON - Kultúra

2018.11.24. 15:15

A Gasztroangyal műsorában Hajdúböszörmény is szerepet kap

Hajdúböszörmény - Túrós–krumplis lepény, böszörményi lakodalmi béles, böszörményi parasztkifli, csőröge és Kossuth-kifli is készült.

Hajdúböszörmény - Túrós–krumplis lepény, böszörményi lakodalmi béles, böszörményi parasztkifli, csőröge és Kossuth-kifli is készült.

A Gasztroangyal 9 fős stábjával október 16-17-én Hajdúböszörménybe látogatott, ahol jórészt a Civilek a Lakóhelyért Egyesület HÍR védjegyes és egyéb helyi hagyományos süteményeinek, ételeinek és a város néhány kézműves termékeinek szentelte napjait. Dr. nagy Imre egyesületi elnök végigdokumentálta az eseményeket, majd örömmel számolt be a komoly előkészületeket igénylő eseményről.

– Borbás Marcsi az első forgatási napon meglátogatta Fekete Zsóka közel 350 darab mangalica sertésből álló farmját. Érdeklődéssel kóstolták a kézműves technikával készült mangalica-hústermékeket. Marcsi a Hajdúböszörményi Tájházak kézművesházában egy csigacsináló programra toppant be. A kézművesház konyhájában Marcsi, valamint Szalóki Barna séf és Lévai Istvánné sütőasszony a mangalicafarmról származó orjahúsból finom orjalevest főzött csigatészta-betéttel – tudtuk meg.

Helyi ízvilág

– A tájház kemencéjénél Lévai Istvánné és Kun Ferencné sütőasszonyok bemutatták a HÍR védjegyes böszörményi lakodalmi béles elkészítésének teljes, nagy kézügyességet igénylő folyamatát. A tájház egyik nádasháza előtt fa tüzelésű tűzhelyen Kocsis Gáborné sütőasszony és Fehér Imre egyesületi tag gyakorlott mozdulatokkal platnis lángost készített, melyhez Marcsi hozta szintén Zsókától a szalonnát és a füstölt kolbászt. Az ebédszünetben a tájház udvarán bográcsban slambucot készített Kiss András és Szabó Sándor főzőmester. Az esti órákban a stáb a Szabó-tanyán működő sajtműhelybe is ellátogatott, ahol Szabó Henrietta kistermelő kézműves sajtkészítéséről forgattak. Másnap Mirkóné Fehér Judit sütőasszony konyhájában sütöttek: Marcsi stábjával hosszabban időzött a kemence előtt és részt vett a tészták formálásában, a parasztkiflihez szükséges dió törésében. Borbás Marcsi felkereste Bojti Tibor őstermelőt is – aki hús- és húskészítmény-előállító –, majd a stáb beköltözött Kun Ferencné sütőasszony konyhájába, ahol a diós ízesítésű kakastaréj sütemény készítését filmezték. Egyesületünk félreértette Marcsiék igényét a kakastaréj készítésre (amely nálunk egy sütemény) és kakastaréj-pörkölttel készültünk. Csak az utolsó órákban kellett a süteménykészítésre átállni, így a forgatáskor „kétféle kakastaréj” állt rendelkezésre, nagy kuncogások kíséretében – osztotta meg velünk az elnök.

A kétnapos forgatás utolsó színhelye a Fürdőkert Étterem volt, ahol helyi, hajdúsági ízesítésű töltött káposztát készítettek. Az egyesület sütőmestere, Tóth András és Mirkóné Fehér Judit sütőasszony pedig mákos-almás ködmönujjat sütöttek, mely szintén nagy érdeklődést váltott ki. Az eseményt a Duna Televízió tűzi műsorra december 1-jén 17 órakor.

BB


Kakastaréj sütemény receptje

Hozzávalók a tésztához: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 15 dkg cukor, 2 db tojás, 1 kk só, 5 dl tej, 20 dkg vaj.

Töltelék: 60 dkg darált dió, 40 dkg kristálycukor, 4 db tojás, 2,5 dl tej, 2 cs vaníliás cukor, 2 ek baracklekvár

A kenéshez: 1 db tojás.

Elkészítése: Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztává gyúrjuk. Letakarva 30 percig kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A darált diót a többi hozzávalóval elkeverjük. A megkelt tésztát négy részre osztjuk. Mindegyiket kinyújtjuk, és hatfelé vágjuk. A kis téglalapokat megtöltjük a diós töltelékkel és feltekerjük. Széleit három-négy helyen bevágjuk, és ellentétes irányban meghajtjuk. Tojással megkenjük a tetejét. Kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben 180 C-fokon készre sütjük.

Forrás: Böszörményi nagymamák finom süteményei, ételei/ Civilek a Lakóhelyért Egyesület


Egykor a menyegző ételsorában helye volt

A béles középkori sütemény, amely a századok során különböző készítési módokban, formákban vált ismertté. A 19. század elején, közepén a kéziratos vőfélykönyvek szinte minden lakodalmi ételsorában szerepelt. Az 1880-as évektől a torták, majd az 1920-as évektől az aprósütemények vették át a béles helyét.

Hajdúböszörményben és környékén azonban a torták, aprósütemények mellett lakodalmakra, ünnepekre, egyén családi összejövetelekre mind a mai napig szívesen megsütik ezt az igényes tésztafélét. A tésztához 1,2 kilogramm liszt, 7 tojás sárgája, kis pohár tejföl, szűk evőkanál só, 1 evőkanál porcukor, 3 közepes nagyságú citrom leve, 2 evőkanál 10 százalékos ecet és szódavíz kell. A kenőanyaghoz 1 kilogramm zsír (vagy 20 dekagramm vaj), 3 evőkanál 10 százalékos ecet és 50 dekagramm liszt kell. Tölteléke lehet túró, rizs, szilvalekvár vagy köleskása.

Mi a titka?

A meggyúrt, pihent tésztát harmadoljuk, többször bekenjük a zsíros kenőanyaggal, majd pihentetjük, hajtogatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!