Kiállítás

2019.10.19. 13:37

Éltető erőforrás a víz – öt vidéki városban startol a Nemzeti fotótár kiállítása

A Nemzeti fotótár egyedülálló gyűjtemény mintegy 13 millió negatívval. Ezek digitalizálása folyamatosan zajlik, hogy mind nagyobb számban tegyük hozzáférhetővé és kereshetővé az elmúlt majd' másfél évszázad sajtófotóit.

Fülöpszállás, 2018. január 4. Bivalycsordát hajtanak át a Kiskunsági Nemzeti Park területén, a Kelemen-széki vizes területeken, Fülöpszállás közelében 2018. január 4-én. A mintegy 120 állatot a szabadszállási Zab-széki téli szállásukról a fülöpszállási Kígyós-háti állattartó telepre hajtották. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Fotó: Ujvári Sándor

Az 1890-es évek elején született az első fénykép a gyűjteményben. Az azóta történt események – legyenek azok településtörténeti, gazdasági vagy kulturális jellegűek – lenyomata jó eséllyel megtalálható a fotótárban, tehát vizuális keresztmetszetet kapunk egy hosszú és izgalmas időszakról. Fontos küldetésünk, hogy ezt a szélesebb közönségnek is megmutassuk, elérését bárki számára egyszerűvé tegyük.

2019 kiemelt eseménye a Budapesti Víz Világtalálkozó (Budapest Water Summit), ahol a szakemberek a klímatudatosság jegyében a politikai, gazdasági, tudományos és egyéb szempontok szerint keresnek megoldást a vízválság megelőzésére.

A fotótár képeinek segítségével szeretnénk mi is ezt a célt támogatni olyan módon, hogy a problémára irányítjuk a figyelmet, ezért tematikus válogatást állítottunk össze. Ennek középpontjában természetesen az áll, hogy mennyire nélkülözhetetlen eleme létezésünknek a víz. A fotók készítése között több évtized telt el, de egy-egy pillanat erejéig megmutatják a korábbi idők atmoszféráját, technológiai, gazdasági fejlettségét, vagy éppen ízlésvilágát. A kiállítás tehát egy utazás is az időben, amire örömmel invitáljuk az érdeklődőket. A kor és a helyszínek változóak, de egy valami állandó: a víz, mint életszükséglet, erő és örömforrás.

„Archívumunkban nagy mennyiségben találhatóak olyan negatívok, amelyek bemutatják, hogy Magyarország hogyan viszonyult a vízhez az elmúlt 50-100 évben: a mezőgazdaságban, a mindennapi életben, háború alatt, szórakozás közben és az élet különböző területein hogyan használtuk és használjuk a vizet. A Nemzeti fotótár kiváló lehetőséget ad arra, hogy ezeket képeken is megnézzük és ráismerhessünk a víz központi szerepére. Az öt nagyvárosban nem csak egy általános kiállítást rendezünk, hanem az egyes helyszíneken a saját környezetükből is megismerhetik az ott élők, hogyan is változott a víz, mint központi elem az életükben – mondta el Répászky Lipót, az MTVA Archívumának osztályvezetője.

Fotóválogatásunkat október 31-ig Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett és Zalaegerszegen tekinthetik meg az érdeklődők.

Borítókép: Kiskunsági Nemzeti Park, MTVA, Ujvári Sándor

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!