HAON - Kultúra

2018.04.23. 16:34

Joób Árpád nevét vette fel a találkozó

Pocsaj - Citerahang és népdaléneklés hallatszott messzire a faluban a 16. citerás találkozón.

Pocsaj - Citerahang és népdaléneklés hallatszott messzire a faluban a 16. citerás találkozón.

Számos fellépő, énekes dalolt a pocsaji Sinka Miska vendégházban a napokban. A tavaly elhunyt Joób Árpád népzenekutató emlékére az idei évtől a Pocsajban rendezett eseményt Joób Árpád Citerás Találkozóra nevezték, így emlékezvén az egykori tanárra, népzenekutatóra.

Délelőtt Széles Andrásnak, a népművészet ifjú mesterének vezetésével szakmai megbeszélések, előadások zajlottak a zene és a hangszer eredetéről. Agárdi Éva, aki szintén a népművészeti ifjú mestere és népzenetanár, a Vass József és Vass Lajos népzenei munkásságáról és öregségéről szóló Apa és fia című előadást tartotta. Az ebédet követően kezdődött a gálaműsor.

Az eddigi találkozókon is sok fellépő látogatott el a községbe, de idén talán még többen voltak kíváncsiak egymás műsorára, előadására. Népdalcsokrokat énekeltek, citerán kísérték, jó hangulatot varázsoltak a vendégház udvarán felállított sátorban. A házigazda elmondta: nagy örömére szolgált, hogy vannak új csoportok, és fiatalok, gyerekek, akiket érdekel a citerajáték, a népdal.

- Nagyné Kelemen Mónika -


A találkozó fellépői

Berettyó Népzenei Együttes (Pocsaj), Halász Zsigmondné, Babodi Boglárka (Pocsaj), Hajdúböszörményi Népzenei Együttes, Bihar Citerazenekar (Furta), Karinkó Népzenei Együttes (Balmazújváros), Veréce Éneklő Csoport (Balmazújváros), Szakál László (Hódmezővásárhely), Ördögszekér Ifjúsági Népzenei Együttes (Debrecen), Rózsaliliom Citeracsoport (Balmazújváros), Kiss Ferenc (Gyula), Kék Kálló Citerazenekar (Derecske), Kustor Zsombor, Kustor Máté (Létavértes), Tar Csilla (Balmazújváros), Szabolcsi Flóra Judit (Debrecen), Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör (Püspökladány), Pengető Citerazenekar (Szentes), Nagy Zsolt Arnold (Hajdúböszörmény), Zsíros Imre (Budapest), Kadarcs Népzenei Együttes (Balmazújváros), Széles András (Budapest)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!