HAON - Kultúra

2018.01.21. 12:17

Konyári Pávakör: hagyományőrzés dallal, cimbalommal, szeretettel

Konyár - A kultúra napjával összekötve ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját a Konyári Pávakör.

Konyár - A kultúra napjával összekötve ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját a Konyári Pávakör.

"A Konyári Pávakör jubileumi összejövetele a községi tornateremben lesz" - ez, a művelődési ház ajtajára tűzött felirat fogadta az érkezőket, akik az eredetileg meghirdetett helyszínen keresték az ünnepi eseményt. A szervezők jól érezték, a vendégek bizony nem fértek volna el a nagyteremben, hiszen a helybeli érdeklődők mellett érkeztek vendégfellépők Derecskéről, Debrecenből, Nyíradonyból és Sárándról is.

- A pávakör a saját maga és közönségük szórakoztatására őrzi a hagyományt, erősíti a népi identitástudatot. A sikert és az elismertséget a hazai és külföldi fellépések, valamint a megjelent CD-lemezek jelzik - fogalmazott köszöntőjében Vitányi István országgyűlési képviselő.

Teljesítették a célt

Vig Szilárd, Konyár polgármestere köszöntőjében ugyancsak az identitás tudatereősítésére és a hagyományápolásra helyezte a hangsúlyt. - A magyarság fennmaradása számára rendkívül fontos a nemzeti öntudat éltetése. Ezt szolgálja a Konyári Pávakör is, mégpedig a népzenei hagyományok, a tradíciók megőrzésével. Az 1972-es megalakulása egy önszerveződő folyamat volt, mondhatnánk egyszerűen, hogy a rendes emberek megtalálták egymást. Nem hirdetéseken át, nem közösségi portálokon keresztül toborozták a tagokat, hanem a nemes cél, a közösség jó híre, a kedves ismerős invitálása bővítette a létszámot, frissítette a csoportot. Kedves, egymást szerető, tisztelő és elfogadó tagsága volt és van a pávakörnek. A kitűzött célt teljesítették, hiszen Konyár jó hírét viszik tovább, és részt vesznek a község, a térség közéletében is. Itt vannak a rendezvényeken, ezek szervezésébe aktívan bekapcsolódnak. A betlehemes előadásával új oldalukról is bemutatkoznak az elmúlt években.

Előbb csak nők voltak

A köszöntők után a polgármester a hagyományőrző kört 25 éve vezető Juhász Erikának, valamint Pallás Imrénének, a pávakör elnökének átadta az önkormányzat ajándékait.

Fotó: Kovács Péter

- Örömünnep a mai! - jelentette ki Juhász Erika, aki elmondta, hogy a kórusok, dalárdák, színjátszókörök révén igencsak színes volt Konyár hagyományőrző- és kulturális palettája az elmúlt 100-130 évben. Majd az egykor Futó Andrásnétól hallott történet alapján, a jelenlegi pávakör megalakulását idézte: - Az akkor még nagy ünnepnek számító nőnapon énekelgettünk, és ott javasolták, hogy ha már szeretünk együtt énekelni, alapítsunk pávakört. Előbb csak nőkből állt a csoport, férfiak körülbelül egy év elteltével csatlakoztak hozzánk. Azóta együtt van a gárda. Kállai János az alapítástól 1986-ig vezette a pávakört. 1992-ben az akkori polgármester invitálására vettem át a csoportot. Azokban az időkben úgy volt, ha ezt nem teszem meg, szétmegy az akkor már 20 éves pávakör. Azért, hogy ez ne történjen meg, ideiglenesen elvállaltam a vezetését. Ám az itt élő emberek szeretetének köszönhetően még mindig itt vagyok.

Szóló és cimbalom

A jubileumi műsorban a házigazda együttes nyitotta a fellépők sorát. Az első dalcsokor az együttes első vezetőjének, Kállai Jánosnak az emlékére csendült fel, majd a férfi szólista, Csárdi Sándor lépett a mikrofon elé. A konferálásból kiderült, hogy a kezdeti években cimbalom kísérettel szerepelt a pávakör. Ennek emlékére Csurgó Dezső cimbalomjátékára adtak elő néhány dalt.

HBN-KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!