2018.06.16. 14:49
„Salátamesék” kóstolással
Nádudvar - „Dr. Bubó” egészségnapot tartottak az óvodásokkal a nádudvari művelődési házban.
Nádudvar - „Dr. Bubó” egészségnapot tartottak az óvodásokkal a nádudvari művelődési házban.
Hagyományteremtő céllal, idén első alkalommal rendezték meg a Mazsola Gyermekfesztivált május végén Nádudvaron, melynek célja az volt, hogy a gyermekek egészségtudatosabbak legyenek.
Játékosan tanultak
Csontos Ferencné Oti élelmezésvezető és Varga Eszter óvodapedagógus kedves mesés előadásba foglalva kalauzolta el a gyerekeket az egészséges táplálkozás világába, miközben játékos formában elsajátították az alapvető élelmiszer-higiénés szabályokat is.
Csontos Ferencné Oti élelmezésvezető (balra) és Varga Eszter óvodapedagógus örömmel készítették a salátákat a gyerekeknek
A lurkók megismerkedhettek többek között a legfontosabb vitaminokkal és tápanyagokkal. A szervezők örömmel tapasztalták, hogy a kicsik nagyon tájékozottak és sok ismerettel is rendelkeznek. Összesen közel 80 gyermek érkezett a „művházba” vegyesen, mindhárom tagóvodából. Nagy népszerűségnek örvendett a program, lelkesen vettek részt az óvodások a feladatokban, élvezettel segítettek a saláták elkészítésében. Minden nagyon hamar elfogyott: válogatás nélkül csúsztak le a ropogós, egészséges és ízletes saláták is.
- Marján László -
Recept
A saláták receptjei 50 főre
Tavaszi saláta: 3 csomag piros retek, 1 kg sárgarépa, 1 kg kígyóuborka, 2 fej jégsaláta, 20 dkg lilahagyma, 1 kg paradicsom. Olívás öntet: 1,5 dl olíva olaj, 2 db citrom.
Gyümölcssaláta (Eper-banán saláta joghurttal): 2,5 kg eper, 3 kg banán, 5 nagy pohár natúr joghurt (lehet epres gyümölcsjoghurt).
Napsugár saláta: 4 konzerv ananász, 4 konzerv őszibarack, 3 liter 100% ananász- vagy narancslé.
Tésztasaláta: 2 kg zöldséges tészta (Gyermelyi), 3 doboz kukorica konzerv, 2 üveg csemege uborka, 1 kg sonka, 2 kg majonéz, 1 liter tejföl, mustár, ízlés szerint porcukor, 1 db citrom.