HAON - PR cikk

2019.05.09. 18:16

25. évadát kezdi meg a Nagyerdei Szabadtéri Színjátszás Debrecenben

2019 nyarán az 5 éve újonnan megnyitott Nagyerdei Szabadtéri Színpadot, illetve a debreceni szabadtéri színjátszás elindulásának 25. évfordulóját is ünnepeljük az ország 7. legnagyobb befogadóképességű szabadtérijén.

Részlet a Chicago c. előadásból

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok 2018 nyarán eddigi nézőcsúccsal, 879 fős színházi átlagnézőszámmal zárta a tavalyi évadot, így a teljes programsorozat több mint 34.000 nézővel a debreceni szabadtéri színház történetének eddigi legmagasabb látogatószámait produkálta.

Az „Élményrengeteg” 2018-ban is az ország legínycsiklandóbb színházi produkcióival, legkeresettebb sztárszínészeivel és zenészeivel, valamint a világ legkultikusabb filmjeivel örvendeztette meg a debreceni nagyérdeműt. Az előadások majdnem mindegyike teltházas volt és sok előadásra már hónapokkal korábban elkeltek a jegyek. Voltak nézők, akik Budapestről vagy Dunántúlról kifejezetten egy-egy előadás kedvéért érkeztek Debrecenbe.

A Nagyerdei Szabadtéri Színpad az ország egyik kulturális brand-je lett, a legjobb hazai szabadtéri előadó-művészeti nagyprodukciók programkínálata tekintetében Budapest (Budapesti Nyári Fesztivál) és Szeged (Szegedi Szabadtéri Játékok) mellett Debrecen is a hazai szabadtéri színjátszás egyik legjelentősebb otthonává vált.

Ez az eredmény köszönhető annak a tudatos építkezésnek, amely nem csak a tetszetős formában, hanem a megfelelő tartalomban is visszaköszönt. Sikerült a minőségi kultúra szolgálatához kiváló színvonalú előadásokat és változatos műfajú produkciókat megtartani.

Az első előadás a Nagyerdő szívében 1950. június 10-én volt, amikor a Kodály Zoltán Székelyfonó című művét játszották. Több mint félévszázaddal később, 2014. június 15-én este 8 órakor, adták át a megújult Nagyerdei Szabadtéri Színpadot. A kor kívánalmainak megfelelően korszerűsített, 1017 fős befogadóképességűvé bővült új játszóhely egy új korszak nyitányát jelentette.

Első kapunyitása óta több mint 220 nagyszínpadi rendezvény – színházi előadás, komoly- és könnyűzenei koncert, kertmozi-vetítés, családi program, illetve egyéb rendezvény – talált már otthont a Nagyerdei park szívében, mely teltházakat vonzó nagyszínpadi produkcióival és sokműfajú kulturális pezsgésével a Nagyerdei Víztorony mellett a nyári időszak egyik legizgalmasabb előadó-művészeti helyszínévé nőtte ki magát, ahová az ország legtávolabbi pontjairól is egyre többen látogatnak.

Az idei évad előadásai

( 2019. május 29 – augusztus 13.)

Az idei színházi programsorozatban 11 vendégtársulat 14 produkciójában – a Nagyerdei Szabadtéri Játékok és a Csokonai Színház saját, közös bemutatójával együtt – idén mindösszesen 20 színházi előadás lesz látható a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpadon.

A színházi évad műfaji keresztmetszete: klasszikus és kortárs, illetve magyar és külföldi színmű, vígjáték, bohózat, kabaré, opera, balett, szimfonikus koncertszínház és musical.

  • 11 prózai előadás (színmű, vígjáték, bohózat, kabaré): Körhinta, Játék a kastélyban, Legyen férfi, Monsieur Pignon!, Ne most, drágám!, Bolha a fülbe, Mennyei hang!, Mintha elvágták vol
  • 8 zenés előadás (opera, szimfonikus koncertszínház, musical): Chicago, Menopauza, Az Őrült Nők Ketrece, Légy jó mindhalálig!, A Pál utcai fiúk, Figaro házassága
  • 1 táncelőadás (balett): A skarlát betű.
  • 2019-ben a Nagyerdei Szabadtéri Játékok színházi programjainak keretében Debrecenbe érkező sztárszínészek:

    Bánsági Ildikó, Benedek Miklós, Dolák-Saly Róbert, Földes Tamás, Gálvölgyi János, Gubás Gabi, Haja Zsolt, Hernádi Judit, Józan László, Laár András, Lukács Sándor, Nagy Dániel Viktor, Nagy Sándor, Náray Erika, Pethő Zsolt, Pindroch Csaba, Stohl András, Szabó Győző, Szászi Móni, Szente Vajk, Szervét Tibor, Szulák Andrea, Tóth Enikő, Vásáry André, Vida Péter.

    2019-ben a Nagyerdei Szabadtéri Játékok színházi programjainak rendezői, illetve koreográfusai:

    Alföldi Róbert, Bagó Bertalan, Cseke Péter, Horváth Csaba, Kelemen József, Marton László, Paczolay Béla, Szabó Máté, Tallós Rita, Vándorfi László, Velekei László, Vidnyánszky Attila.

    Kossuth-díjas művészek és rendezők a Nagyerdei Szabadtérin:

    Benedek Miklós és Lukács Sándor (Játék a kastélyban), Bánsági Ildikó és Gálvölgyi János (Mennyei hang!) / Marton László (Játék a kastélyban), Vidnyánszky Attila (Körhinta).

    Debreceni Arcok 2019:

    Balczó Péter (Figaro házassága), Gubás Gabi (Legyen férfi, Monsieur Pignon!, Bolha a fülbe), Jenes Kitti (Légy jó mindhalálig!), Sári Éva (Ne most, drágám!), Tornyi Ildikó (Játék a kastélyban), Vásáry André (Chicago), illetve a Csokonai Színház társulati tagjai (Légy jó mindhalálig!).

    Magyarország élvonalbeli prózai és zenés színházai ismét, illetve először Debrecenben:

  • Újból viszontlátott együttműködő partnereink: Csokonai Színház, Játékszín, Kultúrbrigád – Átrium, L'art pour l'art Társulat, Madách Színház, Magyar Nemzeti Táncegyüttes (a Nemzeti Színházzal együttműködésben), Thália Színház.
  • Új együttműködő partnereink: Co-Opera (a Csokonai Színházzal együttműködésben), Győri Balett, Nemzeti Színház, Vígszínház, Vörösmarty Színház.
  • 2019-ben technikai újítás: a Szabadtérin első ízben lesz forgószínpados előadás látható a megújult Nagyerdei Szabadtéri Színpadon (Legyen férfi, Monsieur Pignon!).

    Teljes színházi előadás-repertoár

    Saját bemutató:

    LÉGY JÓ MINDHALÁLIG! – szimfonikus koncertszínházi ősbemutató

    Kocsák Tibor és Miklós Tibor egyik legnépszerűbb zenés játéka, a Légy jó mindhalálig című musical élő szimfonikus zenekari kísérettel, félszcenírozott változatban, a Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140 éves évfordulója alkalmából kerül ismét színre Debrecenben. A Nagyerdei Szabadtéri Színpadon 2019 nyarán bemutatásra kerülő koncertszínházi produkció egy kivételes városi összefogás eredményeként jön létre a Csokonai Színház, a Kodály Filharmonikusok Debrecen, a Lautitia Gyermekkar, az Ady Endre Gimnázium drámatagozatos tanulói és tehetséges fiatal táncművészek közreműködésével, melynek keretében egy több mint száz fős szereplőgárda kelti életre Nyilas Misi felnőtté válásának halhatatlan történetét.

    Az idén nyáron mindösszesen két előadásban színre kerülő produkció különlegessége, hogy a jól ismert zenés darabot neves helyi és budapesti vendégművészek kitűnő tolmácsolásában, különleges látványvilággal, valamint teljesen élő zenekari hangzással először láthatja és hallhatja majd a debreceni közönség.

    Móricz Zsigmond 1920-ban írt regényében saját múlt- és jelenbeli élményeit Nyilas Misi, a Debreceni Református Kollégium harmadik osztályos gimnáziumi tanulója századfordulós történetébe sűríti, mely mű ezáltal nemcsak értékes korrajzként, hanem már a felnőtt író korán kibontakozó egyéniségének és művészi ambícióinak hiteles lenyomataként is értelmezhető.

    A Légy jó mindhalálig zenés színpadi változatának valóságos diadalútját annak legendás 1991-es debreceni ősbemutatója óta belföldön és külföldön többezer előadás és teltházas előadásszéria bizonyítja; a debreceni Csokonai Színház legutóbb 2013-ban tűzte műsorára, újfent elsöprő sikerrel.

    A musical több zenés számát – A Tízperc, Az élet szép, A pakk, A felnőttek már tudják, A szívek melegében és a Légy jó mindhalálig – ma már a magyar zenés színház legkedveltebb slágerei közt tartják számon.

    A Csokonai Színház jól ismert, jeles színművészei mellett a Súgó Csiga-díjas Földes Tamás és Náray Erika, a Junior Prima-díjas Nagy Dániel Viktor, illetve a Jászai-díjas Nagy Anikó és Varga Klári is örömmel mondott igent felkérésünkre.

    A koncertszínházi produkció zenei vezetői és karmesteri feladatait Bókai Zoltán, a Pécsi Nemzeti Színház karmestere (egyben a darab új szimfonikus hangszerelésének elkészítője); az előadás látványtervezői munkáit számos nagy nevű budapesti zenés színházi produkció díszlet- és jelmeztervezője, Kovács Yvette Alida, komplex hangtervezői munkáit Ditzmann Tamás, a Madách Színház hangtervezője, világítástervezői feladatait pedig Madarász „Madár” János, a Madách Színház világítástervezője vállalta.

    A produkciót Bálint Albin rendezi, aki a University of London zenés színháztudomány és menedzsment szakán végzett, Londonban több hasonló zenés nagyprodukció létrejöttében működött közre, és szülővárosába 2014-ben visszatérve e rendezői felkérés mellett idén már ötödik alkalommal állítja össze a Nagyerdei Szabadtéri Játékok színházi évadának programkínálatát.

    A produkció Debrecen Megyei Jogú Város Kölcsey Ferenc-ösztöndíjával valósul meg a Nagyerdei Szabadtéri Játékok 2019. évi programsorozata keretében.

    Magyar klasszikusok ismét a Szabadtéri színpadán:

    A századforduló két nagy magyar irodalmi alakjának, Molnár Ferenc és Móricz Zsigmond remekműveinek, A Pál utcai fiúk és a Légy jó mindhalálig immár családi klasszikusoknak tekinthető kortárs zenés színházi adaptációi mellett nagy megtiszteltetés számunkra, hogy szabadtéri színházi évadunkat a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes grandiózus Körhinta-produkciójával nyithatjuk meg 2019 májusában, mely Sarkadi Imre novellája alapján a Kossuth- és Jászai-díjas Vidnyánszky Attila álomszerű látomásokból építkező rendezésében kelti életre Pataki Mari és Bíró Máté a filmvászonról is jól ismert, keserédes romantikus történetét. A Nagyerdei Szabadtéri Játékok új partnerintézményi körében azonban idén első alkalommal nem csupán a Nemzeti Színházat, hanem a Vígszínházat is egyik legklasszikusabb előadásával, Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékával üdvözölhetjük Debrecenben, mely utóbbi előadást 2019 júniusában két Kossuth-díjas színészlegenda, Benedek Miklós és Lukács Sándor főszereplésével látunk vendégül.

    A pesti Broadway legkeresettebb vígjátékai ismét Debrecenben!

    A Nagyerdei Szabadtéri Játékok vígjátéki palettájához idén is a budapesti kínálat legigényesebb produkcióiból válogattunk, melynek keretében a Thália Színház (Francis Veber: Legyen férfi, Monsieur Pignon!, a Jászai-díjas Pindroch Csaba és Szervét Tibor főszereplésével; Georges Feydeau: Bolha a fülbe, a Jászai-díjas Gubás Gabi és Szervét Tibor főszereplésével), a Madách Színház (Ray Cooney – John Chapman: Ne most, drágám!, a Jászai-díjas Szente Vajk és Súgó Csiga-díjas Nagy Sándor főszereplésével), illetve a Játékszín (Peter Quilter: Mennyei hang!, a Kossuth-díjas Bánsági Ildikó és Gálvölgyi János főszereplésével) produkciói is bemutatkozhatnak a debreceni nagyérdemű előtt.

    Idei vidéki vendégvárosaink – Győr és Székesfehérvár – előadó-művészeti együttesei az amerikai kultúra egy-egy ikonikus alkotását hozzák el a debreceni szabadtéri deszkákra:

    A vidéki előadó-művészeti intézményekkel való folyamatos kulturális hídépítés jegyében, Eger, Kecskemét, Pécs és Szeged városainak korábbi években bemutatott debreceni vendégelőadásait követően idén először Székesfehérvárról és Győr városából is vendégül látunk két olyan nagyszínpadi produkciót, melyek az amerikai kultúra egy-egy megkerülhetetlen klasszikusán alapulnak.

  • Az Oscar-díjas filmváltozata mentén is immár örökzöld alkotásnak tekinthető, az amerikai sztár- és gengszterkultuszt kaján tükörben ábrázoló, Tony-díjas Chicago a Harangozó-díjas Horváth Csaba művészszínházi igényességű, a hagyományos zenés színrevitelt a fizikai színház elemeivel termékenyen ötvöző rendezésében, Kiss Diána Magdolna és Varga Gabriella főszereplésével kerül színre a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon a Vörösmarty Színház tizenötfős élőzenekarral megszólaltatott produkciójában.
  • A Szabadtéri táncjáték-sorozatát idén a méltán világhírű Győri Balett társulata folytatja a Harangozó-díjas Velekei László által koreografált A skarlát betű című kétfelvonásos balettjével, mely egy másik amerikai klasszikus, Nathaniel Hawthorne azonos című regényének lenyűgöző táncszínházi adaptációjával reményeink szerint az évad egyik legkeresettebb magaskulturális programjának bizonyul majd nem csupán a helyi magyar, hanem a Debrecenben élő, illetve itt vendégeskedő idegen ajkú közönség körében is.
  • Korábbi táncelőadások a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon: 2015 – Magyar Nemzeti Táncegyüttes: Monarchia – Népek tánczai; 2016 – Inversedance – GG Tánc Eger: Traviata és Magyar Állami Népi Együttes: Megidézett Kárpátalja; 2017 – Szegedi Kortárs Balett: Carmina Burana; 2018 – Pécsi Balett: Carmen és Nagyerdei Szabadtéri Játékok: #EastSideStory).

    2019-ben műfaji újdonságok: a Szabadtérin első ízben lesz látható:

  • szimfonikus koncertszínház (Légy jó mindhalálig! – ld. fentebb).
  • vígopera (Figaro házassága): a debreceni származású, Nádasdy Kálmán-díjas Szabó Máté rendezésében a Co-Opera és a Csokonai Színház nagy sikerű Figaro házassága című operaprodukciója 2019 augusztusában egyetlen előadás erejéig a Szabadtéri Színpadon is vendégeskedik majd, mellyel bízunk abban, hogy egy, a kőszínházitól eltérő közönségréteg figyelmét is az opera műfaja felé tudjuk irányítani, a műfaj szélesebb körben való népszerűsítését célozva. A produkció kiemelt szereposztásban, a magyar operaélet sztárjaival kerül színre; a főbb szerepekben a Liszt-díjas Rálik Szilvia, Bordás Barbara, Haja Zsolt, Busa Tamás és Balczó Péter operaénekesek lesznek láthatók.
  • Nemzetközi filmsikerek eredeti színpadi változatai élőben a Szabadtéri deszkáin!

  • a) Chicago
  • b) Legyen férfi, Monsieur Pignon! (» Addig jár a korsó a kútra)
  • c) Mennyei hang! (» A tökéletlen hang)
  • d) Az Őrült Nők Ketrece
  • 2019-ben az eddigi legnagyobb előadásszámban érkeznek élőzenekaros produkciók:

  • a) Chicago
  • b) Az Őrült Nők Ketrece
  • c) Légy jó mindhalálig!
  • d) Figaro házassága
  • Összefoglalva:

    A Nagyerdei Szabadtéri Játékok 2019-es évada ismét az ország legszínvonalasabb művészeti produkcióival várja kedves nézőit, a műfajok lehető legszélesebb palettájáról válogatva. A komoly- és könnyűzenei koncertek, családi programok és kertmozi-vetítések mellett idén Magyarország vezető kőszínházainak és társulatainak 14 nagyszínpadi produkciója 20 előadásban mutatkozik be a Nagyerdő szívében, köztük is egy vadonatúj szimfonikus koncertszínházi ősbemutatóval.

    A teljes nyári évadot idén is a következő műfajok egészítik ki: komoly- és könnyűzenei koncertek, kertmozi, jazzmozi és családi programok.

  • „Kultrengeteg”: egész nyáron átívelő kertmozi-program 2019-ben, újra! Legendás filmek szabadtéri vetítései ismét a Nagyerdei Szabadtéri Játékok keretében!
  • Jazz-mozi sorozat ismét a Bor- és Jazznapok keretében!
  • Színpompás családi programok 2019 augusztusában ismét, a Galiba Gyermekfesztivál keretében!
  • A Nagyerdei Szabadtéri Játékok 2019-es évada színházi programjainak dátumai és internetes oldalai:

    2019. május 29. (esőnap: 30.)

    NEMZETI SZÍNHÁZ – MAGYAR NEMZETI TÁNCEGYÜTTES | Sarkadi-Fábri-Nádasy-Vincze: KÖRHINTA – színmű egy részben

    https://nemzetiszinhaz.hu/eloadas/korhinta

    2019. június 2. (esőnap: 3.)

    VÖRÖSMARTY SZÍNHÁZ | Kander-Ebb-Fosse: CHICAGO – musical két részben

    http://www.vorosmartyszinhaz.hu/repertoar/94-chicago

    2019. június 5. (esőnap: 6.)

    JÁTÉKSZÍN | Jeanie Linders: MENOPAUZA – musical két részben

    https://www.jatekszin.hu/eloadasok/jeanie-linders-menopauza/

    2019. június 12. (esőnap: 13.)

    VÍGSZÍNHÁZ | Molnár Ferenc: JÁTÉK A KASTÉLYBAN – anekdota két részben

    http://vigszinhaz.hu/Jatek_a_kastelyban

    2019. június 16. és 17. (esőnap: 18.)

    THÁLIA SZÍNHÁZ | Francis Veber: LEGYEN FÉRFI, MONSIEUR PIGNON! – vígjáték két részben

    http://www.thalia.hu/index.php/main/program/legyen-ferfi-monsieur-pignon_3317

    2019. június 19. és 20. (esőnap: 21.)

    MADÁCH SZÍNHÁZ | Ray Cooney – John Chapman: NE MOST, DRÁGÁM! – bohózat két részben

    http://www.madachszinhaz.hu/showinfo.php?id=4582

    2019. június 23. és 24. (esőnap: 25.)

    THÁLIA SZÍNHÁZ | Georges Feydeau: BOLHA A FÜLBE – bohózat három felvonásban

    2019. július 3. (esőnap: 4.)

    GYŐRI BALETT | A SKARLÁT BETŰ – balett két felvonásban

    2019. július 8. és 9. (esőnap: 10.)

    JÁTÉKSZÍN | Peter Quilter: MENNYEI HANG! – vígjáték két részben

    https://www.jatekszin.hu/eloadasok/mennyei-hang/

    2019. július 11. (esőhelyszín: Kölcsey Központ Nagyterem)

    L’ART POUR L’ART TÁRSULAT | MINTHA ELVÁGTÁK VOL – kabaré egy részben

    http://lpl.hu/content/mintha-elvagtak-vol-1

    2019. július 13. és 14. (esőnap: 15.)

    KULTÚRBRIGÁD – ÁTRIUM | Herman-Fierstein: AZ ŐRÜLT NŐK KETRECE – musical két részben

    https://atrium.hu/eloadasok/az-orult-nok-ketrece

    2019. július 23. és 24. (esőnap: 25.)

    NAGYERDEI SZABADTÉRI JÁTÉKOK – CSOKONAI SZÍNHÁZ | Móricz-Kocsák-Miklós: LÉGY JÓ MINDHALÁLIG!

    szimfonikus koncertszínház két részben – ősbemutató

    2019. július 29. (esőnap: 30.)

    PANNON VÁRSZÍNHÁZ | Dés-Grecsó-Geszti: A PÁL UTCAI FIÚK – zenés játék két részben

    http://pannonvarszinhaz.hu/musoron-maradt-eloadasok/7-a-pal-utcai-fiuk

    2019. augusztus 12. (esőnap: 13.)

    CO-OPERA – CSOKONAI SZÍNHÁZ | Mozart-Da Ponte: FIGARO HÁZASSÁGA – vígopera négy felvonásban, két részben, magyar nyelven

    http://csokonaiszinhaz.hu/muvek/w-a-mozart-figaro-hazassaga/

    További információ: www.nagyerdeiszabadteri.hu

    (hirdetés)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!