Szponzorált tartalom

2020.09.17. 15:33

3+1 tipp a tudatos családtervezéshez

Két ember szerelme számos módon manifesztálódhat, attól függően, hogy a párkapcsolat tagjainak életében mely normák élveznek prioritást – legyen szó eljegyzésről, esküvőről, közös ingatlanvásárlásról, vagy gyermekvállalásról.

Akármelyik elhatározás is kerül előtérbe, egytől-egyig mérföldkövek és sorsdöntő életesemények. Nem túlzás azonban kijelenteni, hogy semmi nem teszi erősebbé a kapcsolat kötelékét egy tervezett baba megszületésénél, hiszen a szerelmi viszony ekkor egy egészen új szintre lép: a nő édesanyává, a férfi édesapává válik, a kettejük közt lévő viszony pedig családmodellé alakul.

Habár a gyermekvállalás mindenki életében kiemelt jelentőséggel és szépséggel bír, az odavezető út korántsem olyan egyszerű. Szerencsére napjaink tudatos hozzáállása mindenre kihatással van, éppen ezért ma már lehetőség nyílik a tudatos családtervezésre is. Ennek köszönhetően Te és a párod is időben felkészülhettek a várandósság minden szakaszára és nehézségére!

A családtervezés több egy gondolatnál

A családtervezés szót hallva sokan nem is sejtik, hogy ez a fogalom mennyi mindent rejt magában. A tudomány mai állásának köszönhetően, ilyenkor egy olyan tudatos felkészülési lehetőségről beszélünk, amely során a leendő szülők szakemberek segítségével – elméletben és gyakorlatban egyaránt –, időben választ kapnak a gyermekvállalás különböző területeinek legfontosabb kérdéseire - ez a szülésfelkészítés :

  • fizikális/pszichés állapotfelmérést, illetve ehhez tartozó rutinvizsgálatokat végeznek,
  • kivizsgálják és megbeszélik a fogamzást akadályozó problémákat,
  • előadásokat tartanak a várandósság szakaszait érintő témakörökről (pl.: várandósság alatti változások, vajúdás, apás szülés, kórház választás stb.).
  • A családtervezés legfőbb célja a fogantatás megfelelő körülményeinek megteremtése, a terhesség alatt fellépő problémák minimálisra redukálása, nem utolsó sorban pedig a kapcsolat mindkét tagjának megfelelő edukálása. Utóbbinak a jelentőségét az orvosok, a szülésznők és az ápolónők egyre fontosabb lépésnek tartják, mert úgy vélik, hogy a 21. század társadalmának fiataljai a gyermekvállalást sokkal inkább egzisztenciális–, mintsem egészségügyi szempontból közelítik meg. Természetesen a tudatosságnak és a felelősségteljes szülővé válásnak mindkét aspektus ugyanolyan fontos, de a családi háttér biztosításán túl, pontosan ugyanannyira szükség van a szülők testi és lelki állapotfelmérésére is.

    3+1 babaváró gondolat a tudatos családtervezéshez

    1) A nulladik perc előtti pillanat is számít

    A gyermekvállalás gondolata, a várandósság, majd a tényleges nevelés mind olyan időszakok az ember életében, amelyek nem csak felejthetetlenek, de egyben kifejezetten meghatározóak is. Egy párkapcsolat működőképességének beigazolására aligha létezik szebb bizonyíték, mint egy közösen tervezett gyermek, azonban, ha a felkészülés nem alapos, még a legharmonikusabb viszonyok is zátonyra futnak. Éppen ezért érdemes már a tervezés előtt, azaz a „nulladik percben” is végiggondolni, hogy egy baba születése mivel jár.

    A szakemberek úgy vélik, hogy a fogamzásra való felkészülés minimum három hónap, amikor is a leendő édesanya befejezi a hormonális tabletta szedését, illetve a kapcsolat mindkét tagja megszabadul a káros szenvedélyeitől. Ebben az időszakban a reggeli ébredési hőmérséklet megmérésének segítségével már meg lehet figyelni a ciklus termékeny időszakát, eredményes fogamzás esetén pedig, már ilyenkor is érdemes koraterhességi ultrahangot készíteni, ezzel elkerülve a kockázatos helyzeteket (pl.: méhen kívüli terhesség).

    2) Megfelelő táplálkozás várandósan is

    Minden nő számára ismerős lehet az az állapot, amikor az édesség után a sós ételt kívánja – majd fordítva –, ráfogva a hormonális befolyásoltságra. Ez azonban csupán egy hamis illúzió már a havi ciklusok alkalmával is, nem még akkor, amikor azt sulykolja a környezet: „most kettő helyett eszel”. Igaz, hogy a várandósság során teljes mértékben felborul a nők hormonháztartása – így azt sem nehéz elképzelni, hogy ez milyen egyéb érzésekkel társul –, viszont a megfelelő táplálkozás ekkor is éppen olyan fontos, mint az élet többi szakaszában.

    Ha korábban is nehézséget okozott az életmódváltás, akkor már az említett felkészülési időszakban is érdemes gyakorolni az egészséges táplálkozás téziseit! Miért fontos? Mert egy tudatos és tápláló étrend rengeteget segíthet a rendellenességek kialakulásának meggátolásában!

    3) Mindig előrébb egy lépéssel

    A tudatosság nem csak pszichés felkészültség, egyaránt jelenti azt is, hogy egy lépéssel mindig előrébb jársz! Ahhoz, hogy a babavárás során pároddal a lehető legtöbb dologra fel tudj készülni, fontos, hogy mindketten átessetek az általános–, avagy az állapotfelmérő vizsgálatokon (a nők esetében ezek a nőgyógyászati–, míg a férfiak esetében az urológiai beavatkozásokat jelentik). Ez a lépés azért bír kiemelt szereppel, mert így az orvosok már időben képesek felmérni a fogantatás körülményeit, a magzat egészséges fejlődését, problémák észlelése esetén pedig, még időben orvosolni tudják a helyzetet.

    3+1 A közös igényeitek a legfontosabbak

    Tudatos felkészülés ide vagy oda, az élet kiszámíthatatlansága sokszor felülírja a terveket. Ettől függetlenül ez még nem ok arra, hogy elhanyagold az előkészületeket, figyelj oda azokra a részletekre is, amelyek sokaknak már csak az utolsó pillanatban jut az eszükbe!

    Ilyen lehet például az állam részéről biztosított babaváró hitel mérlegelése, a megfelelő kórház kiválasztása – különös tekintettel az állami–, és magánkórházak pro és kontra érvrendszerére –, és nem utolsó sorban a várandósgondozási csomagok dilemmájára. Egyetlen aranyszabály létezik: a pároddal soha ne mások véleményét helyezzétek előtérbe, kizárólag és mindvégig a saját igényeitekre és egzisztenciális helyzetetekre koncentráljatok!

     

    (PR cikk)

    Címkék#pr cikk

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!