PR cikk

2020.04.26. 09:07

A hővisszanyerős szellőztető rendszerek sajátosságai

Az alacsony energiaigényű épületek elterjedésével egyre nagyobb figyelem irányul a megfelelő szellőztető rendszerek fontosságára is, hiszen a korszerű épületszigetelési technológiák és fűtési rendszerek sokkal kevésbé hatékonyak, ha hagyományos szellőztetési módszerekkel párosulnak.

A szellőztető rendszerek működése

A jobb energetikai tanúsítvánnyal rendelkező épületek szellőztetésére jó megoldást jelentenek a hővisszanyerős szellőztető rendszerek. De hogyan is működnek ezek? A folyamat első lépéseként a kinti friss levegő a hővisszanyerő gépbe áramlik, majd áthalad a benne található hőcserélőn, amelyben – igény szerint – felmelegszik vagy éppen lehűl. Ezután a gép befújó ventilátora a lakótérbe juttatja a levegőt. Végül az elhasznált, párás levegőt a készülék elszívó ventilátora ismét kijuttatja az épületből. A friss, oxigéndús levegő befújása általában a szobákba történik, míg az elszívó berendezések olyan helyekre kerülnek beépítésre, ahol pára- vagy szagelszívó használata egyébként is indokolt lehet, mint a konyhában, fürdőszobában.

Energiahatékonyság

A régebbi épületeknél kevesebb hangsúlyt kap a filtrációs (azaz szellőzési) hőveszteség, hiszen az energiaveszteséghez képest elenyésző mértékű volt. Az új, korszerű szigeteléssel és nyílászárókkal rendelkező alacsony energiafelhasználású lakóházak esetén azonban ennek aránya jelentősen felértékelődött. A hővisszanyerős szellőztető rendszerek a filtrációs hőveszteséget úgy csökkentik, hogy a hőcserélőn áthaladó kinti hideg levegőt az épületből távozó elhasznált – de szobahőmérsékletű – levegő felmelegíti, így például télen nem -10 fokos levegő érkezik a lakótérbe, hanem a már előmelegített 15-20 fokos. Ezzel a módszerrel a szellőztetés nem okoz számottevő hőmérséklet-csökkenést, így a filtrációs hőveszteség akár ötödére is csökkenthető.

Mindig tiszta levegő

A szellőztető rendszerek amellett, hogy nem csak nagyobb hatásfokkal juttatják ki az elhasznált, párás levegőt a lakótérből, de a beépített szűrőknek köszönhetően megszűrik a kinti levegő károsanyag- és pollentartalmát.

Egyenletes páratartalom

A korszerű hőszigetelésnek és a modern nyílászáróknak köszönhetően manapság már igen gyakoriak a minimális energiaigényű épületek, azonban ezeknél az ingatlanoknál kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő szellőzésre. A magas páratartalom okozta dohosodás és penészesedés az alkalmi jelleggel történő szellőztetéssel nem mindig előzhető meg, így nem csak energiatakarékossági okokból, de az egészség és az épület állagmegóvása szempontjából is fontos, hogy megfelelő hővisszanyerős szellőztető rendszer kerüljön kiépítésre.

Modern szellőztető rendszerekért érdemes felkeresni a STIEBEL ELTRON weboldalt, ahol további energiatakarékos épületgépészeti készülékek széles kínálatából is válogathat.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!