Szponzorált tartalom

2020.08.12. 11:08

A létavértesi üzemben létrehozták azt, amely előttük senkinek sem sikerült

Az Oriens Gomba Kft. gombatermesztéssel foglalkozó vállalkozás legfőbb célja, hogy az alapanyagoktól kezdve egészen a feldolgozásig csak hazai alapanyagok felhasználásával olyan minőségi termékeket állítson elő, amely magas színvonalon szolgálja ki a potenciális gombafogyasztókat. A cég két ügyvezetőjét, Köck Alexandrát és Dr. Lendvay Endrét kérdeztük arról, hogyan tudnak piacképes terméket előállítani egy ilyen különleges gondoskodást igénylő alapanyag termesztése során.

Fotó: Kiss Annamarie

- Honnan jött az ötlet, hogy gombatermesztéssel foglalkozzatok?

- 2016-ban talált meg minket egy „örökölt” helyzet adta lehetőség, hogy egy gombatermesztéssel foglalkozó vállalkozást építhessünk. A 2017-ben önerőből egy komoly fejlesztést hajtottunk végre, annak érdekében, hogy alkalmassá tegyük a létavértesi üzemet arra, hogy valódi termelés folyhasson benne. Volt már itt egy kísérlet előttünk gombatermesztésre, de az nem zárult sikerrel. Nekünk adódott egy lehetőség, hogy ezt a megkezdett gondolatot folytassuk. 2018-ban és 2019-ben már a technológia megszilárdításán dolgozhattunk, és idén van az a pillanat, amikor kijelenthetjük, nagy biztonsággal mozgunk a gyártásban is. Eltérő az életutunk abból a szempontból, hogy teljesen más területen mozogtunk eddig, de kerestük azt a lehetőséget, amellyel egy másik biztos pontot is fel tudunk építeni az életünkben.

- Mi szükséges a különböző gombafajok termesztéséhez?

- A különleges gombafajok különleges bánásmódot is igényelnek. Olyan technológiát alkalmazunk, amiben gyakorlatilag steril körülményeket állítunk elő. Gombáinkat hazai beszerzésű alapanyagokból előállított táptalajon, saját gyártású termőblokkokon neveljük. A felhasznált alapanyag teljes mértékben ellenőrzött és sterilizált. Mind az alapanyag, mind az előállított termékek vegyszermentesek. Ez egy nagy mértékben ellenőrzött és kontrollált folyamat, az elejétől a végéig. Az ehhez szükséges úgynevezett praktikus tudást a gyakorlatban szereztük meg, az eltelt három év során. Találkoztunk olyan gombaszakértővel, aki hasznos tudással rendelkezett az adott gombafajtáról, csak abban nem tudott segíteni: Létavértesen hogyan kell ezt kivitelezni. Igazán érdekes feladat ez, mert egy élő anyaggal kell tudni bánni, amit érezni kell, ott kell lenni közöttük, és ha igazán odafigyelünk rájuk, meghálálják. Egyfajta nyitott és gondoskodó hozzáállást igényelnek, ha ügyesek vagyunk, szépen vezetnek minket majd azon az úton, ahol egyre csak jobbá és jobbá válhatunk. A tudásunk abszolút a gyakorlatból adódik, fejlődik. Ez egy élethosszig tartó tanulási folyamat.

- Mely gombafajtákkal foglalkoztok konkrétan most?

- Először a laskagombával kezdtünk, utána nyitottunk a gyógygombák felé is. 2018-ban kezdtünk a pecsétviaszgombával és a shiitake gombával mélyebben foglalkozni. A laskagombát is sokan étkezési gombának termesztik, éppen ezért frissen értékesítettük, de amikor elkezdtünk a shiitakeval és a ganodermával (pecsétviaszgombával) foglalkozni, – amelyek inkább gyógygombák, akkor egyre inkább világossá vált számunkra, hogy a laskával is mekkora érték van a kezünkben. Hiszen ennek a gombafajtának is tulajdonítanak gyógyhatást. Termékeink között egyaránt megtalálhatók ízletes, asztali fogyasztásra szánt gombák friss és kíméletesen szárított formában, illetve fűszerek és a szervezetünkre összetettebb módon ható táplálék kiegészítői engedéllyel rendelkező őrlemények.

- Mitől vagytok ti jobbak, mint mások?

- Az alapanyagtól, a termesztésen át a feldolgozásig nyomon követjük a termékeinket. Ezek gondosan ellenőrzött munkát igényelnek. Csak teljesen tiszta, hazai nyersanyagokkal dolgozunk. Megvagyunk győződve arról, hogy azok a termékek, amelyeket kiadunk a kezeinkből, biztosan a fogyasztó egészségére válnak. Ezen a piacon sokszor elég furcsa termékeket is lehet látni, mi úgy gondoljuk; elég munkát fektettünk abba, hogy biztosak legyünk, igenis jó az, amit kapnak a vásárlóink.

- Milyen pozitív élettani hatásai vannak az általatok termesztett gombafajtáknak?

- Kicsit nehéz erre válaszolni, mert a hazai szabályozás szerint nem tulajdonítható gyógyhatás olyan szernek, ami nem ment át a rendkívül költséges és bonyolult gyógyszer tesztelési folyamatokon. Jól értsük: több ezer éve használt gyógynövényekről sem állítható a szabályozás szerint, hogy gyógyhatásúak. Még olyanokról sem, melyek hatóanyagát felhasználja a gyógyszeripar. Valahol egyszerre vicces és szomorú. Ezek után beszéljek arról, hogy az általunk termesztett gyógygombák mire jók? Nézzük talán azt, hogy mire használják ott, ahonnan származnak.

A távol keleti országokban a Ganodermát több ezer éve használják, életgombának tekintik, annyira szerteágazó pozitív hatást tulajdonítanak neki. A kínai gyógyítók szerint emberi szervezetnek segít megtalálni a saját egyensúlyi állapotát legyen szó akár vérnyomásról, vércukor szintről, cagy épp az immunrendszer működéséről. Széles körben kutatott is a gyógyhatása, számos publikációt olvashat erről az érdeklődő és nem csak kínaiul. A Shiitake gomba szintén számos jótékony hatással rendelkezik, kivonataiból többféle gyógyhatású készítményt állítanak elő. Leginkább kutatott hatóanyaga a lentinan, melyet Japánban daganatos megbetegedések kezelésében alkalmaznak, a leírások szerint jó eredménnyel és hatékony antivirális szerként is használják. A keleti világban a kemoterápia mellékhatásának csökkentésére is ajánlják a Shiitake készítményeket.

- Milyen célkitűzéseitek vannak a jövőre nézve?

- Célunk továbblépni a feldolgozottságban, a vásárlók számára könnyebben használható és érthető termékeket tervezünk a piacra vinni. A későbbiekben újabb gomba fajták termesztésében is szeretnénk részt venni, legalább 3-4 új fajtában gondolkodunk. Egy professzionális partneri hálózat kialakításán dolgozunk, ennek a kezdőlépéseit már megtettük. A Léta Tészta Kft. tulajdonosaival már elindítottuk a közös munkát. A létavértesi és a környékbeli cégek körében keressük a partnereinket a közös együttműködés reményében. Szeretnénk együtt gondolkozni másokkal, és egymást támogatva közös termékfejlesztésbe kezdeni.

Az Oriens Gomba Kft. képviselői várnak mindenkit szeretettel az augusztus 18 és 21 között megrendezésre kerülő debreceni Farmer-Expon, ahol az érdeklődők személyesen is szemügyre vehetik és megvásárolhatják termékeiket.

További részletek: www.oriensgomba.hu

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!