Szponzorált tartalom

2020.10.02. 09:27

Bőr? Szövet? Tippek az ülőgarnitúra takarításához

A nappali egyik leghangsúlyosabb pontja mindig az ülőgarnitúra, és talán a legjobban igénybe vett darab is. Ezért nem is csoda, hogy az idő múlásával itt-ott foltos vagy poros lesz, és már közel sem olyan szép a színe, mint amikor megvásároltuk.

Természetesen nem kell, hogy ez így is maradjon. Bár nagyon macerásnak tűnik, de érdemes egy kis időt szánni rá, és alaposan kitisztítani a kárpitot. Mielőtt azonban neki fognánk a munkának, jó, ha tudjuk, hogy mivel és hogyan érdemes próbálkozni, hogy az eredmény tiszta és friss ülőgarnitúra legyen.

A plüss és zsenília szöveteket, valamint a legtöbb kárpitot nedves ruhával vagy száraz habos kárpittisztítóval szabad kitisztítani. Ha kárpittisztító készítményt veszünk, használat előtt mindenképp teszteljük le. Először az ülőgarnitúra hátulján, alul egy kis részen próbáljuk ki a tisztítószert, és ha pár nap után sem tapasztalunk semmilyen elváltozást, akkor a kanapé egész felületén bátran használhatjuk. Persze sokan a természetesen módszerekben hisznek, így a bolti készítményeket messze elkerülik. Kárpittisztítóból is vannak természetes összetevőkből készült fajták, de választhatunk hétköznapi megoldásokat is.

Házi megoldások kárpittisztításra

Aki nem szeretne vagyonokat költeni egy minőségi kárpittisztítóra, vagy szakembert hívni az ülőgarnitúra felfrissítéséhez, választhat egyszerűbb, házi praktikákat is. Bármivel is próbálkozunk, ebben az esetben is érvényes az a szabály, hogy teszteljük le, mielőtt az egész bútornak nekiesnénk. Az egyik legnépszerűbb házi praktika az esetes vizes kefével történő áttörlés. Gyors, hatékony, és attól sem kell tartanunk, hogy ecetszagú lesz a kanapé. Ha nem bánunk túl bőkezűen a vízzel hamar meg is szárad.

A másik házi megoldás a sós-vizes ruhával történő alapos átdörzsölés. Ez a módszer bár hatékony, két nagy hátárnya van. Az egyik, hogy miután megszárad a kárpit, ki kell porszívózni a sót a szövetből, és ha nem vagyunk alaposak, akkor le fog rakódni. A másik gond, hogy a megfelelő sós-vizes koncentrátumot nem könnyű elkészíteni. Persze, aki eléggé elszánt és alapos, ezzel a módszerrel tökéletes eredményt érhet el. Ezen kívül természetesen számos házi recept létezik a borotvahab és Apirin pezsgőtabletta keverékétől az ablaktisztító kipróbálásáig, de talán ez a két legkevésbé veszélyes és valóban hatékony módszer.

Hogyan tisztítsuk a bőr kanapét, hogy ne károsodjon a felület?

A luxus bőr ülőgarnitúra tisztítása teljesen más, mint a kárpité. Ha textilbőrről van szó, akkor azt nedves ruhával tudjuk megtenni, azonban a valódi bőr különleges gondoskodást igényel. A bőr kényes, az izzadság, a hajzsír, sőt, még a farmer vagy a festett haj is elszínezheti. Ha valamilyen szennyeződés kerül a bőrgarnitúrára, igyekezzünk a lehető leghamarabb eltávolítani a foltmentes száradás érdekében. Mindig csak olyan tisztítószert használjunk, amit kifejezetten bőr ülőgarnitúrára ajánlanak, az egyéb bőrápoló szereket, különösen a cipőtisztító készítményeket kerüljük, mert ezekkel csak kárt teszünk a felületben.

A tisztítás mellett a bőrgarnitúrát ápolni is szokás, hogy évekig szép maradjon, és ne fakuljon ki. Nagyon jó megoldás erre a mosószappan, melyből egy keveset reszeljünk langyos vízbe, és óvatosan törüljük át vele a kanapét, majd töröljük szárazra. Alapszabály, hogy a bőrt sosem szabad dörzsölni. Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, akkor az ülőgarnitúránk évekig szép maradhat.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!