PR cikk

2019.06.03. 13:13

Darálós WC – megoldás egy épületgépészeti problémára

Gyakran előforduló technikai probléma egy lakás, vagy üzlethelyiség komfortosításakor, hogy nincs megfelelő átmérőjű szennyvíz cső a közelben.

Ebben az esetben az egyik megoldás, hogy hosszas tervezési, engedélyezési eljárások után horrorisztikus költségekkel a helyszínre vitetjük a 110 mm-es ejtőcsövet. Persze, ha lehet. Van úgy, hogy az alsó szomszéd nem járul hozzá, vagy műemlék jellegű házról van szó, vagy fafödémes a ház, ahol az ilyesmi szóba sem jöhet.

A másik megoldás a darálós wc. Ez a berendezés önállóan, vagy egy hátsó kifolyású wc csésze mögé helyezve felaprítja a szennyvízben lévő darabos szennyeződéseket és híg emulzió formájában elszivattyúzza azt.

Ezek a készülékek, típustól függően nyomással dolgoznak és így a keletkező szennyvizet át is tudják emelni. Automatikus üzeműek, ha vizet érzékelnek maguktól bekapcsolnak, darálnak, szivattyúznak, majd leállnak. Így pincébe, szuterénbe, mélygarázsba is lehet vizesblokkot telepíteni, ugyanis a wc-n kívül még zuhany, mosdó, mosogató, stb. szennyvizeinek a fogadására is alkalmasak. A szennyvíz csatornából történő visszaáramlását egy beépített visszacsapó szelep akadályozza meg.

A darálós wc alkalmazásával órák alatt komfortosíthatja a helyiséget és így nem csak a leggyorsabb, hanem a legolcsóbb megoldás is egyben, mert az átalakítás költségeinek a töredékébe kerül.

A darálós wc kis helyen is elférő, formatervezett és jól bevált készülék. Telepítéséhez nincs szükség engedélyekre és mások hozzájárulására. Bekötése nem bonyolultabb, mint egy automata mosógépé.

A darálós wc-nek két típusa létezik, az előbb említett kompakt átemelő egység és a kerámiával egybeépített változat. A kerámiás változat valamivel helytakarékosabb és talán elegánsabb megjelenésű, azonban, ha több fogyasztót is rá szeretnénk kötni, akkor mindenképpen a normál készüléket érdemes választanunk.

Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a darálós wc egy kompromisszum megoldás. Leginkább úgy jellemezhetnénk, mint egy turmix gép és egy szivattyú házasságát. A készülékben lévő forgókés végzi az aprítást, majd egy vortex tárcsás szivattyú elszivattyúzza a homogenizált szennyvizet. Ebből következően a készülék nagy ellensége a szálas anyag. Természetesen ezeket a hagyományos wc-be sem szabad beledobni, de hát tudjuk, hogy..... A darálós wc-be dobott tampon, betét, stb. feltekeredik a késekre és lefogja azokat. Ez üzemzavart okoz és a készülék leáll. Nem szereti az ételmaradékot sem, ez ugyanis nem konyhamalac. A zsíros, csirizes hulladék ráragad a vízszint érzékelőre és azt egy idő múlva működés képtelenné teszi.

Tehát csak arra szabad használni, amire való. Magyarországon nem jellemző, de áramkimaradás esetén ezek értelemszerűen nem működnek, mivel elektromos árammal dolgoznak. A jó hír viszont, hogy kb. egy lehúzásnyi vízmennyiséget tudnak tárolni. A jó minőségű darálós wc készülékek élettartama igen eltérő, de általában kb. 10-12 év.

Maga a darálós wc, mint technológia nem számít újdonságnak, a második világháború utáni fellendülés éveiben Párizsban égető szükség volt komfortos lakásokra. Ekkor az SFA cég fejlesztette ki a nyugati kultúrkörben mára köznevesült „SANIBROUY” nevű terméküket. Természetesen azóta rengeteg fejlesztésen, változáson esett át, megfelelve a legigényesebb elvárásoknak is.

Ahogy lenni szokott, az eredményeket látva megjelentek a többiek is a saját termékükkel, kisebbnagyobb sikerrel. Jó nevű gyártók is beszálltak az üzletbe, de számtalan ismeretlen márkájú és eredetű készüléket találunk a piacon. Amit biztosan nem szabad megvenni, az a kínai darálós wc utánzat. Ezekkel nem csak az a baj, hogy silány minőségű, olcsó alapanyagból készültek, hanem hogy sokszor életveszélyesek. Ne felejtsük el, hogy itt víz és áram találkozik. Ezeket általában lopott névvel látják el, mivel a termékhamisítás a fogyasztók megtévesztésének klasszikus eszköze.

Amennyiben régóta működő, megbízható európai gyártót választunk, magyarországi szerviz háttérrel, akkor a darálós wc megkönnyíti az életünket és sokáig jó szolgálatot tesz. Hátrányai ellenére még mindig jobb megoldás, mint a költséges átalakítás, ha egyáltalán lehet.

Ne féljünk tőle, a szabályok betartásával jobb, komfortosabb otthonunk, üzletünk lehet.

Írta: Dudás Zoltán – (PR cikk)

Címkék#pr cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!