PR cikk

2020.05.19. 08:56

Dolgok, amiket azonnal Oroszországgal hozunk kapcsolatba

Hogy mi jut eszünkbe először Oroszországról? Putyin orosz elnökön túl… Például a vodka, a matrjoska baba, a szamovár, a műkorcsolya, Csajkovszkij, a balett, a kommunizmus, a fogcsikorgató telek…

 

Hosszú a sor, így gyakorlatilag mi is most a lehetetlenre vállalkozunk, viszont összegyűjtöttünk néhány jellegzetes orosz dolgot, olyanokat, amik világszinten ismertek, és amiket azonnal az oroszokkal azonosítunk.

A vodka

Senkinek sem kell bemutatnunk, sem sokat magyaráznunk, hogy miért a vodkát említjük először. Minden nemzetnek megvan a maga jellegzetes itala, az oroszoké pedig vitathatatlanul a vodka az. 2019-ben Oroszországban 835,9 millió liter vodka készült az orosz nemzeti fogyasztóvédelmi szervezet adatai szerint. És hogy miért olyan népszerű a vodka Oroszországban, de más helyeken is? Mert viszonylag olcsó, tiszta, sokféle kevert ital alapanyaga lehet, és rengeteg ételhez remekül passzol. Persze ebből is akad jó pár felsőkategóriás márka, például a Beluga vodka, amit a világ legkiválóbb ultra-prémium kategóriás vodkájaként tartanak számon, de nem mehetünk el szó nélkül a Ciroc vodka mellett sem, aminek jellegzetessége, hogy ez az első vodka, ami teljes mértékben szőlőből készül.

A szamovár

A szamovár egy orosz-török eredetű vízforraló edény. Napjainkban elsősorban mint orosz teafőző eszközt ismerik. A szamovár Közép-Ázsiából egyes források szerint Kínából került az Orosz Birodalomba. Eredetileg nem kizárólag teavíz forralására használták, hanem mint fával, vagy faszénnel fűtött forróvíztároló funkcionált. Különösen a faszénnel fűtött változata, ha reggel begyújtották, egész nap biztosította a ház konyhájának forró víz ellátását. Az első, feljegyzésekben dokumentált szamovárkészítő üzemet Fjodor Liszicin tulai fegyvermester alapította 1778-ban. A rézből készült szamovárok már ekkor különböző formában készültek: váza alakú, hordó alakú, tojás alakú, stb. A 19. század végén főleg Oroszország közép-ázsiai területén megjelentek a petróleum fűtésű szamovárok, majd a 20. század 30-as éveiben piacra kerültek az első elektromos szamovárok is.

Matrjoska baba

Az orosz iparművészet legismertebb tárgya, ami egymásba rakosgatható játékként is feltűnt már sokunk gyerekszobájában. Az első orosz jellegzetességeket viselő babát Vaszilij Zvjozdocskin esztergályosnak tulajdonítják (1890), az első díszítést pedig Szergej Maljutyin készítette el. Az egymásba bújtatható egyre növekvő (vagy csökkenő – attól függ, honnan nézzük) babákat jellemzően pipacs, tulipán, rózsa és harangvirág díszíti. Az eredeti babák jellemzően fekete szeműek, pirospozsgásak mosolygós arccal és öt darabból állnak. A matrjoska babák kínálata azonban ma már a végtelenhez közelít. 1913-ban 42 darabból, 1970-ben pedig 72 darabból álló kollekciót készítettek. 2004-ben készítették el a világ legnagyobb matrjoska babáját, amely 90m magas lett és 75 kisebb babát tartalmazott.

Csajkovszkij

Az orosz balett legismertebb zeneszerzője, akinek nevéhez köthető például a Csipkerózsika, A hattyúk tava, A diótörő. Az orosz zenei romantika legsokoldalúbb nagy alkotói egyénisége. Művészetében egyesíti a nyugati romantika vívmányait az orosz nemzeti hagyományokkal. Csajkovszkijt tartják az első igazi orosz zeneszerzőnek.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!