PR cikk

2019.11.21. 11:15

Fájdalmas megszokások

Az ülő életmód felerősödése és a növekvő inaktivitás miatt egyre többen szenvednek különféle deformitásoktól.

A számítógép előtti munkavégzés, a test egyoldalú terhelése és a hatalmas mennyiségű stressz, amivel minden egyes nap találkozunk, hatással lehet a mozgató szervrendszerünk legalapvetőbb elemére, a gerincre. Egy kis odafigyeléssel a probléma időben orvosolható, mielőtt maradandó károsodásokhoz vezetne.

Egy kezdődő gerincferdülés, rossz válltartás miatt kialakult nyaki panaszok vagy a billentyűzet használata miatt létrejövő ujj és csukló problémák időben felismerhetők és kezelhetők szakorvos beavatkozása nélkül is. A problémák felismerése azonban nem minden esetben megy egyedül, meg kell kérnünk társunkat arra, hogy készítsen fényképeket rólunk oldalirányból és hátulról. Így a kép segítségével hamar kiszúrhatjuk azokat a tartáshibákat, melyeket odafigyeléssel ki kell iktatni életünkből.

A SamanSport.hu-nál kapható erősítő eszközök használatával sokat tehetsz a megfelelő tartás kialakításáért és fenntartásáért.

Mivel járhat a tartáshibák kialakulása?

A deformitások kialakulása nem csak esztétikailag lehet feltűnő. Amennyiben hosszú ideig kezeletlenül hagyjuk, hogy a hiba berögzüljön, az a későbbiekben a gerinc, a térdek, a csípő és a vállak károsodásához vezethet. Az ízületek kopnak, hatékonyságuk csökken, és az izom funkciója korlátozódik. Ez nem csak kellemetlenséggel, hanem fájdalommal is társulhat.

Legrosszabb esetben az idegekre is nyomást gyakorol a gerinc deformitásából eredendő természetellenes testtartás. Így a fájdalom nem helyileg fog jelentkezni, hanem bármely testrészbe kisugározhat. Megállapíthatjuk, hogy érdemes minél hamarabb elkezdeni foglalkozni a már kialakulóban lévő tartáshibákkal, hogy mindenképpen elkerüljük a mindennapjainkat megkeserítő fájdalmas mozgást.

Milyen gyakorlatokkal előzhető meg a deformitások kialakulása?

Az előreeső vállak esetében a trapézizom középső és alsó részét egyaránt erősíthetjük. Hasonfekvésben a karok oldalra történő kinyújtásával és a könyök derékszögben való elhelyezésével a lapockákat kell közelíteni a karok hátrahúzásával, majd kitartani a helyzetet. A trapézizom felső részének gyengesége a nyak előre esését eredményezheti. Erősítése során tarkónk mögött kulcsolni szükséges az ujjainkat, majd nyakizmok segítségével megpróbálni minél erősebben hátrahúzni a fejet.

A be- és kiforduló lábfejek is elég kellemetlenek lehetnek, mivel az egész gerinc állapotára hatással vannak. Míg az előbbit a farizom gyengesége okozza, az utóbbit a hasizom és a csípőhajlító izmok elégtelen volta. A farizom erősítéséhez oldalfekvésben kell elhelyezkedni, majd a behajlított térdek közül a felül elhelyezkedőt emelgetni, míg a csípőhajlító fitlabda segítségével könnyedén megedzhető.

Amennyiben további gyakorlatokat szeretnél megismerni és beépíteni a mindennapjaidba, akkor keresd fel bátran a SamanSport.hu weboldalt, ahol számos hasznos tippekkel és trükkökkel ismerkedhetsz meg.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!