Pénzügyletek

2019.10.29. 12:48

Hogy működik az online személyi kölcsön igénylés?

Hatalmas a verseny a bankok között az ügyfelekért, így folyamatosan újabb és újabb lehetőségeket találnak ki az előnyszerzéshez.

business travel, working on computer laptop online, closeup of hands of businessman, person using wifi internet in the airport

Az online személyi kölcsön is egy ilyen megoldás: egy bank elkezdte és a versenytársaknak is folytatniuk kellett, hogy ne maradjanak le. Ügyfélként neked ez a lehető legkényelmesebb megoldás, hiszen úgy tudsz személyi kölcsönt igényelni, hogy akár el sem kell hagynod az otthonodat.

Az online személyi kölcsön előnyei

Az online személyi kölcsön legfőbb előnye a gyorsaság, mivel nem kell befáradnod egy bankfiókba, csak egy kamerával felszerelt számítógép, tablet vagy mobiltelefon szükséges hozzá. Emellett természetesen járnak hozzá a hiteltípusra jellemző további előnyök is, köztük:

  • bármilyen célra felhasználhatod
  • pár adat megadásával elindítható a folyamat
  • akár 5 éves futamidő
  • alacsony, már havi 100 ezer forinttól elérhető ajánlatok
  • a legtöbbször fix törlesztőrészlet a futamidő alatt
  • A fentiek miatt egyre nagyobb teret kap az online hiteligénylés, és a kedvezőbb költségek miatt a bankok is ebbe az irányba próbálják terelni az ügyfeleket. Ezt jobb kamatokkal vagy más előnyökkel is ösztönzik, így mindenképpen érdemes kipróbálnod a hitelfelvétel eme módját.

    Esetleges buktatók

    Az online személyi kölcsön felvételénél is felmerülhetnek olyan buktatók, melyekre elsőre nem számítottál. Ezek közé tartoznak:

  • a negatív KHR listás státusz
  • egyéni vállalkozóként nincs meg az egy teljes, lezárt üzleti éved
  • JTM-szabály: az igazolt jövedelmed meghatározott részénél nem lehetnek nagyobbak a hiteleid törlesztőrészletei
  • Ezek a feltételek mind olyan buktatók, melyek közül akár csak az egyik fennállása miatt is el fogják utasítani a személyi kölcsön kérelmed.

    Hogyan történik az online kölcsönigénylés?

    Az online személyi kölcsön igénylésekor első lépésben ki kell töltened egy űrlapot, ahol néhány adatot meg kell adnod magadról. A hitelintézet jellemzően meg szokta kérdezni, hogy szerepelsz-e a negatív KHR listán, mekkora a nettó havi jövedelmed, hova kapod a fizetésed, és mi a bevételeid forrása (nyugdíj, alkalmazotti jövedelem vagy vállalkozói bevétel). A felvenni kívánt összegre is kíváncsi a bank, de sokszor a futamidőt is megadhatod.

    Videós azonosítás a mobiloddal vagy számítógépeddel

    A következő lépés bankonként eltérhet, de általában az online felületre irányítanak, melynek része az azonosítás. Ez egy pár perces videós beszélgetés lesz, amit az asztali számítógéped webkamerájával, a tableteddel vagy a mobiloddal végezhetsz el. Bármelyik eszköz jó, amelyiken van videókamera és mikrofon.

    A bank munkatársa el fogja kérni az okmányaidat, így ezeket az igazolványokat készítsd elő az azonosítás előtt:

  • vagy kártya alakú személyazonosító igazolvány és lakcímkártya,
  • vagy kártya alakú jogosítvány és lakcímkártya,
  • vagy útlevél és lakcímkártya.
  • A folyamat során egyedül kell lenned a helyiségben, ha ez nem így történik, a jogszabályi rendelkezések miatt a bank ügyfélszolgálatosa még az igazolványok megléte esetén sem tud majd beazonosítani.

    A jövedelmed igazolása

    A hiteligénylésnél a jövedelmed is a megfelelő dokumentumok bemutatásával igazolhatod, ezek attól függően változnak, hogy milyen forrásból származik a pénzed. Emellett bankonként is eltérhet, pontosan milyen papírokat kérnek be.

    Adóigazolványra mindig szükséged lesz. Alkalmazottként be kell még mutatnod az utolsó 3 havi bankszámlakivonatodat, amelyre a fizetésed érkezik. Külföldről származó munkabér esetén emellett angol vagy német nyelven kiállított munkáltatói igazolást is kérhetnek.

    Ha nyugdíjasként kapod a havi rendszeres bevételed, akkor szintén szükséges az utolsó 3 havi bankszámlakivonat. Amennyiben nem öregségi vagy szolgálati nyugdíjjal rendelkezel, akkor pedig a nyugdíjhatározatot is mellékelned kell, ez bizonyítja ugyanis a jogosultságod.

    Vállalkozóként is az utolsó 3 havi bankszámlakivonatod fogja kérni a legtöbb bank. Ehhez még csatolnod kell a nevedre kibocsátott NAV-os jövedelemigazolást, adóbevallást, és 0-s igazolást, utóbbit a cégedre vonatkozóan is. Ha pedig a KATA hatálya alá tartozol, akkor adó folyószámlát is be kell nyújtanod a legtöbb helyen.

    Az utolsó lépések: a hitelbírálat és folyósítás

    A szükséges dokumentumok benyújtása után az online személyi kölcsön következő lépése a hitelbírálat, ezt a bankok általában 1 napos határidővel vállalják. A gyakorlat azonban ennél rövidebb, sokszor 1 órás bírálatot mutat. Ez azt jelenti, hogy az igénylést és azonosítást követően akár már 1 órán belül is a megadott bankszámlaszámra kerülhet a pénzed.

    A kényelmen kívül épp a gyorsaság a legnagyobb előnye az online hiteligénylésnek. Ha sürgősen pénzre van szükséged, és rendelkezel már a megfelelő igazolásokkal, akkor az internetes igénylésnek semmilyen más hiteligénylési módszer nem lehet a vetélytársa.

    (PR cikk)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!