PR cikk

2020.01.20. 14:53

Hogyan működnek a berántók a fűnyírók és egyéb kerti gépek esetében?

A berántó rendszerekkel kapcsolatos problémák sokszor egy egyszerű alkatrész cserével is megoldhatók. Ismerd meg a kerti gépek meghatározó alkatrészeit, és gondoskodj a munkavégzési eszközeid szakszerű állapotáról!

Indítókötél

Az indítókötél a fűnyíró önindító szerkezetének egyetlen látható alkatrésze. Ez a berántókötél általában az elülső fogantyúnál, illetve a kerti gép motorján található. Az indítókötél a kezelő számára egyszerű használatot biztosít a berántó szerkezethez. Amikor a gépkezelő kihúzza az indítókötelet, a kötél működteti a kertigép önindító mechanizmusát. Ilyenkor a motor kellő gyorsasággal kezd el forogni ahhoz, hogy a gyújtástérben szikra keletkezzen. Az indítókötél egyszerű kihúzását, illetve automatikus visszaengedését egy tárcsás rendszer biztosítja.

Ékszíjtárcsa

A fűnyíró ékszíjtárcsája rendszerint a motor tetején található indítófedél alatt helyezkedik el. Amikor az indítókötél elkezdi mozgatni az ékszíjtárcsát, és működésbe hozza a motort, a horoggal összekapcsolt rugó kinyúlik. Indításkor a gépkezelő kihúzza az indítókötelet a motorból, és az indító rugó azonnal elkezd kinyúlni. Ezt követően a motor is működésbe lendül, és az optimális fordulatszám felvételére törekszik. Az Agrooroszinál kapható Tecumseh alkatrészek segítségével a berántó rendszerrel kapcsolatos problémák egyszerűen, illetve költséghatékonyan megoldhatók.

Lendkerék

A kerti gépek önindító rendszere elsősorban a lendkerék működtetését végzi. A lendkerék a kerti gépek indítási oldalán található, és a főtengely végén helyezkedik el. Két külső gyűrűjén olyan mágnesek találhatók, amelyek mágneses energiát állítanak elő. Mágneses energia akkor jön létre a kerti gépekben, amikor a lendkerék szabályosan forog a főtengely körül. Ha a mágnesek már elegendő energiát halmoztak fel, akkor megteremtik az égéshez nélkülözhetetlen szikrát.

Miért szokott meghibásodni az önindító rendszer?

Az önindító, berántó rendszerek az esetek többségében azért nem működnek, mert a bennük található rugó kicsúszik a helyéről. A rugó ilyenkor elveszíti a feszességét, és képtelen ellátni a feladatát. Gyakori jelenség még a gyújtógyertya meghibásodása is, azonban a cseréje nem igényel sok időt, és egyszerűen kivitelezhető.

A meghibásodott alkatrészek közül gyakran cserére szorul a kötéltárcsa vagy néhány berántó burkolat csavar is. Az indító fogantyú és az indítórugó is a leggyakrabban cserélt elemek között szerepelnek, azonban a cseréjük egy kis műszaki érzékkel könnyen elvégezhető. Ha nem vagy biztos a csere szakszerű elvégzésében, mindenképpen fordulj a helyi szakszervizhez, illetve szakemberekhez. Az alkatrészeket azonban sokszor célszerűbb az internetről beszerezni, hiszen így költséghatékonyabb lehet a javítás.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!