2020.10.27. 13:54
Így válassz kávéfőzőt!
Az otthoni használatra tervezett kávéfőző gépek kínálata rendkívül széles; sok-sok gyártó különböző típusú készüléke vásárolható meg. Nem könnyű a döntés, ezért összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amelyekre érdemes figyelmet fordítani a kiválasztás során.
Mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, hogy milyen típusú kávéfőző gépet választunk. A típusok jellemző tulajdonságokkal rendelkeznek, ráadásul azt is meghatározzák, mennyit kell fizetnünk értük.
Kávéfőző típusok
A kávéfőző gépek legelterjedtebb fajtája az úgynevezett filteres gép. A népszerűsége elsősorban a kedvező árának és az egyszerű szerkezeti felépítésének köszönhető. A filteres kávéfőző egy víztartállyal rendelkezik, amiből forró víz csepeg a filterbe helyezett őrölt kávéra. Papírfilterek használata esetén biztosak lehetünk abban, hogy nem kerül zacc a csészénkbe.
Mivel az ilyen gépek csupán áztatással vonják ki a kávé aromáit, az így készült kávé gyengébb, mint a több bar nyomás alatt készített italok. A legtöbb filteres kávéfőző kancsóval rendelkezik, ami akár több adag lefőzését is lehetővé teszi; az ital frissen tartásáról melegítőtalp gondoskodik. A magasabb felszereltséggel rendelkező filteres gépek gyakran időzítővel, illetve programválasztékkal rendelkeznek.
Szintén kedveltek, bár kevésbé elterjedtek a presszókávé főzésére alkalmas espresso kávégépek. Az ilyen készülékek 88-92 °C-os vízből készítenek kávét; a vizet 9-15 bar közötti nyomáson préselik át a megfelelő mennyiségű és sűrűségű őrölt kávén. A magas nyomásnak köszönhetően az ilyen kávé tetején vékony hab jelenik meg, ami tovább növeli a kávézás élményét. A legtöbb espresso gép nem rendelkezik beépített darálóval, így a kávébab friss őrléséről is gondoskodnunk kell. Értelemszerűen a manuális gépek sorolhatók az alsó kategóriába, a félautomata gépek inkább a középső árkategóriába tartoznak, míg az egy gombnyomásra működő automata espresso gépekért kell a legmagasabb árat fizetnünk.
Külön említést érdemelnek a kapszulás kávéfőző gépek; modernek és megosztók. Sokak számára a kapszulás gépek jelentik a kávéfőzők csúcskategóriáját, mások inkább elzárkóznak tőlük. A használatuk egyszerű és kényelmes, csupán be kell helyeznünk a kapszulát a nyílásba, meg kell nyomnunk egy gombot, a gép pedig elvégzi a dolgát; a kapszula kilyukasztása után magas nyomáson forró vizet présel át a kapszula tartalmán.
Ha kapszulás kávét választunk, mindig ugyanazt az ízélményt kapjuk, ráadásul a gyártók rendszerint a legjobb minőségű kávékat használják a kapszulák megtöltésére. Részben emiatt, illetve a kapszulák előállításának költsége miatt egy-egy adag elkészítése lényegesen drágább, mint más kávéfőző gépek esetében.
Amire még érdemes figyelni…
A kisebb kapacitással rendelkező gépek sokszor olyan kisméretű víztartállyal rendelkeznek, ami az öblítés mellett csupán egy-két csészényi kávé elkészítésére alkalmas. Az évek során rendkívül bosszantó lehet a folyton kiürülő tartály, különösen abban az esetben, ha többen napi több adagot fogyasztanánk. Érdemes megfontolni kicsit nagyobb tartály választását.
Arra is érdemes figyelni, a csepegtetőtálca tisztítása mennyire körülményes. Szerencsére a neves gyártók nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a zacctartály, illetve a tálca ürítése gyors és egyszerű legyen. Ha a legegyszerűbben használható készüléket keressük, a kapszulás gépek között érdemes nézelődnünk.
Végezetül szenteljünk figyelmet a külső megjelenésnek! A magasabb árkategóriába sorolt gépek szinte minden esetben szép és igényes külsővel rendelkeznek, de az olcsóbb készülékek között is találhatunk egészen szép darabokat.
(PR cikk)