PR cikk

2019.06.21. 09:51

Ingyenes pénzügyi tanácsadás: túl szép, hogy igaz legyen?

„Nincs ingyenebéd!” – szól a közismert mondás, vagyis a „semmi” befektetésével nem lehet nyereséget elérni.

Kicsit ilyen az ingyenes pénzügyi tanácsadás is, ami jól hangzik papíron, de ha mögé nézünk, akkor már nem ennyire rózsás a kép. Persze lehet korrekt tanácsadót találni, de valakinek valamilyen módon meg kell fizetnie a munkáját. És igen, ez a valaki te leszel.

Mitől ingyenes az ingyenes pénzügyi tanácsadás?

A válasz egyszerűnek tűnik: attól, hogy nem fizetsz érte. Vagyis nem közvetlenül. Nem nehéz belátni, hogy számodra azért lesz ingyenes a tanácsadó szolgáltatása, mert ő jutalékból él. Emiatt viszont valószínűleg olyan terméket akar majd eladni neked, ami neki a legelőnyösebb. Vagyis ahol a legmagasabb a jutalék. Így végül az üzlet számodra nem lesz ingyenes, csak az illúzió marad, és jó esetben tényleg olyan pénzügyi terméket kaptál, amin hosszabb távon nem buksz.

Hogyan találnak meg téged tanácsadók?

A pénzügyi tanácsadás igen vonzó és népszerű szakma, mert jól lehet vele keresni, ráadásul akár egy hétvége alatt elsajátíthatók az alapok. Vagyis egy adott cég adott termékének az értékesítése, mert ezek a képzések leginkább erről szólnak. A kétnapos oktatás után a „tanácsadó” nem ismeri jobban a piacot, és nem kezeli az ügyfelek pénzét, egyszerűen termékeket ad el a számukra.

Talán éppen emiatt ódzkodsz tőle te is, hogy igénybe vegyél egy ilyen szolgáltatást, de biztosra veheted, hogy előbb-utóbb téged is megtalálnak egy ajánlattal. Hogyan? Például úgy, hogy rajta vagy egy bank ügyféllistáján, vagy ajánlás révén, de a netet böngészve is rengeteg hirdetéssel találkozhatsz. Ha pedig egyszer bekerültél a hálóba, akkor nehéz szabadulni, mert a legkülönfélébb módszerekkel próbálnak rávenni az üzletkötésre: folyamatosan „üldöznek”, határidőt szabnak, stb. Teljesen szembe megy az egyén érdekével, de nem ritka, hogy valaki azért köt meg egy szerződést, hogy végre békén hagyják.

Egy ilyen szerződésnél ráadásul arra sem árt odafigyelned, hogy mit írsz alá, azaz érdemes utánaolvasnod az ajánlat részleteinek. És ezen a ponton jogosan teszed fel magadnak a kérdést: ha egyszer napokat töltesz a net böngészésével, akkor mi szükséged a tanácsadóra?

Mire figyelj a pénzügyi tanácsadó kiválasztásánál?

Mielőtt pénzügyi tanácsadót választasz magadnak, érdemes néhány kérdést feltenni a „jelöltnek”. Tudd meg, például, hogy ki fizet a tanácsadásért. Te, vagy jutalékból él? Fontos, hogy a tanácsadás során elhangzottakat hajlandó legyen írásba foglalni, így a bónuszokat és a költségeket is. Rákérdezhetsz, hogy ő miben tartja a befektetését és miért, illetve, hogy milyen befektetési stratégiákat preferál.

És ne feledd, hogy ingyenes pénzügyi tanácsadás nem létezik, sőt, valójában sokszor ez a legdrágább tanácsadás, hiszen a jutalék miatt olykor magas költségű termékeket próbálnak majd eladni neked.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!