Játék határokkal

2019.10.15. 11:00

Játékfüggőség: van segítség a megelőzéshez és a gyógyuláshoz

Létezik egy olyan, Magyarországon is sokakat érintő súlyos betegség, amely gyakran csak rossz szokásnak tűnik és szinte észrevétlenül alakul ki. Ez a szerencsejáték-függőség, amelynek eredményes megelőzéséhez és a gyógyuláshoz ugyanakkor jó esélyt kínál a Szerencsejáték Zrt., az Ökumenikus Segélyszervezet és a Humánum Kft. közös, Játék határokkal elnevezésű modellértékű programja.

Az immár hét éve sikeresen működő Játék határokkal program hatékony gyakorlatokat és eljárásokat kínál a játékfüggőség kialakulásának megelőzésére és kezelésére, így kisebb eséllyel jön létre a függőség, a betegek pedig érdemi segítséget kaphatnak a gyógyuláshoz. A példaértékű kezdeményezés újdonsága az egyedülálló probléma-megközelítésében rejlik: egyszerre foglalkozik a megelőzéssel, a már kialakult függőség kezelésével és a projekt eredményeinek terjesztésével. A módszer olyan sikeresnek bizonyult, hogy újabb magyarországi településeken is bevezették, így immár országszerte elérhető az érintettek számára.

Információs pontok: segítség a gyógyuláshoz

A Játék határokkal program egyik fő célja, hogy a szerencsejáték-betegségben szenvedőknek és hozzátartozóiknak valódi segítséget nyújtson. Ezért 2017-ben a Szerencsejáték Zrt. partnereivel létrehozta az Információs pontok hálózatát, melyek hét városban – Budapesten, Miskolcon, Szolnokon, Orosházán, Debrecenben, Kaposváron és Sopronban – állnak az érintettek rendelkezésére.

Az Információs pontok részletes tájékoztatást nyújtanak azon intézményekről, szervezetekről és ellátó helyekről, melyek képesek kezelni a szerencsejáték-függőséget. Az érintettek itt minden fontos információt megkapnak a megelőzési lehetőségekről, valamint a kezelőhelyekről, a rehabilitációs intézményekről és a csoportfoglalkozásokról egyaránt. Az Információs pontok munkatársai szükség szerint pedig a kapcsolatfelvételben is segítenek.

Hová fordulhatunk?

Debrecenben a Rákóczi utca 7. szám alatti Információs Pont áll az érintettek rendelkezésére. Az iroda munkatársaihoz nem csak a debreceniek fordulhatnak, de egész Hajdú-Bihar megyéből, szükség esetén pedig távolabbról is bátran felkereshető.

  • Cím: Debrecen, Rákóczi utca 7.
  • Telefonszám: 06-30 663-7931
  • Kérjük, a személyes segítségnyújtáshoz előzetesen egyeztessen időpontot telefonon keresztül!

    Az a tény, hogy létezik egy, az addikcióval kapcsolatban évtizedes tapasztalattal rendelkező, a problémával felkészülten foglalkozó szervezet, az Ökumenikus Segélyszervezet, amelyhez fordulhatnak, óriási segítséget jelent a játékfüggők számára. Az addikciójukat nem ritkán önmaguk is titkoló betegeknek gyakran éppen egy ilyen lehetőség hiányzik ahhoz, hogy szembenézzenek a problémával.

    Fókuszban a megelőzés

    A megelőzés keretében a program általános iskolai felső tagozatos és a középiskolás fiatalok figyelmét hívja fel a szerencsejáték veszélyeire iskolai előadások, rendhagyó osztályfőnöki órák és szemléletformáló klubfoglalkozások formájában. A foglalkozások a valódi közösségi játékok mással nem pótolható élményét is igyekeznek megismertetni a gyerekekkel, ez ugyanis nagyban csökkentheti a függőségek kialakulásának esélyét.

    A kedvező tapasztalatok nyomán a program 2012-es debreceni indulását követően 2015/16-ban újabb öt település tíz oktatási intézményben zajlottak a foglalkozások, majd a 2017/2018-as tanévben további négy város 12 iskolájában is megkezdődött a program megvalósítása. A 2019/2020-as tanévben pedig az eddigieknél is szélesebb körben válik elérhetővé a program: A Szerencsejáték Zrt. és partnerei 2019-ben nyílt pályázatot hirdettek újabb általános iskolák felső tagozatainak és középiskolák számára, így már összesen 24 iskolában, akár 48 osztályban is folytatódhat a program.

    A játékfüggőség problémájára és a program kínálta megoldási lehetőségekre a közvélemény és a szakma figyelmét is felhívja a Szerencsejáték Zrt. és partnerei. Ezt szakmai napok és rajzpályázatok szervezésével, valamint fesztiválokon való részvétellel érik el, de kiadványokon, plakátokon és szórólapokon is népszerűsítik a programot.

    A Játék határokkal program számokban:

    - 24 bevont iskola

    - 11 bevont tanoda

    - 1700 elért tanuló

    - 70 osztályban, összesen 360 ismeretterjesztő óra

    - 426 szabadidős klubfoglalkozás

    - 5 nyári tábor, 87 résztvevő

    - 4 kortársképzés, 63 kortárs segítő felkészítése, bevonása

    - 7 Információs Pont, több mint 900 kapcsolatfelvétel, ebből 227 továbbküldés

    - 681 csoportfoglalkozás függőknek és hozzátartozóknak, 384 résztvevő

    - Disszemináció: 338 darab képzőművészeti pályázatokra beérkezett alkotás, 4 kisfilm

    A program tapasztalatairól és eredményeiről összefoglaló kiadványok készültek, amelyek internetről is letölthetőek: www.jatekhatarokkal.hu

    (PR cikk)

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!