PR cikk

2020.03.19. 11:39

Könnyen megvalósítható Föld-mentő tippek

A klímaváltozás manapság megkerülhetetlen téma, olyannyira, hogy sokszor érezhetünk bűntudatot egy-egy műanyag zacskó használatakor, vagy amikor sietségünkben (vagy lustaságunkban) a joghurtos poharat nincs kedvünk elmosni és a kommunális szemétbe hajítjuk.

A rengeteg “Így szabadulj meg a szemetesedtől” típusú tanácsokról már nem is beszélve, melyek nagyfokú elhivatottságot és annyi plusz energiát igényelnének, ami egy átlag munkahelyen dolgozó honpolgárnak egyszerűen nem fér bele az életébe.

Lássuk, mi az, ami viszont simán beleférhet!

Az egyik legkönnyebben megugroható tipp a saját kulacs beszerzése, így ugyanis egyrészt mindig van nálad víz, amivel gondoskodhatsz a folyadék utánpótlásról (amely egyébként szintén évek óta sláger téma), másrészt a legtöbb étteremben már nem okoz problémát, ha a saját vizedet iszod, ezzel pedig spórolhatsz, méghozzá nem is keveset!

És az utántöltés miatt sem kell aggódnod, a Vízlelőhely app segít, hogy mindig találj olyan vendéglátó helyet, ahol szívesen megtöltik a kulacsodat (Androidra és iOSre is telepíthető), ráadásul minden egyes töltés után 1 forintot adományoz az app készítő cég a Lámpás ‘92 Alapítvány számára.

A másik szintén könnyen megvalósítható ötlet a saját evőeszköz, amiből már vehetsz olyat, amelyet csinos dobozzal együtt árulnak, így nem esik majd nehezedre magaddal vinni, és elkerülheted a műanyag evőeszközök használatát.

Rászánnál egy kis szabadidőt is? Tedd okosan!

Több nemzetközi szervezetnek is van magyarországi képviselete, amelyeket nemcsak közlekedési csomópontokban álldogálva, adományt gyűjtve segítheted, hanem részt vehetsz olyan érdekes programokon, ahol terület specifikusan mutatják be a klímaváltozás hatásait. Ezáltal megtudhatod, hogy Magyarország egyes részeit hogyan érinti a környezetszennyezés.

Testközeli problémákkal szembesülve, te is könnyebben rászánod magad a változásra, mert lássuk be, bármennyire is aggasztó az Antarktisz olvadása, még mindig sokkal messzebb van, mint a hazánkat sújtó energiaszegénység. Azonban mindkettő hatással van az életünkre, és még ha kis lépésekkel is, de el kell kezdenünk változtatni, választásaink pedig kihatnak a közvetlen környezetünkre és végül a cégek döntéseire is.

És hogy mely szervezeteket érdemes figyelned?

A Magyar Természetvédők Szövetségét, amely a Friends of the Earth hazai szervezete, és több szuper eseményt is szerveznek a közeljövőben, melyeket a hivatalos Facebook oldalukon hirdetnek. Továbbá a WWF Magyarország oldalán még több információt találhatsz arról, hogyan is csökkentheted az ökológiai lábnyomodat, a Greenpeace magyarországi csapatával pedig nagyszerű koncerteken is részt vehetsz, amellyel a műanyag zacskók betiltásáért küzdhetsz.

Ha azonban egyelőre csak a kezdő tippekkel tudsz megbarátkozni, az is remek kezdés, amit kiegészíthetsz azzal, hogy néha pár megálló buszozás helyett, sétálsz egy keveset.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!