PR cikk

2019.12.13. 14:50

Miért hozzunk létre erős jelszót?

A digitális technika fejlődésével különösen fontos a személyes adataink védelme. Értjük ezalatt, hogy minden oldalon érdemes megadni a maximális védelmet a fiókunknak. Ezt pedig a leghatékonyabban egy erős jelszóval lehet, amit magunknak generálunk. Mit kell tudnunk a jelszavakról?

Miért pont én?

Amikor valakiben felmerül a lehetősége annak, hogy feltörnék bármilyen felhasználói fiókját, könnyen elhesegeti azzal, hogy “miért lennék én érdekes bárki számára?”. Hiszen nem közszereplő, ismert ember, de még csak nem is rendelkezik nagyobb összeggel. Tehát miért lenne kíváncsi bárki az e-mail vagy éppen közösségi oldal profilunkra?

Kukkolni mindenki szeret, nincs ez másként az információ halászattal sem. Az online világ számtalan veszélyt rejt magában, aminek során könnyen megszerezhetik az arra vágyakozók a számukra fontos információkat. Igen ám, de miért kell az nekik?

Vegyük például a reklámokat. Számos hirdető semmi rosszat nem szeretne az adatainkkal és a netezési szokásainkkal, elég nekik az is, ha rendszeresen megjelenik a hirdetésük a felületünkön. Ez egyrészt roppant irritáló és zavaró, másrészt felesleges is, főleg, ha csak futólag néztünk meg valamit. Ha azt tapasztaljuk, hogy olyan, mintha figyelnének, és ehhez kapcsolódóan különböző hirdetéseket is tapasztalunk, akkor itt az ideje, hogy megvédjük a privát szféránkat!

Legyenek bonyolultak és különlegesek a jelszavaink

Az egyik legfontosabb dolog, hogy minden szolgáltató használatához generáljunk különböző jelszavakat. Hiszen ha mindenhova egy jelszavunk van, akkor az olyan, mintha elhagynánk a lakáskulcsunkat, de azzal lehetne nyitni a kocsinkat, a nyaralót és persze a lakásunkat, nem is beszélve a munkahelyről. Ugye, milyen abszurd ötlet? Ugyanez a helyzet akkor is, ha ugyanazt a jelszót használjuk több oldalon is.

A legjobb, ha mindenhova különböző jelszavunk van. Nagyon fontos továbbá, hogy ne legyenek hozzánk köthető jelentései a jelszavaknak, valamint ne legyenek értelmes szavak, sem pedig mondatok.

Mit tegyünk, hogy maximálisan védve legyünk?

  • Egy igazán erős jelszó nagyjából 12-16 karakterből áll, amiben a legjobb, ha vegyesen vannak számok, kis- és nagybetűk, valamint különleges karakterek egyaránt.
  • Ezeket érdemes 3-6 havonta cserélni.
  • Mindenhova különböző jelszó legyen, mert csak így lehet biztos a védelem.
  • Nem kell magunknak megalkotni a jelszavakat, elég a Jelszó generátort használni, ami elvégzi a feladatot, nekünk csak meg kell jegyezni. Akkor is ez a legjobb választás, ha több jelszó kell, mivel nem jegyzi meg azokat, amiket generál, így tuti, hogy nem jut illetéktelen kezekbe.
  •  

    (PR cikk)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!