PR cikk

2020.02.17. 14:38

Milyen szűrővizsgálatokra járjunk?

Megrázó, amikor az orvosok kénytelenek egy előrehaladott betegségről tájékoztatni pácienseiket. Nyilván senki sem szeretne ilyen diagnózist kapni, ugyanakkor Magyarországon még mindig nagyon kevesen járnak el rendszeres szűrővizsgálatokra. Sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már konkrét tüneteket tapasztalnak. Ezek viszont sok esetben már súlyos betegség miatt alakulnak ki.

Ahhoz, hogy egy betegséget eredményesen kezelni lehessen, szükséges, hogy minél korábbi fázisban pontosan diagnosztizálják és ez alapján elkezdődjön a megfelelő kezelés. Ha ugyanis időben észreveszik a betegséget, sokkal nagyobb az esély a teljes gyógyulásra. Ehhez viszont elengedhetetlenek a megfelelő szűrővizsgálatok.

Milyen szűrővizsgálatokra érdemes ellátogatni?

Bár a szűrővizsgálatok mindenki számára erősen ajánlottak, mégis, bizonyos helyzetekben nagyobb hangsúlyt kell rájuk helyezni. Idősebb korban például különösen fontosak, illetve akkor is, ha a családban előfordultak már komolyabb megbetegedések. A káros szenvedélyek szintén növelik a betegségek kialakulásának kockázatát, így ilyen eset(ek)ben is érdemes sűrűbben látogatni az orvost.

Milyen a jó szűrővizsgálat?

Bár az általános szűrővizsgálatok viszonylag pontos képet adnak egészségügyi állapotunkról, ha van rá lehetőségünk, érdemes egyedi azaz személyre szabott szűrővizsgálatot kérni. Ennek során ugyanis kifejezetten az egyéni rizikófaktoraink részletes elemzése alapján javasolnak olyan szűrővizsgálati programot, amely az adott Páciens esetében a leghatékonyabb betegség megelőzést illetve korai és pontos diagnózist biztosít.

Ezek a vizsgálatok egy előzetes állapotfelméréssel járnak együtt, ahol felmérik a páciens egyéni rizikófaktorait. Ezt követően – a páciens egyéni adottságainak figyelembevételével – megállapítják, hogy milyen szűrővizsgálatokon kell részt vennie.

A CMC Déli Klinika egyéni rizikóelemzésen alapuló precíziós szűrőprogramján az egyénközpontú állapotfelmérést kiegészíti egy személyre szabott egészségterv elkészítése is, amely a szakértői javaslatok összegzését tartalmazza, valamint hasznos tanácsokkal látja el a pácienst egészségének megőrzésével kapcsolatban.

A szűrővizsgálatok előnyei

A különböző betegségek sokkal hatásosabban kezelhetők, ha időben sikerül őket felismerni, mielőtt még komoly panaszokat okoznának. a beteg életében. Így megelőzhetőek a súlyos, akár életre szóló szövődmények, következmények, vagy akár életmentő is lehet a szűrővizsgálat!

Ezen kívül az Ön számára is sokkal előnyösebb, ha tisztában van azzal, hogy egészséges. Így sokkal nyugodtabban hajthatja a fejét a párnára minden éjjel.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!