HAON - PR cikk

2019.06.05. 11:32

Sokan nem veszik komolyan a fogkő hátrányait

A fogkő kialakulása természetes folyamat. A lepedék egy része ledörzsölődik a rágás során, de még a megfelelő szájhigiénia mellett is létrejöhet a fogak felszínén az úgynevezett fogászati plakk, a lepedék.

Ez és a nyálban lévő ásványi nyagok szilárdulnak fogkővé, ami akár a fog tartószöveteit is károsíthatja. Mivel hemzsegnek benne a baktériumok, ezért nagyon fontos a fogkőtől való megszabadulás. Vannak, akik az olyan házi módszerekre esküsznek, mint az almaecet vagy a szódabikarbóna használata, mások fogkő elleni fogkrém segítségével igyekeznek eltüntetni a sárgás fogkövet. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy optimális megoldást csak a fogorvosi rendelőben kaphatsz a problémára.

A fogkővel az ínygyulladást kockáztathatod

A fogkő jelenléte nagyon is egyértelmű, hiszen jól látható, sárgás réteg fedi a fogak felületét. A rossz szájhigiénia és a genetikai tényezők is hatással lehetnek a fogkő kialakulására és annak növekedési ütemére. Az viszont már saját döntésünk függvénye, hogy mennyire figyelünk oda a problémára. A fogkő nem pusztán esztétikai gond, hanem egészségügyi kockázatokat is hordoz magában. Ha nem kerül eltávolításra, akkor idővel irritálni kezdi a fogakat és az ínyt, ami könnyen begyulladhat. Ennek biztos jele a fogmosáskor tapasztalt vérzés. Bár ez fájdalommal nem jár, mégis odafigyelést igényel. Éppen a fájdalom hiánya miatt azonban sokan elbagatellizálják a kérdést, és csak akkor kapnak észbe, amikor már súlyosabb fogászati megbetegedés keletkezik. Amennyiben a gyulladás a fogágyat is érinti, úgy akár súlyos fogágybetegség is jelentkezhet, ami végül a saját fog elvesztésével járhat.

Fogkő eltávolítás fájdalommentesen

A Netfog Fogorvosi Rendelő szakemberei hangsúlyozzák, hogy a fogkő eltávolítása fájdalommentes folyamat, ezért nem kell félni attól. A rendelőben korszerű ultrahangos készüléket használnak, ami segíti a fogkő eltávolítását, méghozzá úgy, hogy közben az íny nem sérül. Súlyosabb esetben kézi műszer is bevetésre kerülhet az íny alatti részek eltávolításához, ám a páciensek tapasztalatai szerint ez sem jár fájdalommal. A végeredmény a polírozásnak köszönhetően tartós lesz, ráadásul a fogkő nélkül a fogak rendszerint több árnyalatot fehérednek is.

Fókuszban a megelőzés

Mint minden betegséggel kapcsolatban, így a fogászati problémákkal összefüggésben is kiemelt jelentőséggel bír a megelőzés. A dohányzás, a nyáltermelés csökkenésével járó alkoholfogyasztás komoly kockázati tényezőnek számítanak, de a fogak torlódása, egymásra dőlése is elősegítheti a fogkő kialakulását. Érdemes tehát az egészséges életmódra és táplálkozásra ügyelni, valamint szükség esetén elvégeztetni akár felnőttként is a fogszabályozást.

Milyen házi módszerek léteznek?

Sokan szeretnék megúszni a fogorvos felkeresését, így természetesen létezik több olyan házilagos módszer is, melynek a legtöbben tényleges hatékonyságot tulajdonítanak. A szódabikarbóna használatát hetente egyszer javasolják, így elősegíthetjük a fogak fehér színének megőrzését és az optimális tisztítást.

Vannak, akik a fogyókúra terén is eredményesen használt almaecetre esküsznek. Ezzel érdemes átdörzsölni a fogak érintett felületét, majd öt perc hatóidő után öblíteni. A vélemények szerint az almaecet savtartalma segít a fogkő feltörésében. Végleges és kézzel fogható végeredményt azonban a legtöbbek és a szakemberek szerint is a fogorvos által végzett fogkő eltávolítástól várhatjuk. A napi többszöri fogmosás és a szájhigiéniára való fokozott ügyelés azonban már egy jó kiindulópont lehet ahhoz, hogy minél kevesebb fogkő jelenjen meg, s attól szakember segítségével gyorsan, egyszerűen sikerüljön megszabadulni.

 

(PR cikk)

 

 

Címkék#pr cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!