PR cikk

2019.12.10. 20:59

Szereti a kávét? Darált, vagy szemes kávé, melyik az Ön számára az igazi?

A kávé nem csupán az energiát adó képességéről ismert az egész világon, hanem kivételes aromája és finom íze miatt is. Gyakran összekötjük a kényelemmel és a pihenéssel, vagy legalább egy rövid szünettel a munkánk közben, ezért az emberek többsége az egész világon egyszerűen imádja a kávét.

Minden ínyenc kávékedvelőnek megvan a saját kedvelt kávémárkája. Tudta azonban, hogy nem teljesen mindegy, hogy milyen kávéfajtát vásárol? Az, hogy darált vagy szemes kávét vásárol, alapvetően megszabja a kávé kezelésének és előkészítésének a módját.

Mi az alapvető különbség?

A darált kávé rendkívül népszerű és kényelmesen elkészíthető. A darált kávét fogyasztásra előkészítve tetszetős, légmentesen záró csomagokba helyezik.

A szemes kávét egészben értékesítik tehát a csomagban egész szemes pörkölt kávét kapunk. Ezután a kávé előkészítésének egész folyamata a vevőre hárul. A szemes kávé előkészítéséhez általában egy megfelelő kávédarálóra van szükség, amellyel közvetlenül a kávéfőzés előtt megdarálja a kávét, ami azt eredményezi, hogy a kávé íze és aromája frissebb és illatosabb lesz, mint a darált kávé esetében.

Minden kávéfajtának megvan azonban az előnye és a hátránya. Melyiket válasszuk tehát? Az alábbiakban felsorolunk néhány szempontot, amelyeket érdemes mérlegelni, mielőtt a boltban a pultról leemeli a becsomagolt kávét.

1. Milyen gyakran fogyaszt kávét?

A kávét darálás után tartsuk légmentesen záró tasakban vagy edényben.

A darált kávé a szemessel szemben gyorsabban veszít a frissességéből, mert a darálás után a levegővel érintkező felülete sokkal nagyobb, mint az egész szemek esetében. Ha tehát szívesen fogyaszt darált kávét, tárolja légmentesen záródó tárolóedényben és fogyassza el a darálást követő 1-2 héten belül, annak érdekében, hogy a kávénak friss aromája és íze legyen. Ha ez Önnek túl rövid idő egy csomag darált kávé elfogyasztására, jobb megoldás egy jó kávédaráló vásárlása, amelyen saját maga darálhatja meg a kávéját.

2. A kávéfőzés módja

Hiszi, vagy nem, de a kávéfőzés módja szintén nagyban befolyásolja azt, hogy milyen típusú kávét vásároljunk. Ha Ön a csepegtetett, vagy a standard típusú kávéfőzővel főzött kávé híve, az Ön számára határozottan jobb választás az előre megdarált kávé, amelynek megvan az ilyen elkészítési módhoz szükséges minősége és a finomsága.

Ha túl durvára darált kávét helyez a kávéfőzőbe, a víz gyorsabban átfolyik a szemcsék között, ami túl gyenge italt eredményez. Ha viszont a kávé túl finomra darált, a víz átfolyása sokáig tart és az ital túl erős és kesernyés lesz. Ha darált kávét alkalmaz, elkerüli annak a felesleges vitáját, hogy milyen finomra kell őrölni a kávét.

3. A főzési idő

A kávéital minőségét az Ön által alkalmazott forrázás módja is befolyásolja. Az arra szükséges idő, ameddig a víznek kapcsolatban kell lennie a kávéval, a darálás finomságától függ. Minél finomabbra darált a kávé, annál nagyobb felület érintkezik a vízzel, és annyival kevesebb időre van szükség a kávé kiázásához. Eben az esetben tehát előnyösebb az előre megdarált kávé használata, amely rendszerint finom porrá van darálva és a kávé elkészítése kevésbé időigényes, mint a szemes kávé esetében.

4. Mennyi ideje van a kávékészítésre?

Ha a kávéfőzéshez szemes kávét használ, egy jó kávédarálón kívül arra is szüksége lesz, hogy jól le tudja mérni, hogy milyen mennyiségű kávét daráljon meg. Azt is biztosítania kell, hogy a kávédaráló a kávéfőző számára megfelelő szemcseméretre darálja a kávét. Ha tehát Ön elegendő idővel rendelkezik, minden bizonnyal jó megoldás, ha szemes kávét vásárol.

Ha viszont Ön általában szűkében van az időnek, 2 dolgot tehet: Reggel kissé korábban kel, megdarálja az egész napra való kávét, vagy esetleg még este előre elkészíti, és légmentesen záródó tasakban helyezi, vagy már eleve darált kávét vásárol.

5. Milyen összeget szeretne a kávéba invesztálni?

Ha az átlagos kávéfogyasztók közé tartozik, valószínű, hogy a darált kávét választja, mert viszonylag olcsóbb. Ezen felül a kávé elkészítéséhez nincs szüksége kávédarálóra, sem pedig különleges tapasztalatokra.

A kiváló minőségű szemes kávé ára magasabb, főleg az egész szemek szállításával kapcsolatos nagyobb költségek miatt, hiszen a szemes kávé gyorsabb szállítást igényel, főleg a Brazíliából vagy az Etiópiából származó kiváló minőségű kávészemek esetében. Ha ehhez még hozzászámoljuk a kávédaráló árát, a szemes kávé valóban sokba kerülhet, bár a valódi ínyenc kávéfogyasztók tudják, hogy a minőségért megéri többet fizetni.

Összefoglalás

Minden típusú kávénak megvannak az előnyei és a hátrányai is. Míg az előre megdarált kávé gyorsan és kényelmesen elkészíthető, a szemes kávéval szemben elmarad az eltarthatóság és az íz vagy aróma tekintetében. Ezzel ellentétben a szemes kávé tökéletes illatot és ízt nyújt, amit ellentételez a kávé hosszabb elkészítési ideje és ára.

Akkor tehát miként döntött? Önnél melyik kávé a nyerő, a darált vagy a szemes?

 

(PR cikk)

 

Címkék#pr cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!