PR cikk

2019.12.23. 15:47

USA munkavállalás a jogszabályok szerint

Még sokakban él a vágy, hogy megvalósítsák a maguk amerikai álmát., hiszen az <a href="https://estavisa.hu/esta-visa-blog/i-9-urlap-munkavallalasi-urlap-kovetelmenyei/" target="_blank" rel="noopener">USA munkavállalás</a> egy nagyszerű lehetőségnek számít.

Travel or turism concept. Old suitcase with opened passport with visa stamps.

Ez egyáltalán nem egy álomszerű dolog, hanem nagyon is a valóság. Az itt végzett munkák során nem csak sokat lehet tanulni az amerikai kultúráról, hanem rengeteg új élménnyel gazdagodhat az, aki munkát vállal az Amerikai Egyesült Államok területén. Értelemszerűen ez is, mint minden más hivatalos dolog, a szükséges jogszabályok betartásával működik.

A munkavállalónak minden esetben ki kell töltenie az úgynevezett I-9 űrlapot. Ezt még 1986-ban vezették be a bevándorlási reform kapcsán. Az űrlap segítségével igazolható, hogy az adott személy alkalmas-e a munkavállalásra, továbbá ezzel igazolja a személyazonosságát. Az űrlap kitöltésekor be kell mutatni valamelyik dokumentumot a három kategória közül. Az estavisa.hu weboldalon megtalálható mindhárom csoport, amikből a munkavállalónak be kell mutatnia legalább az egyiket. Az USA munkavállalás alkalmával mindenképp szükség van az I-9 nyomtatványra, mert pénzbírsággal büntetik azt a munkáltatót, aki enélkül foglalkoztat alkalmazottakat. A munkaviszony ilyen jellegű ellenőrzése mindenkinek az előnyére válik, hiszen az I-9 megkülönböztetés elleni záradékot is tartalmaz. Eszerint nem tagadhatják meg az USA munkavállalást attól, aki törvényesen jogosult erre.

Sokakban merül fel a kérdés, hogy a hivatalos ESTA kérelem mellett még milyen dokumentumokra van szükség, amennyiben a munkavállalás a cél az Egyesült Államok területén. A hivatalos ESTA kérelem pozitív elbírálása után 90 napot lehet tölteni Amerika határain belül. Ez idő alatt lehetséges az ideiglenes munkavállalás. A már említett benyújtandó dokumentum kategóriák közül használható például az ideiglenes tartózkodási kártya vagy az I-551 ideiglenes bélyegzővel ellátott külföldi útlevél.

Talán ez így első olvasásra bonyolultnak tűnhet, viszont az ügyintézés menete az online lehetőségeknek köszönhetően gördülékenynek számít. A hivatalos ESTA kérelem benyújtása, könnyen megoldható a weboldalon található kérdőív kitöltésével.

 

(PR cikk)

Címkék#pr cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!