Gazdaság

2019.10.02. 13:41

Világszínvonalú technológiai fejlesztés Hajdúböszörményben

A Böszörményi Baromfifeldolgozó Kft. európai uniós támogatást nyert, melynek köszönhetően még modernebb baromfi feldolgozó gépsort szerezhettek be és egy hűtéstechnikai fejlesztés valósulhatott meg a kapacitás és munkakörülmények javítása érdekében.

A pályázati kiírás értelmében 749 059 492 Ft vissza nem térítendő és 769 304 344 Ft visszatérítendő támogatást nyert el a böszörményi baromfifeldolgozó, így a projekt összköltsége 2 024 485 115 Ft. A fejlesztés fő célja volt egy a mai minőségi elvárásnak megfelelő komplett baromfifeldolgozó gépsor beszerzése, amely a megnyert vissza nem térítendő támogatással és hitellel 2019. október hónapban be is fejeződött.

Elképesztő növekedés

A technológiai fejlesztés nemcsak egy minőségileg jobb végterméket garantál, hanem a kihozatali mutatók is javulnak minimum 15 %-kal, továbbá a 3500 darab/órás vágási kapacitás 7000 darab/órára történő növekedése is megvalósult. Ez a baromfifeldolgozó gépsor az élőállat beérkezéstől kezdve a végtermék előállításig felgyorsítja automatizálásával a feldolgozási technológiát, képes nagyon hamar átállni különböző méretű, korú, fajtájú baromfi vágására. A piacon az elsők között vannak, akik kistestű tyúktól a brojler csirkén, tyúkon, kakasokon át különböző méretű pulykáig, mindenféle baromfi vágását elvégezik. A lehetőségek jelentősen nőnek a feldolgozott termékek területén. A hűtéstechnika fejlesztésével képesek óránként 3 tonna belsőség lehűtésére, 2 Celsius fokon tartására és 7,5 tonna terméke sokkoló gyorsfagyasztására, amely segítségével a vevőkör folyamatos kiszolgálása válik lehetővé. A modern hűtési technológia bevezetésével az energia felhasználás a nagyobb tároló helyek ellenére csökkenni fog. A fejlesztés eredményeként várható, hogy évi 15 000 000 000 darab csirke feldolgozásával két hellyel tudnak a piaci pozícióban előre lépni. A technológiai fejlesztéssel a munkakörülmények javulása, ezzel együtt a munkaerő megtartása szintén biztosított.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!