2024.04.25. 10:55
Ha szereti a szamócát, ennek a hírnek örülni fog
A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
A szamóca fogyasztása rendkívül egészséges
Forrás: Shutterstock
A fűtött fóliás szamócaszürettel már április elején elkezdődött a hazai gyümölcsszezon. A NAK és a FruitVeB szerint a szamóca érése már a fűtetlen fóliasátras termesztésben is elindult, majd április végén, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret.
A körképben kitértek arra is, hogy
a szamóca nem utóérő gyümölcs, így csak a növényen teljes érettségben szüretelt gyümölcsök biztosítják a megfelelő zamatot és beltartalmi értékeket. Ezért nagy különbség van a külföldi és a hazai szamóca között
– hívták fel a figyelmet a szakértők.
A friss magyar szamóca megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett gyümölcstől. Mivel a magyar áru jóval rövidebb idő alatt eljut a fogyasztókhoz, ezért a kertészek teljesen éretten tudják leszedni, ami az ízélményben is megmutatkozik.
Ismertették: Magyarországon mintegy 600-650 hektáron foglalkoznak szamócatermesztéssel, a legnagyobb termőterületek Baranya, Bács-Kiskun és Pest vármegyében vannak. A magyar szamóca jellemzően három fázisban jelenik meg a piacon: április elején-közepén a fűtött fóliás termés kerül a piacokra, boltokba, ezt követően, április második felében érik a fűtetlen fóliás gyümölcs, május elejétől pedig érkezik a nagyobb mennyiségben termelt szabadföldi szamóca. A hazai termés így áprilistól júniusig kitart.
A szakértők felvilágosítottak arról is, hogy
a köznyelvben „epernek” nevezett gyümölcs valójában a szamóca.
Az eper (ami egyébként fán terem) és a szamóca rendszertanilag is eltérő egységbe tartozik: az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába (termésének színe fehér vagy fekete), a szamóca pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába tartozik.
A szamóca fogyasztása rendkívül egészséges, a bogyósokra jellemzően magas az antioxidáns-tartalma. C-vitamin-tartalma vetekszik a narancs C-vitamin-tartalmával.