360 kilogrammot

2020.07.31. 18:01

Fogyasztásra alkalmatlan élelmiszereket vontak ki a forgalomból

Az élelmiszerbiztonsági felügyelők egy fővárosi élelmiszerüzletben és a hozzá tartozó étkezdében különösen súlyos esetre bukkantak.

Több mint 360 kilogramm, fogyasztásra alkalmatlan, az egészségre veszélyes élelmiszert vont ki a forgalomból a Pest Megyei Kormányhivatal egy fővárosi élelmiszerbolt és étkezde ellenőrzése során – tájékoztatta a kormányhivatalt vezető kormánymegbízott pénteken az MTI-t.

Tarnai Richárd elmondta: a Pest Megyei Kormányhivatal élelmiszerbiztonsági felügyelői folyamatosan ellenőrzik a Pest megyei és a budapesti élelmiszerboltokat, vendéglátóipari helyeket, ennek keretében különösen súlyos esetre bukkantak a főváros XIII. kerületében.

Az élelmiszerüzlet és főként a raktárhelyiségek rendkívül koszosak, nem megfelelő higiéniai állapotúak voltak. A raktárban számos lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű terméket találtak, a kormányhivatal munkatársai 59 tétel, összesen 201 kilogramm élelmiszert azonnal kivontak a forgalomból. Ezzel sikerült megakadályozni, hogy a vevők ezekből vásároljanak – tette hozzá a kormánymegbízott.

Az üzlethez tartozó étkezdében hasonló állapotokat tapasztaltak a felügyelők, például szabálytalan körülmények között, rozsdás, szennyezett hűtőberendezésekben tárolták a húsokat. Az étkezdében szintén lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű, nyomon követhetetlen termékeket találtak. A hatóság 53 tételt, 152 kilogramm húst azonnal kivont a forgalomból, amely a meleg idő miatt különösen indokolt volt – hívta fel a figyelmet Tarnai Richárd.

A szabálytalanságok miatt eljárás indult. Az ügy még folyamatban van, de jogerős lezárása után a kormánymegbízott szerint akár több tízmillió forint is lehet a bírság.

Tarnai Richárd hangsúlyozta, a folyamatosan végzett ellenőrzésekkel a kormányhivatal célja a szabálytalanságok kiszűrése, az egészségre veszélyes termékek forgalmazásának megakadályozása. Felidézte, hogy 2012 után jelentős szigorítások léptek életbe, például a bírságok összegének emelése és a minősített esetek büntető törvénykönyvi kategóriába kerülése. Ennek eredményeképpen 10 százalék alá csökkent a szabálytalanságok aránya – jelezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában