Ország-világ

2021.02.26. 10:31

Szijjártó: Magyarország érdeke a Nyugat-Balkán európai integrációja (videó)

Magyarország érdeke, hogy a Nyugat-Balkánon béke és stabilitás legyen, erre pedig a legkézenfekvőbb garanciát az európai integráció jelenti – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Djordje Radulovic montenegrói külügyminisztert 2021. február 26-án.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A politikus Djordje Radulovic montenegrói külügyminiszterrel egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: a magyar külpolitika egyik fókusza a Nyugat-Balkán térsége, Magyarország a régió szomszédságában tudja, mi a különbség aközött, ha béke, stabilitás, nyugalom és fejlődés van a térségben, és ha ennek az ellentéte jellemző.

Magyarország a leghatározottabban támogatja a Nyugat-Balkán európai integrációját, és ez az EU-nak is érdeke – jelentette ki.

Megjegyezte: a NATO jobban áll a Nyugat-Balkán integrációját illetően, mint az EU.

Szijjártó Péter kifejtette: ha a Nyugat-Balkán gyenge, az ott feltorlódott illegális migránsok gyorsan Magyarország déli határára érnek, ezért fontos a régió megerősítése és integrációja a biztonság szempontjából is.

A gazdaság vonatkozásában elmondta: az EU-ra nehéz újraépítkezés vár, a koronavírus-járványnak súlyos gazdasági következményei vannak. Minél nagyobb az európai szabadkereskedelmi övezet és az egységes európai piac, minél több a beruházási és exportlehetőség, annál gyorsabb és sikeresebb lehet ez a gazdasági újraépítkezés – mutatott rá.

Magyarország mindent megtesz, hogy támogassa az európai integrációs folyamatot, és Montenegrónak már most is az unióban lenne a helye. Minden csatlakozási fejezetet megnyitottak, ezért azt kérik a portugál EU-elnökségtől, hogy gyorsítsák fel a csatlakozási tárgyalásokat – közölte.

Megjegyezte: két tapasztalt magyar diplomata dolgozik a montenegrói kormánynak, segítik a felkészülést a csatlakozásra.

 

Arról is beszélt, hogy 55 millió eurós hitelkeret nyitottak az Eximbanknál a vállalatközi együttműködés finanszírozására. Az OTP piacvezető Montenegróban, a Wizzair pedig újabb bázis létrehozását készíti elő az országban – mondta.

Közölte: egy jelentős magyar turisztikai beruházás is megvalósul Montenegróban, a Hunguest egy nagy szállodáját felújítják, szolgáltatási portfólióját kibővítik egy kétmilliárd forintos beruházás keretében, amelyhez a magyar kormány egymilliárd forint támogatást biztosít. Továbbá több vállalatot támogatnak, hogy exportlehetőségeiket bővítsék Montenegróban – tette hozzá.

Szijjártó Péter kitért rá: 30 ösztöndíjas helyet biztosítanak montenegrói hallgatóknak magyarországi egyetemeken.

Djordje Radulovic hangsúlyozta: Magyarország és Montenegró kapcsolatai továbbra is kiválóak, és országa hálás Magyarországnak az EU nyugat-balkáni bővítéséhez nyújtott folyamatos támogatásért. Montenegró szeretne a lehető leggyorsabban csatlakozni az EU-hoz – fűzte hozzá.

Azt is üdvözölte, hogy Magyarország segít a gazdasági céljaik elérésében és a járvány gazdasági következményeinek legyőzésében. Megállapodtak arról, hogy erősítik a kétoldalú együttműködést a gazdaság, a turizmus, az egészségügy, a biztonságpolitika és az oktatás területén – mondta.

Kérdésre Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a Kínával kötött szerződés értelmében február végéig kellett volna beérkezni 500 ezer adag vakcinának, de Kína többet szállított és korábban. A szerződés szerint a következő 500 ezer adag március végéig jön, de remélhetőleg ez is előbb érkezik, így előbb lesznek az emberek biztonságban, és előbb lehet megkezdeni a korlátozó intézkedések feloldását – fogalmazott.

Közölte: a jó magyar-kínai gazdasági együttműködést bizonyítja, hogy míg tavaly 9 százalékkal esett vissza a világgazdaság teljesítménye, a kétoldalú kereskedelmi forgalom több mint 20 százalékkal nőtt, és a legtöbb beruházás Kínából érkezett Magyarországra.

A sajtótájékoztató előtt a két miniszter szándéknyilatkozatot írt alá az együttműködésről a Stipendium Hungaricum program keretében.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Djordje Radulovic montenegrói külügyminisztert 2021. február 26-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában