Krimi

2 órája

Milliárdokat érhet: 84 év után az FBI találta meg a magyar család elveszett Monet festményét

A korábbi zsidó tulajdonosoktól a nácik rabolták el a híres festményt, a család több generáción keresztül kereste, most az FBI találta meg.

MW

Monet 1865-ből származó „Bord de Mer” festménye

1940-ben a nácik elvittk egy Claude Monet-pasztellt és hét másik műalkotást Adalbert Béla és Hilda Parlagi zsidó házaspár tulajdonából, akiknek el kellett menekülniük bécsi otthonukból, miután Ausztriát Adolf Hitler Németországához csatolták - írja az Origo.

A háború után Parlagi Béla 1981-ben bekövetkezett haláláig sikertelenül kereste műveit. Fia 2012-ben bekövetkezett haláláig szintén hiába folytatta a keresést 

- írja a Reuters.

Szerdán azonban, több mint 80 évvel később, Parlagi unokái, Helen Lowe és Francoise Parlagi visszakapták az eltűnt Monet képet, miután az FBI és egy brit nonprofit szervezet megtalálta azt az Egyesült Államokban. Az 1865-ből származó „Bord de Mer” című mű, egy 18 x 28 centiméter pasztell kép és a franciaországi Normandia partvidékének egy jelenetét ábrázolja.

A család 1938-ban egy hajózási vállalat raktárában tárolta a darabot a többi holmijával együtt. A nácik 1940-ben lefoglalták a vagyonukat, és a Monet-pasztell 1941-ben árverésre került.

Az FBI 2021-ben felfedezte, hogy egy New Orleans-i műkereskedő 2017-ben megszerezte a festményt, majd 2019-ben magángyűjtőknek adta el.

Az FBI 2023-ban szerezte vissza a festményt, miután egy houstoni galériában eladásra kínálták. Az FBI szerint a pasztell tulajdonosai - Bridget Vita és néhai férje, Kevin Schlamp - nem tudták, hogy a nácik ellopták a festményt, és önként átadták azt.

Márciusban a Parlagi család egy másik egy műtárgyát is visszaszerezte, amikor az osztrák kormány visszaadta Franz von Lenbach német zeneszerző Richard Wagnerről készült krétarajzát, miután a bizottság a bécsi Albertina Múzeumban megtalálta azt. A család még mindig keresi hat műtárgyát, köztük Paul Signac a párizsi Szajna című akvarelljét, mely után az FBI szintén nyomoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!