Megnyitó

3 órája

Megnyílt a Néprajzi Múzeum új állandó kiállítása (videó)

Minden korábbinál nagyobb, gazdagabb és látványosabb a Néprajzi Múzeum új állandó kiállítása – mondta Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója a tárlatot megnyitó csütörtöki ünnepségen.

MW

A Néprajzi Múzeum minden eddiginél nagyobb és átfogóbb gyűjteményi, állandó kiállítása a megnyitó napján, 2024. október 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A főigazgató kiemelte: a több mint 3000 négyzetméteres kiállítótérben nyolc tematikus egységben csaknem 3600 műtárggyal találkozhatnak majd a látogatók.

Minden eddiginél látványosabb a Néprajzi Múzeum gyűjteményi, állandó kiállítása
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás:  MTI

Az igazgató felidézte, hogy az önálló, saját épülettel rendelkező Néprajzi Múzeum megvalósítása „152 évvel ezelőtt megfogalmazott jogos igény volt, amelynek megvalósulására 2022-ig kellett várni. ”

Mára a Liget Projekt részeként a Szabolcs utcában elkészült gyűjteményi központ világszínvonalú feltételeket biztosít az egyedülállóan gazdag anyag elhelyezéséhez, a számos díjjal elismert új főépületben ma megnyíló hatalmas állandó kiállítás pedig méltó a múzeum gyűjteményi értékeihez és a magyar identitás érdekében végzett kultúrstratégiai intézmény küldetéséhez

– emelte ki.

Kemecsi Lajos úgy fogalmazott: az új állandó kiállítás elsődleges célkitűzése, hogy a Néprajzi Múzeum alkalmassá váljon véleményformáló központi szerepére, értékközvetítő feladatának teljesítésére.

Kifejtette, hogy a múzeum korszerű intézményi küldetését a teljeskörűen digitalizált és példaszerűen nyilvántartott gyűjteményi bázisára építve valósítja meg. 

Céljaink elérését segíti a múzeum büszkeségre méltó, értékes nemzetközi kollekciója is, amelynek létrehozói a magyar világutazók, kereskedők, kutatók, vadászok voltak. Az ő áldozatos működésük eredménye az is, hogy a Néprajzi Múzeum történeti adottságai alapján messze kiemelkedik a regionális körből, hiszen Berlin és Szentpétervár között nincsen hozzáfogható súlyú, komplexitású etnográfiai, etnológiai gyűjteménnyel is rendelkező múzeum, ahogy nincsen az elkészült új állandó tárlathoz mérhető sem

– emelte ki.

Elmondta, hogy a gyűjtemény gerincét egy olyan művelődéstörténetileg pótolhatatlan emlékanyag alkotja, amely „a nemzeti történelemnek a reformkorban fogant eszméi alapján halmozódott fel”. 

A gazdag magyar népi kultúra tárgyi forrásanyagát a legteljesebben a Néprajzi Múzeum őrzi

 – hangsúlyozta.

KEMECSI Lajos
emecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója beszédet mond a megnyitón
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás:  MTI

Kemecsi Lajos arról is beszélt, hogy kilencéves szakmai munka és nemzetközi tapasztalatszerzés eredményeként készült el a múzeum gyűjteményének minden korábbinál nagyobb hányadát bemutató tárlat, amely a múzeum történetének ötödik állandó kiállítása. Kiemelte: 

a normatív jellegű tárlat a nemzetközi porondon is kiemelkedő jelentőséggel valósult meg, igazolva a kultúrpolitikai döntések indokoltságát és irányát. 

Emlékeztetett arra, hogy a múzeum épületének és állandó kiállításának megvalósítása Magyarország kormányának támogatásával történt, és külön köszönetét fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa úgy fogalmazott: a sokrétegű, látványos és intelligens, mélységében csak többszöri látogatással átfogható állandó tárlat méltón reprezentálja a magyar népi kultúra kimeríthetetlen gazdagságát.

A gyűjteményi kiállítás etnográfiai egysége
Fotó: Mohai Balázs / Forrás: Liget Budapest

Hozzátette: a korábbi, Kossuth téri épülethez képest háromszor nagyobb területen bemutatkozó új, magyar és nemzetközi vonatkozású kiállítás létrehozása érintette a múzeum közönségforgalmi tereit is, amelyek számos újdonsággal és a látogatói élményt fokozó szolgáltatással várják a közönséget.

Néprajzi gyűjteményünk kiemelkedő nemzetközi rangja, és az ezzel súlyosan kontrasztos eddigi kényszerű, szűk láthatósága, valamint az új épületének egyre nevezetesebbé váló külső megjelenése együttesen óriási kihívást jelentett a tervezett állandó kiállítás számára, hogy milyen tartalmat és megformálást nyújtson az idelátogatók számára

– idézte fel a miniszteri biztos.

Baán László a számos nemzetközi díjjal elismert Liget Budapest Projekttel kapcsolatban kiemelte: sok munkát elvégeztek már, de a „katedrális záróköve”, az új Nemzeti Galéria megépítése még hátra van. Hozzátette: bízik abban, hogy ebben az évtizedben az is elkészülhet.

A Néprajzi Múzeum nyolc tematikára osztott új állandó kiállítása történetileg változó nézőpontokat tár fel és számos téma mentén mutatja be a magyar hagyományokat és más népek kultúráját. 

A tárlaton a gyűjteménybe került műtárgyak élete, a szakemberek terepmunkája, a múzeum története, a népművészet gyöngyszemei és hatásuk is fókuszba kerül, miközben a művészet és az etnográfia viszonyáról, az őstörténeti kutatásokról, az örökség fogalmáról is képet kapnak a látogatók. A busójárás tárgyi rétegei, a matyó kötények, székely öltözékek, óceániai halotti maszkok vagy az al-dunai halászat eszközei mellett számos téma mutatja be a magyar örökség bonyolult kapcsolódásait.

A kiállításon megjelennek a nevezetes magyar tájegységek, megtekinthetők a legismertebb magyar népművészeti tárgyak, a különböző multimédiás eszközökön keresztül a látogatók elmélyedhetnek a mozgókép-, a fotó- vagy a népzenei gyűjtéseket őrző gyűjteményekben is.

A gyűjteményi kiállítás állandó szereplője Barka cica és Buga kutya, akik a kisgyerekeket hivatottak saját történeteiken keresztül végigkísérni a kiállítás legérdekesebb részein.

A bemutatón 3600 eredeti, restaurált tárgy, 1600 fotó, 227 interaktív képernyőfelület, valamint 1000 történet és 5 kontinens kultúrája elevenedik meg. A kiállítás legrégebbi és egyben legtávolabbról származó műtárgya egy 731-ben készült, 170 kilogrammos maja uralkodó sztélé, legfrissebb tárgya pedig az a matyó kötény, amelyet másfél hónapon keresztül kifejezetten a kiállításra készítettek a Matyó Népművészeti Egyesület hímzőasszonyai.

A kiállítást csaknem kilenc év alatt 12 fős kurátori csapat, mintegy 200 múzeumi és 200 külső munkatárs hozta létre.

Érdekességek a kiállításról:

  •        3600 eredeti, restaurált tárgy
  •       1600 fotó
  •       200 csúcsminőségű tárló
  •       227 interaktív képernyő felület
  •       21 vetítőgép
  •       84 hangforrás
  •      1500 lámpatest
  •      3000 négyzetméter
  •       8 téma
  •     1000 történet
  •     100 féle értelmezés
  •     5 kontinens kultúrája
  •     A kiállítás legrégebbi és egyben legtávolabbról származó műtárgya egy 731-ben készült, 170 kg-os maja uralkodó sztélé, melynek krimibe illő háttértörténete is megismerhető.
  •     A tárlat legfrissebb műtárgya pedig az a matyó kötény, amelyet másfél hónapon keresztül kifejezetten a kiállításhoz készítettek a Matyó Népművészeti Egyesület hímzőasszonyai.
  •      A kiállítás létrejöttéhez elengedhetetlen, világszínvonalú logisztikai, raktározási és dokumentálási háttértámogatást biztosított a Liget Budapest Projektben létrejött Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ.
  •      A kiállítás Magyarország és a Kárpát-medence öröksége, amelyet közel 9 év alatt, 12 fős kurátori csapat közösségi fejlesztése mellett mintegy 200 múzeumi és 200 külső munkatárs hozott létre.

A tárlat munkálatairól videó is készült, amelyet itt lehet megtekinteni:  


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!