Bátrak és hősök

2020.09.02. 11:33

Vándorkiállítás mutatja be a Rongyos Gárda honvédő tevékenységét

Akik bátrak és hősök voltak – a feledésre ítélt hazafiak ellenállása 1919-1939 címmel indul el szeptember 2-án a Magyar Patrióták Közössége programsorozata, amelynek fókuszában a rongyos gárda és az 1921-es nyugat-magyarországi felkelés áll.

Forrás: Wikipedia

1919–1920-ban a Tanácsköztársaság, a román megszállás, majd a trianoni békediktátum után a sokak által megjósolt nemzethalál állapota bekövetkezni látszott. Miközben a hivatalos államvezetés a pacifizmus téves jelszavai alatt a területvesztés ellen nem tett semmit, az ország különböző részein már 1919-ben lakossági fegyveres ellenállások alakultak ki, amelyek az 1920-as trianoni békediktátum hatására tovább fokozódtak, végül pedig a bécsi döntések légkörében, az 1930-as évek végén kiújultak. A felkelők önfeláldozásának döntő szerepe volt abban, hogy a trianoni országcsonkítás nem öltött még kegyetlenebb méreteket, Magyarország meg tudta őrizni Sopron városát és környékét.

A Magyar Patrióták Közössége által szervezett trianoni emlékévhez kapcsolódó programsorozat egyik kiemelt vezérfonala, hogy bemutassa a korabeli civil nemzeti ellenállás legmeghatározóbb fejezetét, a nyugat-magyarországi felkelésben harcoló Rongyos Gárda osztrák megszállókkal szemben vívott bravúros nemzetmentő akcióit.

Az elmúlt száz évben politikai megfontolásból elhallgatott Rongyos Gárda történetének bemutatása a történettudomány és a magyar emlékezetpolitika nagy adóssága. A korabeli hősök és egész települések ellenállása példaértékű mindannyiunk számára, mindennek megismerése pedig erősíti a magyar összetartozás gondolatát, a cselekvő hazaszeretetet és a hazáért tenni akarás gyakorlatát

– hangsúlyozza Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közössége elnöke.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló program központi eleme, a monumentális installáció három szabadtéri helyszínen: Kecskeméten (szeptember 2-8.), Budapesten (szeptember 10-16.) és Sopronban (szeptember 18-24.) lesz látható. A ingyenes kiállításokon az eddig nem ismert fotók és vizuális tartalmak segítségével a látogatok részévé válhatnak azoknak a civil kezdeményezésből alakult csapatoknak, amelyek tevékenységére 1921-ben nemcsak Európa, hanem az egész világ felkapta a fejét.

A Hajagos Csaba történész-kurátor által gondozott kiállításhoz honlap és mobilapplikáció is készül, amelyek által a szervezők a közoktatás számára is elérhetővé teszik a Trianonnal szembeni nemzeti ellenállások történetét, elősegítve, hogy minél szélesebb körben megismerjék a nemzetmentő hősök életútját és a hozzájuk kapcsolódó eseményeket.

A program keretében a tudományos eszmecserére is lehetőséget teremt a Magyar Patrióták Közössége, hiszen két helyszínen (Kecskemét, Budapest) egy-egy napos tudományos konferenciát rendeznek a témában, amely diskurzus – egy-egy az utókor számára is elérhető – tanulmánykötet megjelenésével zárul.

A szabadtéri kiállítási installációt 2020. szeptember 2-tól 8-ig a kecskeméti Deák Ferenc téren, szeptember 10-től 16-ig a főváros XVI. kerületében található Reformátorok terén, majd szeptember 18–24-ig a soproni Várkerületben, a Mária-oszlopnál tekinthetik meg az érdeklődők mindennap 8-tól 20 óráig.

Borítókép: a Rongyos Gárda csoportképe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában